The Blackroom Act: Melankolian kimpussa

”Jos The Blackroom Act olisi planeetta, se olisi luomisen ja tuhoamisen erottamaton ykseys.”

Haastattelu on ilmestynyt Zodiak – Uuden tanssin keskuksen syksyn 2006 ohjelmalehtisessä.

Tapasin The Blackroom Act -ryhmän – Anne Hiekkaranta, Simo Kellokumpu, Kaisa Niemi ja Jyrki Riekki – toukokuussa 2006. Haastattelu pohjautuu käymäämme keskusteluun sekä Jyrkin antamiin kirjallisiin vastauksiin.

The Blackroom Act – mitä se on ja mikä on sen tulevaisuus?

The Blackroom Act on enemmän kuin osiensa summa. Se on osa ihmiskunnan henkistä lihaa ja luonnon pimeää energiaa. Se on vastustaja, hävittäjä, taistelija, synnyttäjä ja irvaileva satiirikko… Tällä hetkellä merkitsevää on ainoastaan Born Under Saturn. Ryhmän tulevaisuus riippuu teoksen ja sen synnyttämisen energiatasosta ja siitä, tuhoaako se ryhmän vai kasvattaako se sitä.

Miten työskentelette?

Luova kaaos on kaunistelua: Kyseessä on kaaos, kuin elämä itse. Mikään idea ei ole liian absurdi, perverssi tai älytön esiteltäväksi ryhmän sisällä. Ideoita pohditaan ja kehitetään yhdessä. Mitään ideoita ei suoralta kädeltä hylätä, vaan käydään läpi ja kokeillaan onko niissä aineksia, mihin kohtaan ja millaisena?

Ryhmällä ei ole ulkopuolista ohjaajaa, vaan teokset syntyvät kollektiivisen prosessin myötä. On mielenkiintoista nähdä millaiseksi jokin idea kehittyy, kun se kulkee neljän näkemyksen läpi. Joskus käy niin, että oma aavistuksen tasolla oleva idea saa tavoitellun lopullisen muotonsa juuri muiden kautta kuljettuaan, ja silloin tuntuu siltä että ei ole yksin.

Jos lopputuloksen tietää jo etukäteen siitä tulee helposti tasapaksu ja sisällötön. Asiat pitää käydä läpi loppuun saakka ja saada ne pois itsestä. Tie on vaivalloinen ja sisältää kärsimystä. Kärsimys ei kuitenkaan ole vain negatiivista, vaan pikemminkin hyvä asia, parhaimmillaan riemullinen puhdistautuminen.

Miten Born Under Saturn sai alkunsa?

Taustalla vaikuttaa Jyrkin pidempiaikainen kiinnostuksen kohde: Comte de Lautréamont’in Maldororin laulut. Comte de Lautréamont nimen taakse kätkeytyy nuorena kuollut kirjailija Isidore Ducasse (1846–1870). Maldororin laulut on kuudesta osasta koostuva proosarunoelma; järisyttävä kuvaus antautumisesta pahalle. Maldoror on runoelman päähenkilö, joka hylkää hyvyyden ymmärrettyään maailman kertakaikkisen pahuuden ja hyökkää ihmistä ja hänet luonutta Jumalaa vastaan.

Näyttämöteoksen nimeksi kaavailtiin 2005 syksyllä vielä Maldororin laulut. “Melancholy – Genius and Madness in Art” -näyttelyllä Uudessa Kansallisgalleriassa Berliinissä 2006 oli Jyrkiin kuitenkin suuri vaikutus ja nimi Born Under Saturn sai muotonsa siellä. Yhteinen ajatus teoksesta on jo syntynyt ja se kehittyy alati materiaalin keräämisen, ideoiden heittelyn ja avoinna olemisen myötä.

Onko teillä esikuvia?

Ryhmällä ei ole esikuvaa. Henkilökohtaisia sukulaissieluja varmasti on, mutta niiden suurempi luettelointi voisi kuitenkin johtaa lukijaa harhaan. Kullakin on omat kiinnostuksen kohteensa ja niiden dynaaminen liitos muodostaa kokonaisuuden.

The Blackroom Actin painajainen?

Elämä ilman intohimoa, rakkautta, erotiikkaa ja taidetta.

Millainen taide teitä kiinnostaa?

Vaikea määritellä; taide joko osoittautuu mielenkiintoiseksi, tai sitten ei. Yleensä kuitenkin taide joka saa henkensä elämästä vetoaa, ei taide joka piehtaroi taiteen sisäisissä ympyröissä.

Jos The Blackroom Act saisi olla lintu tai planeetta, kumpi se olisi?

The Blackroom Act olisi planeetta, se olisi luomisen ja tuhoamisen erottamaton ykseys. Se imisi itseensä kaiken tappaen säälimättä niin hyviä kuin huonoja aineksia ja synnyttäen kuin luonto itse: oikukkaita olentoja.

Lisää ryhmästä: www.jyrkiriekki.com

Blackroom Actin Born Under Saturn sai ensi-iltansa Zodiakissa 1.12.2006.

Haastattelijana toimi tanssija Jussi Hanhirova.