III ApinaFest! 2015: Mortal Road Movie

Mortal Road Movie on koreografi Sari Palmgrenin monivuotinen projekti, road trip kuolevaisuuteen eri kaupunkien ja maanosien halki. Kainuussakin riittää havumetsän reunustamaa maantietä, ja hirvikolarin vaara on suurin auringonlaskun ja -nousun aikaan. Näissä maisemissa kajaanilaiselle Routa Companylle syntyi Mortal Road Movie -näyttämöteos.

Esityksessä liike kumpuaa elämälle välttämättömiä sisäelimiä kantavasta keskivartalosta ja liikeimpulsseja raajoihin välittävästä selkärangasta. Kehot mätkähtelevät sinne tänne, samalla jokin elämänlangan tapainen tuntuu pitävän koossa kaikkea kaaosta. Ruumiit ovat samaan aikaan äärimmäisen voimakkaita ja äärimmäisen herkästi haavoittuvia. Hapuilevan hauras liike ja eteerinen äänimaisema vaihtuvat suggestiivisten biittien voimasta räjähtäväksi elämäntunnoksi. Näyttämökuvat videoineen ja pimeyttä luovine valoineen ovat dramaattisia rajan ylityksen jälkeisiä maisemia, puolikuolleen luonnon ja kuoleman kuvia. Vanhassa nojatuolissa istuva yksinäinen hahmo tuntuu vain odottavan omaa kuolemaansa, jo valmiiksi unohdettuna.

Kuva: Ia Samoil.
Kuva: Ia Samoil.

Pohjoisen kissamainen voimanainen Kira Riikonen, jalat maassa, samalla kuplivasti esiintyvä Anna Riski, humoristinen, laajoja kaaria kepeästi piirtävä Saara Töyrylä sekä pelkistetyn elegantti Palmgren ovat kvartetti, joiden upeaan tanssiin sekä esityksen täyteläiseen visuaalisuuteen olisi ehkäpä ollut varaa luottaa vieläkin enemmän. Siirtyily tekstin ja tanssin välillä tuntuu ongelmalliselta, vaikkei siltä luontevuutta odottaisikaan, eikä tekstien huumoriefekti näyttämölle jo luoduissa maailmoissa oikein osu maaliin. Teksteissä kerrotaan arkisia tarinoita, huolenaiheita ja haaveita elävästä elämästä, toisaalta tarinoita kuolevista, niin ihmisistä kuin eläimistäkin. Banaalius on tietysti tarkoituksellistakin, mutta todellisemmalta ja siksi akuuttia kertomisen tarvetta synnyttävältä elämän ja kuoleman kysymykseltä tuntuu esimerkiksi kertomus naisesta, joka ei osaa päättää haluaako lapsia, synnyttääkö uutta elämää maapallolle.

Teoksessa on läsnä eläimen tematiikka, joka on kiinnostanut Palmgrenia aiemminkin. Rakkaan eläimen kuolema koskettaa yhtälailla kuin läheisen ihmisen. Alituinen kuolemanvaara yhdistää niin ihmistä kuin eläintäkin. Silti eläin on se, joka ei ymmärrä varoa maantiellä, ja kuolee autoa ajavan hurjapäisen ja välinpitämättömän ihmisen takia paitsi mytyksi teiden varsiin, myös näkymättömämpien rakenteiden uumeniin.

 

Maija Karhunen

 

Kirjoittaja on tanssija ja esiintyjä.

 

°°°°

Koreografi: Sari Palmgren

Esiintyjät: Kira Riikonen, Anna Riski, Sari Palmgren ja Saara Töyrylä

Lavastus: William Iles

Äänisuunnittelu/sävellys: Tuomas Norvio

Muusikko (viola de gamba)/säveltäjä: Mikko Perkola

Pukusuunnittelu: työryhmä

Ompelu ja pukujen muokkaus: Maria Tolonen

Tuotanto: Routa Company ja Sari Palmgren

 

Teoksen ensi-ilta oli Kajaanissa 3.5.2014.

III ApinaFest! Helsingin kulttuurikeskus Stoassa 9.-15.3.2015