Haastattelussa Panaibra Gabriel

”Minulle lähtökohtana on ihmisyys ja ihmiselämän kaari eri vaiheineen. Jokaisen on jaettava oma elämänsä toisten ihmisten kanssa tavalla tai toisella. Henkilökohtaiset kokemukset ja tarinat yhdistyvät kollektiivisiin yhteisön tarinoihin.”


 

Mosambikiläinen modernin afrikkalaisen tanssin uranuurtaja

Panaibra Gabriel työskentelee Mosambikin pääkaupungissa Maputossa. Culturarte-tanssiryhmän hän perusti jo vuonna 1998. Hyväntuulinen nuori mies on saapunut samana aamyönä Kuopioon, mutta aamupäivän tiedotustilaisuudessa hän huokuu energiaa.

Gabriel sijoittui Pariisissa huhtikuussa järjestetyssä koreografiakilpailussa toiseksi teoksellaan Dentro de mim outra ilha, joka on suomeksi toinen saari sisälläni. Meneillään on kahden kuukauden mittainen kiertue ympäri Eurooppaa yhdessä kilpailun voittajan ja kolmanneksi tulleiden ryhmien kanssa. African and Indian Ocean Choreographic Encounters -kilpailu järjestettiin tänä vuonna kuudennen kerran. Lähes sadasta teoksesta Gabriel selvitti tiensä kärkeen. Syksyllä voittajille on luvassa myös toinen kiertue, joka ulottuu aina Brasiliaan asti.

Gabriel kertoo ammentavansa töissään paljon omasta todellisuudestaan ja kotimaastaan.

-Mosambikissa demokratia on vielä nuori. Olemme maatalousmaa, meidän öljyn verrattava varakkuutemme lepää maanviljelyksessä. Minua askarruttavat globalisaation vaikutukset ja se, miten voisi ottaa osaa maan kehitykseen.

Vaikka henkilökohtaisesti lähellä olevat asiat ovat tärkeitä, pitää Gabriel myös mielessä universaalit, meitä kaikkia ihmisiä yhdistävät tekijät:

-Minulle lähtökohtana on ihmisyys ja ihmiselämän kaari eri vaiheineen. Jokaisen on myös jaettava oma elämänsä toisten ihmisten kanssa tavalla tai toisella. Henkilökohtaiset kokemukset ja tarinat yhdistyvät kollektiivisiin yhteisön tarinoihin. Oman tarinan tai kokemuksen voi muodostaa myös toisten ihmisten omista tarinoista. Minua kiinnostavat kohtaamiset: suhde minun ja toisen välillä. Ensi tapaamisen hetkellä toisesta ihmisestä havainnoi yhteneväisyyksiä, mutta kun aletaan puhua, niin huomataan eroavaisuudet.

-Halusin teoksessani luoda avoimen tilan, jossa toteutuu myös tarina. Tästä avoimesta tilasta voi katsoja toivon mukaan löytää oman paikkansa kokemukselle,” kuvailee Gabriel Dentro de mim outra ilha -koreografian ideaa. Liikekielestä hän kertoo, että ”liikkeessäni kohtaavat perinteinen afrikkalainen tanssi ja nykytanssi. Improvisaation kautta etsin uudenlaista kehonkieltä, se antaa lisää vapautta ilmaista.”

Kilpailua seuranneessa kiertueen pyörityksestä Gabriel summaa antoisia puolia.

-Mielenkiintoisinta on matkustelu ja erilaisten yleisöjen kohtaaminen. Kun teos herättää tunteita, niin jotakin huomattavaa tapahtuu. Ihmisten reaktiot ovat vaihdelleet paljon, mutta myös esiintyminen on joka tilanteessa ollut erilaista.

Gabrielin mielestä haastavaa on ollut teoksen esittäminen erilaisissa yhteyksissä, eri maissa.

-Mosambikissä yleisö saa helposti kiinni heille tutuista asioista.

Haastattelijana toimi Karoliina Yli-Honko.