Syksy saapui paperitehtaalle

Voi kuinka kaihoisasti kaikuu kurjen huuto kuolleessa paperitehtaassa! Jyväskylän Tanssin Aika -festivaalilla esitetty tanssija-koreografi Noora Nenosen ensi-iltateos Syksy maalasi sekä esiintyjän kehon että äänen avulla aistikkaan maiseman toimintansa lopettaneelle Kankaan tehtaalle saapuneelle yleisölle.

Nenosen pieni, kaunis ja ilkikurinenkin soolo on yksi Keski-Suomen Tanssin Keskuksen kulttuurimatkailuhankkeen ”vuodenaikasooloista”, ja nimensä mukaan se avautui helposti juuri syksyksi. Kymmenminuuttisen ajaksi Nenonen vangitsi katsojajoukon seuraamaan muun muassa kurkilinnuiksi mieltyvien käsien ja jalkojen vuoropuhelua: hetkittäin ajattelin seuraavani lintupariskunnan lystikästä nukketeatteria.

Esitys tapahtui pienessä tilassa niin fyysisesti kuin liikkeellisestikin: betoniseen syvennykseen asettunut esiintyjä pysytteli lähes koko esityksen ajan samalla paikalla, katsojien tiivistyessä puoliympyräksi esityksen ääreen. Muuntautumiskykyisen Nenosen liikeilmaisun olisi suonut ottavan enemmänkin tilaa – vaikka toisaalta esityksen kompaktius lienee myös yksi sen valttikorteista esimerkiksi jatkoesittämistä ajatellen.

Kuva: Matti Häyrynen.
Kuva: Matti Häyrynen.

Oma lukunsa oli taiteilijan äänenkäyttö: koreografissa taitaa itsessään olla ripaus villilintua, niin syvältä ja värähdyttävästi huudot hänestä nousivat. Teoksen muu musiikillinen äänimaailma ei sen sijaan löytänyt tilasta kunnon kaikupohjaa ja jäi mielestäni ajoittain irrallisen oloiseksi.

Sinänsä syyskuisen kalsea, harmaa ja robusti pergamenttihalli toimii hienon jylhänä vastapainona Nenosen värikylläiselle, komeaääniselle, pehmeän eläväiselle hahmolle. Muuttolintujen lähtöpuuhista ammentavan esityksen ympäristönä esitystila oli haikean osuva myös muulla tavoin.

Kun Nenonen esityksen päätteeksi pakkasi matkalaukkunsa ja suuntasi kohti etelää, taustalla pilkahti Kankaan paperitehtaan ja suomalaisen paperiteollisuudenkin lähihistoria. 1800-luvulla toimintansa aloittanut tehdas siirtyi vuonna 2008 eteläafrikkalaisen metsäteollisuuskonsernin omistukseen: tehtaan toiminta lakkautettiin ja tilat hiljenivät, kun sen viimeinen kone suljettiin tammikuussa 2010.

Elina Manninen

Kirjoittaja on tanssiva toimittaja.

°°°°

Syksy

Ensi-ilta: Jyväskylässä 27.9.2014
Koreografia ja tanssi: Noora Nenonen
Äänen editointi: Tatu Nenonen
Musiikki: Wind on Wind, Sees & Juice Leskinen, Syksyn sävel