Onnistunut festivaali tavoitti yleisönsä

Liikekieli.com julkaisee tuhdin juttupaketin Kuopio Tanssii ja soi -festivaaleilta. Lue teosarvioiden lisäksi myös taiteellisen johtajan Jorma Uotisen haastattelu!

Karoliina Yli-Honko, Kuopio – Jo 37. kerran järjestetty Kuopio tanssii ja soi -festivaali tarjosi jotakin jokaiselle – kotimaisten ja kansainvälisten huippujen lisäksi niin yllätyksiä kuin kantaesityksiäkin. Uotisen koostama monipuolinen ohjelmatarjotin houkutteli laajan yleisöpohjan, joten myös tässä mielessä festivaalin voi sanoa onnistuneen.


Tämän vuoden kesäkuussa järjestettiin jälleen Kuopio tanssii ja soi -festivaali jo 37. kerran. Viikon ohjelma oli monipuolinen, jotakin jokaiselle tarjoavalla periaatteella koottu. Kotimaisten ja kansainvälisten huippujen lisäksi festivaali tarjosi yllätyksiä ja kantaesityksiä. Pääohjelmiston lisäksi festivaali järjesti tanssikursseja, joista kuuluisin on Poikien tanssileiri, joka juhli 20-vuotista taivaltaan. Tänä vuonna Kuopio tanssii ja soi sai lisäksi Finland Festivalsilta vuoden 2006 festivaali -tittelin.

Festivaalin aikana ei Kuopiossa tullut aika pitkäksi vieraspaikkakuntalaisellakaan. Joka päivä torin lavalla nähtiin vaihtelevaa ohjelmaa tanssikoulujen esityksistä aina pyörätuolitanssiin. Tanssin aluekeskus Kuopio järjesti festivaalin yhteydessä paljon lisäohjelmaa Paikallisliike 06 -otsakkeen alla. Iltapäivisin keskusteltiin tanssiin liittyvistä aiheista ja päivällä ja illalla esitettiin paikallisten tekijöiden koreografioita. Festivaaliviikonloppuna Kuopiossa järjestettiin myös katutanssitapahtuma Kpo Breaks.

Järjestäjille festivaali oli onnistunut sekä taiteellisesti että taloudellisesti. Päätapahtumien kävijämäärä kasvoi edellisestä vuodesta noin 500:lla kävijällä 7500:een.

Jorma Uotisen taiteellinen johtajuus festivaalilla jatkuu myös seuraavat kaksi vuotta. Festivaali on vahvasti henkilöitynyt Uotiseen, mikä on suuren yleisön kannalta hyvä asia. Monipuolinen ohjelmatarjotin houkuttelee myös laajan yleisöpohjan, joten tässä mielessä festivaalin voi sanoa onnistuneen.

Myös kävijän näkökulmasta tämän vuoden festivaali oli melko onnistunut. Pääsylippujen hinnat hipovat sietokyvyn rajoja, mutta suurimmalta osin uskon, että yleisö on saanut rahoilleen vastinetta elämyksissä suuremman summan edestä. Jonkin verran keskustelua herätti muun muassa Creative Africa -ilta. Itselleni kohokohdiksi festivaalilla nousivat Nederlands Dans Theater II sekä Paikallisliikkeen Fyysistaiteellisia tekoja 4.

Karoliina Yli-Honko

Karoliina Yli-Honko

Kirjoittaja on estetiikan opiskelija ja tanssin harrastaja. Hän on opiskellut Helsingin Yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa vuodesta 2000, Taiteiden tutkimuksen laitoksella vuodesta 2002. Estetiikan lisäksi hän opiskelee mm. taidehistoriaa ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta. Yli-Honko on kiinnostunut kokonaisvaltaisesti kulttuurista, mutta erityisesti tanssista ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä. Hän kirjoittaa säännöllisesti Liikekieli.comiin sekä estetiikan opiskelijoiden omaan nettilehteen Ärsykkeeseen (www.rsyke.org).