Haastattelussa Jorma Uotinen


”Riskien ottaminen kuuluu kaikkien suurten instituutioiden ja festivaalien tehtävään, sillä tavoin viedään asioita myös eteenpäin. Ohjelmistoa ei voi perustaa vain menneiden menestysten varaan.”


Kuva: Marita Porrassalmi

Jorma Uotinen

Unelmissa tanssia vetten päällä

Kuopio tansssii ja soi -festivaalin viimeisenä päivänä – tosin vielä ennen illan esityksiä – festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen istahti hetkeksi alas kokoamaan tuntemuksiaan vuodesta 2006. Hän kertoo ensimmäisenä olevansa hyvin tyytyväinen saamaansa palautteeseen ja esityksiin.

-Koko festivaalista on erittäin hyvä fiilis. Tämän vuoden ohjelmisto täytti ne vaatimukset, mitä minulla oli. Se oli jotenkin kohdallaan ja tasapainossa.

Uotinen kiitteli myös festivaalin ajaksi sattunutta helleaaltoa, sillä hyvä sää nostaa hänen mukaansa ihmisten energiat huippuunsa. Tämä lienee totta, sillä valituksia festivaalista ei Uotisen korviin ole kantautunut. Tori on ollut koko viikon täynnä ihmisiä seuraamassa päivittäin siellä järjestettyä ohjelmaa.

Festivaalin profiilia Uotinen vertaa viuhkaan, joka heijastelee hänen omaa taiteellista visiotaan. Viuhkan paljastama laaja ja monenlaisille yleisöille oli tänä vuonna hänelle täysi jokaista osaa myöden: oli tuttuja ja taattuja huippuluokan esityksiä, maailman ensi-iltojen tuomaa uutuutta ja yllätyksellisyyttä, afrikkalaisten koreografien kautta erilaisuuden kohtaamista, viihteellisyyttä flamencon kautta. Tämän kaiken lisäksi Sami Saikkosen Pienten joutsenten lampi kokosi mukaan myös lapsiyleisön.

Taiteellisiksi ja koreografisiksi huippukohdiksi Uotinen nimeää festivaalilla nähdyt Euroopan johtavat nykytanssiryhmät: Nederlands Dans Theater II ja italialaisen Aterballetton.

Mistä teeman nimi, Ilmiö, on tullut?

-Tämä on sellainen ilmiö tanssimaailmassa. Se oli työryhmässä keksitty slogan, jolla tavallaan yritettiin provosoidakin ihmisiä.

Miten yhteistyö sujuu festivaalin muun työryhmän kanssa?

-Tapaamme useita kertoja vuodessa toiminnanjohtaja Anna Pitkäsen kanssa. Minä esittelen, mitkä ryhmät haluaisin tuoda festivaalille ja he alkavat sitten vääntää niitä sopimuksia. Minun tehtäväni on nimenomaan tehdä ne taiteelliset valinnat.

Miten festivaali käytännössä rakentuu?

-Käyn katsomassa lukemattomasti esityksiä, on tiettyjä koreografioita ja ryhmiä, jotka miellyttävät minua. Etsin ryhmiä, joilla on kiinnostavaa ohjelmistoa, joka on sillä tavalla arvokasta, että se kannattaisi tuoda tänne. Sitten otetaan heihin yhteyttä, kuten esimerkiksi NDT, tunnen ryhmän johtajan Anders Hellströmin ja hänen kanssaan sovimme jo kaksi vuotta sitten tämänvuotisesta vierailusta.

– Työtä helpottaa se, että olen ollut alalla pitkään ja tunnen paljon ihmisiä. Usein se meneekin niin, että mietin minkä ryhmän vuoro olisi tulla Kuopioon ja sitten vain kysytään, että no, tuletteko te nyt. Valinnat tehdään monesti ryhmän aikaisempien teosten ja maineen perusteella. Silti aina täytyy olla myös uutuuksia, ennennäkemättömien teosten esittäminen on erittäin tärkeää.

-Riskien ottaminen kuuluu kaikkien suurten instituutioiden ja festivaalien tehtävään, sillä tavoin viedään asioita myös eteenpäin. Ohjelmistoa ei voi perustaa vain menneiden menestysten varaan. Kyllä vuosien varrella on tullut pettymyksiäkin, kun esitys ei ole täyttänyt sille asetettuja odotuksia.

Sinulla on aika näkyvä rooli festivaalin keulakuvana, onko se mielestäsi hyvä asia?

-Kyllä se on ihan tietoinen valinta. Mielestäni ei ole väärin, jos festivaali profiloituu ja henkilöityy jonkun kautta. Jos esimerkiksi ajatellaan Kuhmoa, niin kaikki puhuvat Seppo Kimasesta, hän johti ja teki Kuhmon. Sitä kautta ihmiset myöskin lähestyvät helposti, kun on esillä. Saa antaa suoraa palautetta suorassa kontaktissa. Tämähän on myös sosiaalinen tapahtuma, johtajan pitää olla kontaktissa yleisöönsä.

Uotisen kansan pariin sukeltava asenne on hänen tuntumansa mukaan lähentänyt festivaalia myös paikallisille ihmisille, kuten suurelle yleisölle myös keväällä tv:ssä nähty Tanssii tähtien kanssa -ohjelma. Hän kuvailee ohjelman vaikutusta seuraavasti:

-Ehdottomasti se on ollut tärkeä tekijä, sillä tavalla tulee tutuksi ihmisille. He voivat huomata, että ahaa, se olikin tuollainen, eihän se mikään hullumpi tyyppi ole loppujen lopuksi. Samalla se purkaa ihmisten asenteita, koska usein tanssijoitakin voidaan pitää kummajaisina. Inhimillinen puoli pääsee esille.

– Ohjelma teki muutenkin tanssia tutuksi suurelle yleisölle, ja se oli erinomainen avaus tanssille kaiken kaikkiaan. Puolitoista tuntia kerralla, kahdeksan viikon ajan.

Uotinen on luotsannut Kuopio tanssii ja soi -tapahtumaa viimeiset viisi vuotta. Viimeisen festivaalipäivän tiedotustilaisuudessa hän allekirjoitti uuden sopimuksen seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Uotinen painottaa, että pitkät linjat ja sen mukaisten tavoitteiden saavuttaminen vie vuosia. Pelkästään kaupunkiin ja ihmisiin tutustuminen on vienyt aikaa. Yksi selkeä tavoite seuraaville vuosille Uotisella on yleisömäärän kasvu.

-Nyt olemme päässeet katsojaluvuissa tuonne 7000 ja 8000 välille. Tavoitteenani on saada 10 000 katsojaa.

Muista suunnitelmista Uotinen ei halua vielä paljastaa yksityiskohtia, tosin tanssia vetten päälle hänellä on mielessä.

-Mielessäni on useitakin ryhmiä ja koreografeja, joita haluaisin kutsua festivaalille, mutta ne tulevat sitten aikanaan. Euroopassa ja muuallakin on meneillään paljon kaikkea kiinnostavaa ja hyvää. Yhtenä vuonna meillä oli esitys Valkeistenlammella ja haaveenani on sen palauttaminen, koska se oli niin ainutlaatuinen kokemus. Lavan ja katsomon tulisi vain olla katettuja, koska meillä ei huonon sään sattuessa ole varaa perua esitystä tai tehdä kahta tilavarausta.

Mitä tämän vuoden festivaalin jälkeen, mitä kuuluu Jorma Uotisen kesään?

-Heinäkuun vietän lomaa, mutta heti elokuussa aloitan työt tekemällä projektin Teakissa. Syyskuun alussa suuntaan Tanskan kuninkaalliseen balettiin laittamaan kuntoon teokseni, joka tulee uudelleen ohjelmistoon. Tämän lisäksi aloitan uuden teoksen tekemisen Kansallisbaletissa syksyn aikana.

Laulamista Uotinen ei ole jättänyt, vaikka sitä ei tänä vuonna toria lukuunottamaata festivaalilla kuultukaan.

-Olen kevään aikana tehnyt levyä, joka tulee ulos syyskuussa. Tähän liittyen myös esiinnyn joitakin kertoja syksyllä.

Hän valottaa myös hieman ensi vuoden festivaalin ohjelmaa:

-Olemme jo suunnitelleet ensi vuodeksi laulukeikkaa yhdessä muutamien naisten kanssa.

Näitä kanssaesiintyjiään Uotinen luonnehtii Suomen huipuiksi viihteen saralla. Kiireisen taiteellisen monitaiturin näköinen festivaali on kuitenkin luvassa vielä seuraavat kaksi vuotta Kuopiossa.

Haastattelijana toimi Karoliina Yli-Honko.