Carl
Teoksen lähtökohdat ovat olleet tilassa, mutta ei niinkään näyttämötilassa. Universumin tila Helsingissä on inspiroinut teosta, ja Knif toivoisikin saavansa esityksen sinne ensi vuoden puolella.
Carl Knif on mukana teoksissaan sekä koreografina että tanssijana. Hän kokee, että voi ohjata ja tarkentaa teosta tarkemmin jos on itse mukana siinä. Hän tarvitsee fyysistä kommunikaatiota tanssijoiden ja teoksen kanssa.
”On mahdollista olla auki, kun tietää että tanssijoiden välillä on luottamus.”
Knif työskentelee teoksessa hänelle ennestään tuttujen tanssijoiden, Hanna Ahdin ja Jonna Aaltosen, kanssa. Tiukassa kuuden viikon harjoitusaikataulussa ei olisikaan ollut riittävästi aikaa työskennellä uusien tanssijoiden kanssa. Harjoittelu perustuu liiketehtäviin, jotka ovat työskentelyn ja teoksen perusta. Nyt työryhmä pääsi heti työskentelemään teoksen parissa syvällisemmin, kun perustyötä on jo tehty samojen tanssijoiden kanssa aiemmin.
”Osaan työskennellä abstraktien asioiden parissa, mutta en osaa nimetä niitä. Mutta aina ne kuitenkin konkretisoituvat tekemällä ja kohtaamalla.”
Carl Knifin maailma on abstrakti, mutta se yhdistyy elettyyn elämään ja on tanssijoille ikuisesti aukeava lähde. Teoksen inspiraationa on ollut The Voynich Manuscript, joka on 1400-luvulle päivitetty kirja, jonka kuvittaja ja kirjoittaja ovat tuntemattomia. Knifiä kiinnostaa kirjan mystisyys: se voi olla keksitty, pyhä kirja tai jotain aivan muuta. Kirjaa on pyritty tulkitsemaan eri tavoin ja tutkijat ovat tulleet johtopäätökseen, että teksti on todennäköisesti keksittyä kieltä. Se on jaettu kuuteen osaan: yrtit, astronomia, biologia, kosmologia, lääkeaineet ja lääkemääräykset. Tanssiteos on saanut myös rakenteensa kirjasta, sillä teoksessa on kuusi improvisoitua osaa. Knif ei suhtaudu kirjaan orjallisesti, vaan on kiinnostunut saamaan siitä ärsykkeitä sekä mielikuvituksen liikkeelle. Teoksen suunnittelijoiden mukaan tanssijoiden keskenään käyttämä kieli on ajoittain verrattavissa kirjan intensiiviseen maailmaan.
Kirjan kuvitus on innoittanut myös teoksen lavastusta, puvustusta ja äänisuunnittelua, jossa näkyy ja kuuluu putkistot sekä vesiteema.
”Teos on kehys, jossa improvisaatio tapahtuu. Etukäteen ei tiedä miten teos piirtyy tilaan.”
Carl Knif kuvaili uutta teostaan romanttisemmaksi ja maanläheisemmäksi kuin hänen aiemmat teoksensa. Liikemuoto, rytmitys, lähestymistapa ovat teoksessa improvisoituja. Aika ja paikka sekä tehtävänanto tekevät teoksesta aina erilaisen.
Teos on suunniteltu kevyeksi ja kiertäväksi eri paikkoihin muuntautuvaksi teokseksi. Olisikin mielenkiintoista nähdä tämä teos eri tiloissa näyttämötilojen ulkopuolella.
———————————————————————
16.6.2012 klo 17.00 Kuopion musiikkikeskus, Kamarimusiikkisali
Koreografia: Carl Knif
Tanssijat: Jonna Aaltonen, Hanna Ahti ja Carl Knif
Valot ja lavastus: Kaisa Salmi
Puvustus: Erika Turunen
Ääni: Janne Haast
———————————————————————
Sari Palmgren
Kirjoittaja on koreografi ja tanssija