Kulttuurikatastrofi Kajaanissa

Kaisa Korhonen / Suomen Teatteriohjaajien liitto – Kajaanin Kaupunginteatterin lomautuspäätös ei ole vain yksi lomautus muiden työelämän lomautusten joukossa. Se on kulttuurikatastrofi. Tällaisia mielettömiä ratkaisuja joudutaan tekemään, kun kansallinen kulttuuri- ja taidepoliittinen ohjelma puuttuu kokonaan.


Suomen Teatteriohjaajien liiton lausunto Kajaanin kaupunginhallitukselle ja Kajaanin sivistyslautakunnalle

Kajaanin Kaupunginteatterin lomautuspäätös ei ole vain yksi lomautus muiden työelämän lomautusten joukossa. Se on kulttuurikatastrofi. Suomalaisen teatterin vahvuus on ollut siinä, että kansalaiset ovat pitäneet sitä omana taiteenaan ja että teatteriverkosto on kattanut oikeudenmukaisesti koko Suomen. Tämä historiallinen vahvuus on todentunut kauniilla tavalla Kajaanissa. Siellä on rakentunut vuosikymmenien mittaan katsojien ja tekijöitten välille sellainen erottamaton yhteys, jota teatterintekijät muualla Suomessa ovat pitäneet esikuvanaan ja johtotähtenään. Tuo side on tuottanut hienoa teatteria ja olemassaolollaan innostanut ja kannustanut meitä muita.

Kajaanin Kaupunginteatterilla ja sen kohtalolla on tänä päivänä mittaamaton
symboliarvo. Sen tulevaisuuteen kohdistuva uhka järisyttää teatterielämämme
perustaa. Miten käy hauraammissa kantimissa olevien maakuntateattereiden?
Aiotaanko niiden lähellä käyttää tilaisuutta hyväksi kuoliniskun antamiseen säästämisen nimissä? Tällaista tuhoa ei saa päästää tapahtumaan!

Kajaanin Kaupunginteatterin tragedia on Kajaanin kaupungin tragedia. Tällaisia mielettömiä ratkaisuja joudutaan tekemään, kun kansallinen kulttuuri- ja taidepoliittinen ohjelma puuttuu kokonaan.

Helsingissä 22.11.2004

Kaisa Korhonen
Suomen Teatteriohjaajien liiton puheenjohtaja