Writing Movement -kritiikkityöpaja/ Virva Talonen sanallisti kokemuksensa Jaakko Niemisen Le Nom -teoksesta

Käyntiin polkaistu Liikekieli.comin Writing Movement -kirjoitustyöpaja aloitti ruotimalla tanssikritiikkiä. Julkaisemme pajassa syntyneita kirjoituksia ja toivomme myös osallistumista keskusteluun!

Lisää työpajasta voit lukea täältä ja koko Writing Movement -hankkeesta täältä.


 

Sanojen, liikkeen ja musiikin huumaava pyörre

Ryhmä ihmisiä kulkee toisiinsa takertuneena poikki sanojen, lauseiden ja sitaattien kyllästämää esitystilaa. Joukko muuntuu, suoristuu ja vääristyy jatkuvan liikkeen virrassa. Heillä kaikilla on kerrottavaa. Katseet pyrkivät poispäin ryhmästä kuin sanoen ’Tässä minä olen yksin. Haluan irti, jotta voin jälleen palata takaisin ja pitää teistä kaikista kiinni’.

Koreografi Jaakko Nieminen käsittelee teoksessaan Le Nom merkityksetöntä puhetta, sanahelinää. Näyttämö sijaitsee keskellä esitystilaa yleisön seuratessa teosta neljältä sivulta. Esiintyjät ovat auki joka suuntaan. Le Nom alkaa jokaisen tanssijan tervehdyksestä ja yksintanssista. Englanninkielisestä virkapuheesta kuljetaan kohti Bethovenin 9. Sinfonian pauhun ja artikuloidun liikkeen monivivahteista kudelmaa. Puhe ja liike sekoittuvat, merkityksettömät lauseet muuttuvat liikkeessä merkityksellisiksi. Teos tempaisee mukaansa.

Minulle teos avautuu kohti vuorovaikutuksen teemaa. Tanssintekijänä on kiintoisaa seurata, miten puhutut sanat täyttyvät tanssijoiden liikkeestä luoden vahvan yhteyden esiintyjien ja yleisön välille. Tanssijoiden varma ja samalla rehellisen hauras läsnäolo saa katsojan aistimaan kehoissa tapahtuvat pienimmätkin muutokset. Osin improvisoidut kohtaukset liikekokeiluineen ja koomisine puheenparsineen tuovat teokseen vapautta ja rentoutta.Tanssijat katsovat suoraan silmiin, he tulevat lähelle. Teos koskettaa.

Le Nom on täyteläinen teos, jossa sanat, liike ja musiikki sekoittuvat huumaavaksi pyörteeksi, joka pitää otteessaan. Tanssijoiden kehoista kasvaa sanojen ja merkitysten kenttä, joka voidaan nimetä aina uudestaan. ’Le Nom’, voiko parempaa nimeä tälle teokselle antaa?

Virva Talonen

Kirjoittaja on koreografi, joka tekee tekoja, teoksia ja tekstejä.

¤¤¤

Le Nom

Koreografia: Jaakko Nieminen

Tanssi: Jouni Majaniemi, Jaakko Nieminen, Sofia Simola, Vera Tegelman

Valot: Mika Haaranen

Musiikki: Ludwig van Bethoven / Symphony nro 9.