Vuoden 2014 Tanssikuvakilpailun voittajat selvillä

Tanssin verkkolehti Liikekieli.comin järjestämä järjestyksessään kolmas Vuoden Tanssikuva -kilpailu on ratkennut.Logo_musta

Kilpailuun tuli yhteensä 137 kuvaa 59 kuvaajalta.

Tuomaristo valitsi voittajaksi Miikka Heinosen kuvan “XY” ja jaetulle toiselle sijalle Pasi OrrensalonArmon” sekä Patrik Rastenbergerin, Roberto Pugliesen ja Mikko Kallisen yhteistyön “Reverse”. Muita palkintoja tai kunniamainintoja ei jaettu.

Lisäksi kilpailun parhaimmistoa esittelevään “Hetki tanssille” -valokuvanäyttelyyn Helsingin kulttuurikeskus Stoan parvigalleriaan tuomaristo valitsi kuusi muuta teosta, jotka olivat kuvanneet Matti Häyrynen, Vesa Loikas, Maire Manninen, Miia Rytkönen, Jussi Ulkuniemi ja Ville Vauhkonen.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Valokuvataiteen museon kuraattori Anna-Kaisa Rastenberger, tanssia paljon kuvannut valokuvaaja Sakari Viika, Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen professori Kirsi Monni, sekä tanssitaiteilija Carl Knif.

Kilpailun tavoitteena oli tarkastella, miten tanssia valokuvataan tänä päivänä. Kilpailu juhlistaa samalla verkkolehden 10-vuotista taivalta. Kilpailun avulla haluttiin myös herättää kiinnostusta laajemmin tanssia kohtaan sekä innostaa katsojia ajattelemaan, mitä he katsovat tanssissa ja tanssikuvassa.

1. palkinto – 1000 euroa

Tuomaristo kiitti Miikka Heinosen kuvaa “XY” esteettisesti kauniiksi teokseksi, joka tuo mieleen vanhan maalaustaiteen kattofreskot. Kuva on promootiokuva koreografi Anu Sistosen teokselle ”Flood”.

“Kuvakulma, struktuuri ja sävyala ovat upeita. Freskomaisuuden ansiosta katsoja positioituu kiinnostavasti niin, että hän katsoo kuvaa ikään kuin alhaalta ylös. Teos sekoittaa maallisen ja taivaisen tuoden samanaikaisesti esiin vahvan fyysisyyden esimerkiksi tanssijan kaulan suonissa.”

1. palkinto meni Miikka Heinosen kuvalle "XY".
1. palkinto annettiin Miikka Heinosen kuvalle ”XY”. Tanssijat: Jennifer Gohier, Gregory Beaumont.

 

Miikka Heinosen omaan nettisivuun pääsee tutustumaan tästä.

Jaettu 2. palkinto – 250 euroa kummallekin kuvalle

Tuomaristo halusi jakaa 2. palkinnon kahdelle kuvalle, koska koki niiden molempien tuovan jotain uutta tanssivalokuvaukseen.

“Nämä kuvat ilmentävät kahta hyvin erityyppistä tapaa kokeilla, mitä tanssivalokuvaus voi olla laajentamalla perinteistä käsitystä siitä, mitä on tanssi ja tanssin kuvaaminen.”

Pasi Orrensalon “Armoa” tuomaristo kiitti seuraavasti:

“Tässä kuvassa kuvaajan näkökulma on yhteydessä kuvan merkityssisältöön. Teos on täynnä herkullisia yksityiskohtia. Kuva ei rakenna spektaakkelia, vaan on “making of” -tyyppinen kuvaus esitystilanteesta ollen siten tyyliltään hienosti myös elokuvallisen aikamme hermolla.”

Kuva on koreografi Petri Kekonin teoksesta Non-Linear.

Jaettu 2. palkinto annettiin Pasi Orrensalon teokselle "Armo". Tanssija: Tanja Illukka.
Jaettu 2. palkinto. Pasi Orrensalon kuva ”Armo”. Tanssija: Tanja Illukka.

 

Patrik Rastenbergerin, Roberto Pugliesen ja Mikko Kallisen yhteistyön “Reverse” palkintoperustelut olivat:

“Kuva tuo hienosti esiin sen, ettei tanssin lähtökohta ole aina orgaaninen ruumis. Kuvassa keskeisperspektiivin hylkääminen on kiinnostavaa asettaen valokuvallisen näkemisen uuteen konseptiin. Teos tutkii valtasuhteita laajemmassakin mielessä. Samalla se saa miettimään ajan kuvallista ilmentymistä ja “retron” käsitettä. Toisaalta tanssijoiden kehoissa on näkyvissä vanha Cunninghamin tanssiajattelu, toisaalta teos on täynnä erilaista – ja myös jo aikaisemmin nähtyä – tulevaisuuskuvastoa.”

Kuva on vuonna 2015 julkaistavan animaatiotanssielokuvan ”REVERSE<forward” promootiokuva.

Jaettu 2. palkinto. Patrik Rastenberger, Roberto Pugliese, Mikko Kallinen: "Reverse". Kuvassa tanssivat Mikko Kallinen, Amanda Bee3.
Jaettu 2. palkinto. Patrik Rastenberger, Roberto Pugliese, Mikko Kallinen: ”Reverse”. Tanssijat: Mikko Kallinen, Amanda Bee3.

 

Vuoden Tanssikuva -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 ja se on järjestetty sen jälkeen joka kolmas vuosi. Kilpailu on ainutlaatuinen lajissaan ja se on saanut paljon kiitosta taidemuodon esiinnostamisesta.

Vuoden 2014 kilpailun parhaimmistoa esittelevä näyttely avautuu Helsingin kulttuurikeskus Stoan parvigalleriassa 2.12.2014 ja on esillä 24.1.2015 asti.

Kaikki kilpailukuvat esittelevä nettigalleria julkaistaan Liikekieli.comissa Stoassa avautuvan näyttelyn yhteydessä.