Visuaalisia unelmia Tanssin talosta

Pallosta pohjapiirustuksiin – tanssialan toimijat antavat mielikuvituksen lentää Tanssin talosta unelmoidessa. Katso kuvat!


 

Unelmat keräili Petra Toropainen. Klikkaa kuvista nähdäksesi isommat versiot. Kuvat aukeavat uuteen selainikkunaan tai -välilehdelle.

Alla tehtävänanto, johon Unelmoijat ovat kuvillaan vastanneet.

Varaa pieni hetki aikaa: Ota eteesi puolikas A4-paperiarkki: se on Tanssin Talon pohjapiirustus. Sisusta Talo sanoin ja/tai kuvin 5-15 tärkeinä pitämilläsi elementeillä, tiloilla, esineillä, toimintoilla, ilmapiirinä, yksityiskohtina ym. Älä anna todellisuuden kahlita.

Unelma voi olla:

realistinen tai fantasiaa

konkreettinen, yksityiskohtainen tai abstrakti

henkilökohtainen tai kollektiivinen

pohjautua tietoon tai tietämättömyyteen.

siinä hetkessä assosioitu tai sydämessä vuosia hautunut.

mitä vain.

Leiki, pidä hauskaa. Ei ole vääriä tapoja ymmärtää tehtävää.

Haluaisitko Sinä Unelmoida Tanssin Taloa?

Unelmasi voit lähettää skannattuna liikekieli.com:lle (petra.toropainen ät-merkki liikekieli.com). Julkaistuista Unelmista ei makseta palkkiota.

 


ANNE MAKKONEN KAHVILLA TANSSIN TALOSSA KESKIVIIKKONA 10.11.2011 kello 14.30

Tanssin talo ei ole vain piirustukseni paljastama kaksiulotteinen ympyrä vaan se on PALLO!

iso näyttämö: tekniikka rakentaa valoja illan Trisha Brownin ryhmän esitykseen.

studio 1: hiphop-ryhmä harjoittelee tulevaa esitystä

studio 2: päivänäytöksessä Leena Gustavson tanssii niille, joilla on aikaa

pukuhuone: harjoituksensa päättäneet tanssijat lepuuttavat itseään suihkun alla ja saunassa.

kahvila: valosuunnittelija Mia Kivinen ja koreografi Jenni Kivelä pitävät palaveria, tanssin tutkija Anne Makkonen herkuttelee kahvilan kotitekoisilla pikkuleivillä ja silmäilee Ruotsin tanssilehteä, kaksi opiskelijaa ostaa lippuja tulevaan Reimund Hoghen Liikkeettömään tanssi-iltaan studio 2:ssa, kolme vauvaa nukkuu rattaissa ja äidit tilittävät, Brown-tanssijat syövät kevyttä lounasta ennen läpimenoa, työttömien tanssijoiden joukosta palkatut Tanssin talon isännät ja emännät vastaavat kahvilan ja tanssin tietotoimiston toiminnasta

tanssin tietotoimisto: kaikille tanssin järjestöille ja toimijoille vapaa tila ja foorumi tiedottamiseen – tarjolla lehtiä, kirjoja, videoita, esitteitä, mainoksia, fruittariporukka facebookkaa vapaasti käytettävällä tietokoneella

keittiö: yksi Tanssin talon emännistä valmistellee huomisen seisovan lounaspöydän tarjontaa

hallintohuone: toiminnanjohtaja kokoaa esitys- ja tapahtumaehdotuksia syksyksi 2012 – ylihuomenna on Tanssin talon ohjelmasta keskustelevan ja päättävän Tanssin talon sateenkaarihallituksen kokous

kokoontumistila: eri tanssilajien ja -suuntien edustajat ideoivat Marco Bjurströmin vetämää Tanssi voi olla tärkeää -tapahtumaa

uloskäynti: poistun juuri Tanssin talosta, jonka edessä romanialainen kerjäläinen tuijottaa maahan pahvimuki kädessä

Luin netistä Tanssin talo -hanketta käsitteleviä tekstejä. Valmistelu näyttää edenneen jo melko pitkälle taidetanssin ja erityisesti nykytanssin piirissä toimivien henkilöiden ja tahojen aloitteesta ja toimesta.  Oikeastaan kysymys, joka minua pohdittaa eniten on se, kuinka avoimesti ja miten tanssin talon suunnittelu ja tuleva toiminta ottaa mukaan muualta kuin taidetanssin puolelta tulevat toimijat.

Tanssitaide on jäänyt ns. jälkijunaan julkisessa taiderahoituksessa, mutta sitä vajetta ei nykyisessä maailmassa voida paikata keskittymällä hoitamaan vain taidetanssin asioita ja etuja.  Ovet on aukaistava ja keskustelu-, suunnittelu- ja toimintakumppaneita on hyvä olla myös taidetanssin ja tanssinkin ulkopuolelta.  Ehkä perimmältään kyseessä saattaa olla jopa kannanotto siihen toimimmeko joko-tai vai sekä-että maailmassa ja miten me siinä toimimme.  Viisautta päättäjille!

Anne Makkonen

tanssin menneisyyden ja nykyisyyden tutkija


Anniina Kumpuniemi

tanssija-koreografi


 

 

Vuosien varrella on tullut tanssihommissa heiluttua jonkin verran kummallakin puolella tarkkaamon lasia. Kun sitten kerran kysyttiin, niin päätinpä sitten näiden kokemusten perusteella yrittää suunnitella parhaani mukaan mahdollisimman toimivan tanssiteatterirakennuksen.

Koska tämä on Unelma, niin voi surutta jättää huomiotta sen, miten, mihin, milloin, millä rahalla ja kenen hallinnoimana tämä kaikki toteutettaisiin. Mutta hauskaa oli huomata, että arkkitehtileikkini tulos oli sisällöltään hämmästyttävän yhtenevä monien muidenkin visioiden kanssa – ks. mm. Jenni Kivelän vastaus taannoiseen Kuuma Peruna -kysymykseen.

Vaan kun tuota piirustusta jälkikäteen katsoo, niin saunahan siitä unohtui, perkules…

Thomas Freundlich

koreografi-tanssija


 

Iina Taijonlahti (Piirros: Kaius Mesku)

Opiskellut mm. Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa käsikirjoittamista ja elokuvaohjausta. Työskentelee pääasiallisesti liikkeen kanssa, toimiii pilatesohjaajana,tanssijana ja koreografina.


Heini Tuoresmäki

Pitää tanssista ja kirjoittamisesta. On valmistunut kandidaatiksi viestinnän alalta, ja opiskelee nyt tanssinopettamista.


 

Petra Toropainen

Kehotyöläinen: keho-opettaja, esittävässä taiteessa liikkuja ja paperilla tanssija.


… Ja lisäksi vielä kaksi sanalliseen muotoon puettua Unelmaa:

Muutama unelma tanssin talosta sanoin:

 • kolmiulotteisuus
 • kiipeilymahdollisuus
 • tilallinen virikkeellisyys
 • vahvat ja kestävät rakenteet
 • pintojen laadun monipuolisuus (pehmeys, kovuus, terävyys, pyöreys,
 • lämpimyys, kylmyys)

Ukko Kantola, luovan tanssin ohjaaja, tanssija

 


 • Tiloja treenille kunnon lattialla, peileillä ja sähköillä/mankalla, hyvin äänieristettyjä, myös ilman vakiovarauksia eli tarpeen mukaan epäsäännöllisemmin varattavia (osa tiloista voisi olla myös pienehköjä). Hyvät pukuhuoneet suihkuineen.
 • Kaksi klubitilaa (myös treenikäyttöön, voi olla näyttämötila, jos katsomo säädettävä), paljon lattiaa parketilla tai tanssimatolla tilaisuuden luonteen mukaan, tilaa sosiaalisen tanssin iloittelua varten (kansantanssi, lindy hop ja muut seuratanssit…) eli tarpeeksi tanssikehälle, vaikka osa porukasta haluaisi vaan tanssia paikallaan… Tasaisesti liukas/-pitävä, sopivasti joustava lattiapinta… Hyvä äänentoisto! Pöytiä ja tuoleja, tanssilattialta pois rapakengät, ördäys ja juomat (röökistä puhumattakaan)…
 • Näyttämötila tanssiesityksille, kunnon pukuhuoneet ja joustavat sisääntulot, mahdollisuus sirkusvermeisiin tms. rakenteissa, hyvät ääni- ja valokalusteet. Muunneltavuus suuri.
 • Esityksiin ja klubeihin mahdollista ottaa muusikot/bändit mukaan, myös akustisesti pienimuotoisemmissa tapahtumissa…
 • Mahdollisuus eväisiin (keittiö myös) ja monipuolinen kahvila/ravintolatoiminta… pöytiä ja tuoleja, vettä ilmaiseksi aina saatavilla.
 • Tilaa lämmitellä/venytellä/ottaa torkut/hengata, esim. viihtyisä tilava aula sohvineen, jumppamattoja ja -palloja tms.
 • Sijainti keskustassa tai hyvät julkisen liikenteen yhteydet!!!
 • Talossa hyvä ilmanvaihto ja mahdollisuus säätää lämpötilaa huoneittain.
 • Käyttö mahdollista ympäri vuorokauden.

Silja Aalto, tanssin harrastaja