Veli (Tsuumi/Sami Paasila), KokoTeatteri, Helsinki 28.6.2006

Valon varjollaMia Kivinen: Idästä länteen ja viulunsoittaja katon päälle samaan hintaan
Tsuumin Veli on slaavilais-balkanilaisella musiikilla maustettu nostalgiakiertomatka menneessä maailmassa. Hyvää perusvaloa ja yksinkertaisia, toimivia ideoita.

Veli, Tsuumi


Veli

Tanssirymä Tsuumi

Valosuunnittelu: William Iles
Koreografia: Sami Paasila
Tanssi: Riku Immonen, Sami Paasila
Tuotanto: työryhmä, Taideosuuskunta Tsuumi/Satu Immonen

KokoTeatteri, Helsinki 28.6.2006

Kuva: Marko Mäkinen

Idästä länteen ja viulunsoittaja katon päälle samaan hintaan

William Iles sekoittaa valosuunnitelmassaan draamanäyttämöiltä tuttua kotoisaa perusvaloa ja elokuvien 30-luvulle sijoittuvien takautumien värimaailmaa. Alun näyttämökuva vanhoine sohvineen ja pöytälamppuineen tuo mieleen kellastuneet postikortit ja isoisovanhempien potrettivalokuvat – tosin tässä esityksessä ei pönötetä juhlallisesti ja lahjakas maassa makoilukin on jäänyt vähemmälle.

Vauhdikkaan nostalginen tunnelma jatkuu, kun tarina heittää kahden miehen veljessarjan slaavilaisesta olohuoneesta miimiseen Villiin Länteen ja jazzahtavan suurkaupungin ja dekadentin tangohallin kautta takaisin sohvan ääreen. Siirtymät syntyvät tunnistettavilla symboleilla niin liikkeessä, äänessä kuin valossakin: oranssi valo luo sekä aavikon että tangotunnelman ja kylmä sävy valoissa yhdistettynä hämärään taas kertoo urbaanista sivukujasta.

Esityksen huumori on irtoviiksistä ja sombrerosta huolimatta alleviivamatonta ja lämmintä. Erityisen herkullinen liikeidea oli drag-Pocahontaksen katalysoima tuima hevostakaa-ajo.Mia Kivinen

Mia Kivinen

Kirjoittaja on helsinkiläinen maisteritason valosuunnittelija. Hän kirjoittaa Liikekieli.comiin teosarvioita erityisesti valosuunnittelun näkökulmasta.