Unimaisemia kaninkolossa

ALICES – A Study of Nonsense on Katja-Maria Taavitsaisen nykytanssiteos, joka vie katsojan ihmisjärjen tuolle puolen ja rikkoo totuttuja käyttäytymismalleja. Katsoja temmataan mukaan matkalle ihmemaahan, jossa logiikkaa ja normeja ei ole.

Kolme äärimmäisen taitavaa esiintyjää (Janne Marja-aho, Jenni Nikolajeff ja Katja-Maria Taavitsainen) tuovat vuorotellen näkyviin ihmisen nyrjähtäneen puolen. Tanssijoiden totaalinen heittäytyminen antaa tilaa ihmiselle esiintyjän roolien takana. Antautuminen hulluuteen saa katsojassa aikaan halun liittyä mukaan leikkiin. 75 minuuttia kuluu huomaamatta eikä ikävystyttävää hetkeä tule. Yleisö on sijoitettu intiimisti esitystilan ympärille ja kohtaa esiintyjät läheltä. Yllättävät hetket, kuten Taavitsaisen matelijamainen ryömiminen istuinrivistön alla, ja jatkuvasti muuntuva tila pitävät yllä katsojan intensiivistä keskittymistä.

ALICES on kuin absurdi uni, jonka kuvat muuttuvat toinen toistaan järjettömämmiksi. Unessa ihminen on niin primitiivisessä tilassa, että järjen ja alitajunnan välinen suodatin katoaa. Teoksessa yleisö edustaa järkeä, jonka esitys tuo askeleen lähemmäs alitajuntaa. Unenomainen tunnelma korostuu Teo Lanervan kekseliään valosuunnittelun ja Aaro Wichmannin huumaavien äänimaisemien ansiosta.

ALICES:ssa pohditaan normaaliutta ja ihmisenä olemista. Erityisen koskettava on kohtaus, jossa imitoidaan kehitysvammaisten eleitä ja ääntelyä. Herää kysymys, saako tälle nauraa. Teoksessa on useita kohtia, joissa kyyneleet kohoavat silmiin samalla, kun on purskahtamaisillaan nauruun. Ihmisolennot ovat lopulta melko huvittavia hahmoja, jotka ottavat itsensä usein liian vakavasti.

Teoksessa pelleillään ja nauretaan, mutta ollaan loppujen lopuksi perinpohjaisten kysymysten äärellä. Minkälaista on nykymaailmassa olla olento, jolla on haluja, tarpeita ja pelkoja, muttei välttämättä voi koskaan ilmaista niitä? ALICES on kannustuspotku kurkata kaninkoloon ja ottaa selvää, löytyykö sieltä jonkunlaisia oivalluksia olemiseen. Kotiin voi aina palata, jos meno muuttuu liian hurjaksi.

Sara Grotenfelt

Kirjoittaja on tanssija ja yleisen kirjallisuustieteen opiskelija.

***

ALICES – A Study of Nonsense esitettiin Helsingin Kaapelitehtaalla 13.-15.2.2015

Esiintyjät: Jenni Nikolajeff, Janne Marja-aho, Katja-Maria Taavitsainen
Koreografia: Katja-Maria Taavitsainen
Äänisuunnittelu: Aaro Wichmann
Valosuunnittelu: Teo Lanerva
Video: Jukka Moisio
Tuotanto: Katja-Maria Taavitsainen & Pretty Bruises Squad, Taiteen edistämiskeskus

Pretty Bruises Squad

Kuva: Jukka Moisio. Kuvassa: Katja-Maria Taavitsainen.
Kuvat: Jukka Moisio. Kuvassa Katja-Maria Taavitsainen. Suuressa kuvassa Janne Marja-aho.