Tusina tanssikysymyksiä Jouka Valkamalle

”Suurin onnistuminen on saada tehdä tanssijan töitä kokopäiväisesti ja pystyä elättämään sillä itsensä. Pettymyksiksi voi laskea ne muutamat esitykset, joissa on pää jäänyt kotiin ja lopputulos kauas omasta tasosta.”


Kuva: Jonas Lundqvist

Jouka Valkama, kuva Jonas Lundqvist

Nimi, ikä ja ammatti:

Jouka Valkama, 29, tanssija ja koreografi

1- Mikä on sinua itseäsi tällä hetkellä eniten kiinnostava taiteellinen
lähtökohta tai kysymys?

Miksi?

2- Miten innostuit tanssista?

Katsoin äitini kanssa balettikoulun kevätnäytöstä ollessani kuuden vanha ja sanoin sen jälkeen, että minäkin haluan tanssijaksi. Toinen uravaihtoehtoni oli palomies, mutta nuorten vapaapalokuntaan olisi pääsyt vasta kahdentoista ikäisenä. Menin sitten balettikouluun ollessani 8-vuotias.

3- Jos voisit toteuttaa tanssiproduktion kenen tahansa koskaan eläneen taiteilijan kanssa (miltä alalta tahansa), kenet valitsisit yhteistyökumppaniksesi – ja miksi?

Vaikea valinta, mutta kyllä näin ensimmäisenä tulee mieleen Toni Wirtanen. Kaiken sen jälkeen mitä kaveri on saanut aikaiseksi, niin tuntuu asenne ja rehellisyys oman hommansa tekemiseen olevan vielä kohdallaan.

4- Mikä on mieleenpainuvin koskaan näkemäsi tanssiteos? Miksi?

Ohad Naharinin KYR. Tuo teos oli minulle kuin ilmestys. Tajusin mitä tanssi voi olla ja, että se voi kiinnostaa myös minua. Se oli minulle käännekohta, jonka jälkeen halusin ammattitanssijaksi.

5- Millainen on oma päivittäinen treenirutiinisi? Miten ylläpidät omaa
instrumenttiasi tanssijana?

Kansallisbaletissa kun työskentelen, niin töitä paiskitaan klo 10–17 ja näytöksiäkin on 2–3 kertaa viikossa, joten kyllä sitä kunnossa pysyy.

6- Mikä on suurin ammatillinen onnistumisesi? Entä pettymyksesi?

Suurin onnistuminen on saada tehdä tanssijan töitä kokopäiväisesti ja pystyä elättämään sillä itsensä. Pettymyksiksi voi laskea ne muutamat esitykset, joissa on pää jäänyt kotiin ja lopputulos jäänyt kauas omasta tasosta. Tanssija on niin hyvä kuin sen edellinen esitys, eikö vain.

7- Onko tanssitaiteella mielestäsi tehtävä? Jos on, niin mikä?

Tanssin tulee tarjota omia erityispiirteitään hyväksikäyttäen katsojille elämyksiä, tunteita ja ajatuksia. Tanssi on osa yhteiskuntaa ja kulttuuria, mutta se voi tarjota näkökulmia asioihin eri tavoin kun muut taiteenmuodot.

8- Jos et olisi tanssija tai koreografi, mikä olisit?

Haluaisin kuitenkin tehdä jotain luovaa. Ohjaisin ehkä elokuvia tai tekisin jotain tietotekniikkaan liittyvää (sekin voi olla luovaa).

9- Ketä ihailet ja miksi?

Äitiäni. Tarmokas ja hauskasti kyyninen tapaus.

10- Jos saisit jakaa 100 000 euroa tanssikentälle, miten käyttäisit summan?

Laittaisin rahan tanssitaiteesta tiedottamiseen ja markkinointiin.

11- Miten itse luonnehtisit omaa taiteilijuuttasi ja omia töitäsi?

Töissäni on pohjalla aina rehellisyys. Haluan tehdä puhtaasti sen minkä katson tarpeelliseksi ja seurata omaa makuani ja estetiikkaani.

12- Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Toivottavasti tanssin vielä ja olen ottanut siinä sivussa muutaman askeleen lähemmäksi koreografin uraa. Toisaalta voin olla myös opiskelemassa yliopistolla. Aika siis näyttää ja se onkin hauskaa.

Jouka Valkaman uusin teos Ratsuväkeä odotellessa saa ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa 18.11.2005.