Tusina tanssikysymyksiä Reetta-Kaisa Pirhoselle

”Taide peilaa yhteiskuntaa ja sen arvoja. Kommunikoi ja pistää ajattelemaan. Tuottaa elämyksiä ja auttaa jaksamaan. Parhaimmillaan tanssi ja musiikki läpäisevät kaikki kuoret ja osuvat suoraan johonkin todella syvälle yksityiseen.”


Kuva: Laura Malmivaara

Reetta-Kaisa Pirhonen, kuva: Laura Malmivaara

Liikekieli.com onnittelee Reetta-Kaisa Pirhosta Finland festivalsin myöntämästä Vuoden 2006 nuori taiteilija -palkinnosta.

Nimi, ikä ja ammatti:
Reetta-Kaisa Pirhonen, 29, tanssija/koreografi/tanssinopettaja

1- Mikä on sinua itseäsi tällä hetkellä eniten kiinnostava taiteellinen lähtökohta tai kysymys?

Viimeisen kuuden vuoden aikana on ollut mahtava tilaisuus tehdä hommia todella erilaisissa ympäristöissä ja erilaisten taiteilijoiden ja taidemuotojen parissa. Tietoa ja erilaisia näkökulmia taiteen tekemiseen tulee monelta suunnalta ja tällä hetkellä olen pääasiassa hämmentynyt. Positiivisesti hämmentynyt.

Yksi suuri kysymys liittyykin oman itsen määrittelemiseen taiteilijana ja haluun olla sitä määrittelemättä. Monet asiat kiinnostavat ja haluankin jatkaa työskentelyä laajasti eri taiteenalojen parissa, sekä esiintyjänä että koreografina.

Koreografisena lähtökohtana tällä hetkellä kiinnostaa ei-tanssijoiden liike sekä ihmisäänen ja liikkeen yhdistäminen.

2- Miten innostuit tanssista?

Lapsena harrastin monenlaista, tanssi jostain syystä jäi.

3- Jos voisit toteuttaa tanssiproduktion kenen tahansa koskaan eläneen taiteilijan kanssa (miltä alalta tahansa), kenet valitsisit yhteistyökumppaniksesi – ja miksi?

Emir Kusturica. Hän luo valkokankaalle käsittämättömän hienoja tunnelmia.

4- Mikä on mieleenpainuvin koskaan näkemäsi tanssiteos? Miksi?

En nyt pysty nimeämään yhtä,tässä muutamia. Rimpparemmi Kaustisen areenalla, päätin ammatin valinnasta. Oulussa Marjo Kuuselan Pirun pelto, kiinnostuin taidetanssista todella. Helsingissä Jyrki Karttusen Digital Duende, en varmasti unohda.

5- Millainen on oma päivittäinen treenirutiinisi? Miten ylläpidät omaa
instrumenttiasi tanssijana?

Voi kun pystyisinkin ylläpitämään joitakin rutiineja. Ikävä kyllä trenaaminen on hyvin kausiluontoista. Välillä/harvoin pystyn osallistumaan tiloja tanssille -aamutunneille, jos ei niin kuntosalille tai joogaan… pilatesta kotona…tampereella…kouvolassa…kohta Nicaraguassa.

6- Mikä on suurin ammatillinen onnistumisesi? Entä pettymyksesi?

Koreografin koulutusohjelmaan pääsy. Tätä ennen pakollinen välivuosi tanssista selkävamman vuoksi.

7- Onko tanssitaiteella mielestäsi tehtävä? Jos on, niin mikä?

Taiteella on monenlaisia tehtäviä. Taide peilaa yhteiskuntaa ja sen arvoja. Kommunikoi ja pistää ajattelemaan. Tuottaa elämyksiä ja auttaa jaksamaan. Eri taidemuodot puhuttelevat eri ihmisiä. Itselleni tanssi ja musiikki ovat puhuttelevimmat muodot. Parhaimmillaan ne läpäisevät kaikki kuoret ja osuvat suoraan johonkin todella syvälle yksityiseen.

8- Jos et olisi tanssija tai koreografi, mikä olisit?

En tiedä. Joskus haaveilin psykologin ammatista.

9- Ketä ihailet ja miksi?

Hannu-Pekka Björkmania. Tavassa miten hän kohtaa toisen ihmisen on jotain erityisen hienoa. Myös mahtava näyttelijä.

10- Jos saisit jakaa 100 000 euroa tanssikentälle, miten käyttäisit summan?

Delegoisin homman jollekkin joka osaisi järkeillä sen niin, että siitä hyötyisi mahdollisimman moni pitkällä tähtäimellä.

11- Miten itse luonnehtisit omaa taiteilijuuttasi ja omia töitäsi?

Olen ryhmätyöskentelijä, en itsenäinen visionääri. Innoitun erilaisista ihmisistä ja persoonallisista esiintyjistä. Rakastan vahvoja tunnelmia ja toivon, että työni ovat elämän makuisia.

12- Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Äitinä, toivon.