Liikekieli.comin
Tusina tanssikysymyksiä -palsta nostaa esille ajankohtaisen tanssitaiteilijan. Tarkoituksemme on avata yksittäisten taiteilijoiden työskentelyä, taustaa sekä ammatillista arvomaailmaa niin toisille taiteilijoille kuin tanssiyleisöllekin.
Nimi, ikä ja ammatti:
Jarkko Mandelin, 28, Tanssija, koreografi, tanssinopettaja
1- Mikä on sinua itseäsi tällä hetkellä eniten kiinnostava taiteellinen
lähtökohta tai kysymys?
Kuinka säilyttää tanssissa sekä muoto että sisältö. Useasti tuntuu, että pistetään niin sanotusti kaikki munat samaan koriin.
2- Miten innostuit tanssista?
Teatteriharrastuksen kautta, itse asiassa meille enemminkin ilmoitettiin, että nyt on tanssia. Muutaman steppi- ja karakteritunnin jälkeen hakeuduin itse break dance- ja balettitunneille.
3- Jos voisit toteuttaa tanssiproduktion kenen tahansa koskaan eläneen
taiteilijan kanssa (miltä alalta tahansa), kenet valitsisit
yhteistyökumppaniksesi – ja miksi?
Miyamoto Musashi. Vaikuttaisi, että oli ymmärtänyt jotain liikkumisesta, treenaamisesta, tekemättä jättämisestä ja yksityiskohdista.
4- Mikä on mieleenpainuvin koskaan näkemäsi tanssiteos? Miksi?
Pakko sanoa, että Kuopiossa oli vuonna 2000 käsittääkseni jenkki ryhmä ”Cool heat urban beat”. Toi saattoi olla sen biisin nimikin, en ole enää varma. Joka tapauksessa niillä oli samassa biisissä steppiä, lockingia ja break dance -juttuja. Nykyään ei varmaan näyttäisi miltään, mutta silloin sillä oli tosi iso vaikutus muhun. Tajusin et mäkin voisin sotkea kaikkea mitä on liikkumisesta oppinut.
5- Millainen on oma päivittäinen treenirutiinisi? Miten ylläpidät omaa
instrumenttiasi tanssijana?
Kun teen biisiä tulen tunnin tai puolitoista tuntia ennen tanssijoita ja käyn sellaista omaa voima ja notkeus -rutiinia läpi. Opettaessa yritän tehdä mahdollisimman paljon mukana itse. Jos ei ole mitään töitä, teen akrobatiaa ja harjoittelen uusia temppuja. Niistä yleensä myös huomaa mitä pitäisi jaksaa kehittää.
6- Mikä on suurin ammatillinen onnistumisesi? Entä pettymyksesi?
Kirous (tanssin valo ja ääni -kurssin työ viime vuoden vaihteessa). Pettymys oli varmasti balettikoulun loppu. Hetken kuvittelin, että minusta voisi tulla balettitanssija. Ei tullut. Ei se nyt joka päivä polttele, mutta kyllä se ajaa eteenpäin kun on vähän tullut turpiin välillä.
7- Onko tanssitaiteella mielestäsi tehtävä? Jos on, niin mikä?
Paljastaa uutta ihmisestä. Musta on mahtavaa kun keksii jonkin jutun jota ei ole muualla nähnyt. Naivisti voisi ajatella että siinä ihminen kehittyy. Hienointa olisi, jos saisi katsojan eläytymään niin, että se voisi tuntea jonkin saman kehollisen kokemuksen, kun mitä on itse ajanut takaa.
8- Jos et olisi tanssija tai koreografi, mikä olisit?
Saattaisin olla opettaja, tai jokin muu ihmisten kanssa työskentelevä vastuuhenkilö.
9- Ketä ihailet ja miksi?
Opettajana Marjoa [Kuusela]. Mun tanssijoita mä ihailen aina. Elämässä yleensä mä ihailen mun faijaa. Sillä on mieletön kantti ja sosiaaliset taidot.
10- Jos saisit jakaa 100 000 euroa tanssikentälle, miten käyttäisit summan?
1 Apinatarhalle oma treenitila ja kuukausipalkka työstä 50 000 e
2 Pannuhalli nykytanssiteatteriksi 50 000 e
11- Miten itse luonnehtisit omaa taiteilijuuttasi ja omia töitäsi?
Mä yritän pitää itseäni enemmän käsityöläisenä kun taiteilijana. Sellaisia mun työtkin on, nissä on aina joku vahva henki mutta toivoisin että mieleen jäisi se työ mitä silloisen liikemateriaalin kanssa on tehty. Kai ne ovat tosi vahvasti tanssijan taitoon nojaavia ja visuaalisia. Mulla on myös viime aikoina ollut tosi hienoja tyyppejä ympärillä, niin että ei noi oikeastaan ole mun taiteilijuutta vaan koko porukan.
12- Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
Uskon että oon Apinatarhan treenisalissa suunnittelemassa uutta biisiä, ja jossain opettamassa nuoria aikuisia liikkumaan. Voi kuulostaa vähän juustoiselta mutta himassa lasten kanssa joka päivä.
Lisätietoa: www.apinatarha.fi