Tunnelmia Kuopio tanssii ja soi -festivaaleilta

Olli Ahlroos: Kuopio tanssii ja soi -festivaali näkyy ja kuuluu taas kerran Kuopion kaduilla ja torilla. On aika jalkautua Kuopion torille ja ottaa selvää, kuinka tottuneita kuopiolaiset ovat jokakesäiseen tanssikuumeeseen, ja mitä heillä ja muilla torilla pyörivillä muikunsyöjillä on festivaalista sanottavaa.


 

Terveisiä torilta

Kuopio tanssii ja soi –festivaali näkyy ja kuuluu taas kerran Kuopion kaduilla ja torilla. On aika jalkautua Kuopion torille ja ottaa selvää kuinka tottuneita kuopiolaiset ovat joka kesäiseen tanssi kuumeeseen, ja mitä heillä ja muilla torilla pyörivillä muikunsyöjillä on festivaalista sanottavaa. Jaksaako lähes 40-vuotias festivaali edelleen kiinnostaa paikallisia? Jaksaako ohjelmisto taas kerran innostaa suomalaisia tanssista kiinnostuneita ja taidenälkäänsä tyydyttäviä kotiseutumatkalaisia?

Ainakin pienehkön otannan perusteella toriohjelmisto saa paikalla olijoilta kovasti kiitosta. Torin tapahtumat ovat selvästi jo erottamaton osa Kuopion kesää. Jorma Uotinen on valovoimaisella persoonallaan saanut leppoisilta savolaisilta hyväksynnän ja on jopa lunastanut paikkansa Kuopion torilla pyörivien ihmisten sydämissä.

Eläkepäivistään jo nauttiva kuopiolainen kauppias Aulis Konttinen oli yksi lukuisista torin ohjelmasta nauttineista ihmisistä. Itsekin entisenä Kuopion Tanhuajien tanssijana torin tapahtumat tuntuivat olevan mainiota ajanvietettä kuopiolaiselle herrasmiehelle. Konttisen mielestä ohjelmistossa, eikä festivaalissa yleisemminkään ole paljoakaan kehittämisen varaa. Uotinen nauttii ainakin Konttisen luottamusta:

”Kyllä joskus olen miettinyt, että mitä sekin [Uotinen] puuhaa. Kyllä sitä joskus täytyy ihan miettiä, että mistä ne nuo esiintyjät aina kerää? Se on iso homma kiertää maailmaa ja etsiä esiintyjiä. Aivan uskomattomaltahan se tuntuu. Se on suuri tehtävä loppujen lopuksi!”

Teatterikorkeakoululaisten poistuessa torin lavalta ja Aira Samulinin astuessa lavalle mainostamaan paikallista luontaistuotekauppaa Konttinen kertoo pitävänsä tämänvuotisesta tori ohjelmasta:

”Ihan mukavan oloisia esityksiä. Päivätansseja on itsekin tullut harrasteltua.”

Tänä vuonna Konttinen ei maksullisiin näytöksiin lähtenyt, mutta sanoo olleensa periaatteessa kiinnostunut joistain esityksistä.

”Se eurooppalainen, joka maksoi 50 euroa [Les Ballet C. de la B.] ja flamencoa olen myös nähnyt aiemmin. Sitä olisin myös ollut kiinnostunut näkemään lisää.”

Kaiken kaikkiaan Konttinen tuntuu olevan oikein tyytyväinen festivaaliin.

”Kyllä, mukava festivaali, paljon tuttuja.”

Suonenjokelainen torimyyjä Kati Bolodin piti myös tämänvuotisesta ohjelmistosta Kuopion torilla. Hänelle tämä oli viidestoista vuosi Kuopion torilla, joten jonkinlaista perspektiiviä tämänvuotiseenkin ohjelmistoon löytyy. Tänä vuonna on torimyyjän mukaan ollut torilla paljon ihmisiä, jopa joitain aikaisempia vuosia enemmän.

”Jonakin vuonna olen maksullisenkin esityksen nähnyt, mutten muista sen nimeä. Olen melko perinteinen ihminen, joten aika korkea kynnys olisi nykytanssia lähteä katsomaan”, Bolodin kertoo.

Ihmispaljouden lisäksi tämänvuotinen festivaali saa muutakin kiitosta:

”Tänä vuonna festivaali on tullut lähemmäs katutasoa ja festivaali näkyy enemmän lähellä ihmisiä. Se on minusta hyvä kehityssuunta. Ihmiset haluaa varmasti nähdä niitä esiintyjiä.”

Silmäily Kaupunginteatterin ja Musiikkikeskuksen katsomoihin ja toisaalta torin lavan edustalle kertoo kuitenkin selvästi festivaalin kahdesta kerroksesta. Maksullisia esityksiä seuraamassa ovat päivä toisensa jälkeen festivaalipassilaiset, festivaalien kutsuvieraat ja kourallinen kuopiolaista kulttuurikermaa. Niin sanotut tavalliset kuopiolaiset ovat selkeä vähemmistö maksullisissa näytöksissä, elleivät kokonaan loista poissaolollaan.

Festivaalin historiassa kuullut eliittitaidesyytökset on varmasti otettu huomioon ja tavallista kadunmiestä ja naista on myös lähestytty ilmaisella ohjelmalla, mutta siitä huolimatta festivaali näyttää yhä ihmisille erilaiset kasvot riippuen siitä onko lompakossa varaa huikean kalliisiin lippuihin vai ei. Olli A. Ahlroos

Olli A. Ahlroos

Kirjoittaja on teoreettisen filosofian ja estetiikan opiskelija Helsingin yliopistossa. Hän suorittaa työharjoittelua Liikekieli.comissa kevään 2007.

olli.ahlroos(at)liikekieli.com

Kuva: Johannes Romppanen

Korvaa sähköpostiosoitteessa (at) @-merkillä.