Tragedian uudet kasvot

Stoassa nähty Susanna Leinosen ja Jouka Valkaman yhteisluomus Romeo & Julia yhdistää kauhuelementtejä traagiseen rakkaustarinaan.

Kuten Shakespearen kuuluisa draamakin, myös Leinonen-Valkaman teos on tummasävytteinen. Teos kulkee näitä tummia sävyjä erityisesti korostaen. Romeon ja Julian yllä häilyvä kuoleman varjo on konkretisoitu valkoisille seinille heijastetuin kuvin irvistelevistä, petomaisista kasvoista.

Susanna Leinosen ja Jouka Valkaman Romeo & Julia. Kuvassa Jouka Valkama ja Natasha Lommi. Kuva Jonas Lundqvist.

Meksikolaisen juhlan, Kuolleiden päivän, pääkallo-symbolia muistuttava maski, jonka ovat videokasvojen lisäksi saaneet ylleen myös lavalla tanssivat Capuletit, on kiinnostava ja visuaalisesti vaikuttava, vaikkakin tuntuu hieman irralliselta Shakespearen draamaan rinnastettuna.

Sergei Prokofjevin musiikki kaikuu hetkittäin pirstaleisena yhdistyen teoksen tarjoaman kauhukollaasin häiritsevään äänimaisemaan (tästä kiitokset äänisuunnittelija Kasperi Laineelle).

Näytelmän tarinaa kuljetetaan tanssin keinoin valikoiden siitä lavalle vaikuttavimpina taipuvat palat. Leinonen on tehnyt koreografian Capuletin suvun tansseille, Valkama taas on luonut Montaguen miesten (eli hänen itsensä esittämän Romeon sekä Sam Vaherlehdon tulkitseman Mercution) tanssin.

Julian (Natasha Lommi) soolohetket teoksessa muistuttavat niin liikekielen kuin maskikasvon taustalla tarkkailunkin ansiosta unenomaista harhailua Ihmemaan Liisan tyyliin. Montaguen miesten tanssi taas iskee dynamiikaltaan voimakkaampana.

Kauhuelementeille ja sotaisien sukujen taistoja kuvaaville tansseille vastapainoa antaa Romeon ja Julian duettojen herkkyys. Rakkaustarina ei heijastu liikkeestä intohimona. Sen sijaan näiden kahden välille luodusta liikkeestä kuvastuvat hellä rakkaus ja ystävyys. Liikekieli läpi teoksen on kaunista ja merkityksellistä.

Kuitenkin lavalla nähtyä liikettä ja koreografiaa nautinnollisemmaksi seurattavaksi teoksessa nousevat sen muut visuaaliset elementit, kuten lavasteisiin heijastetut videot ja illuusio jättimäistä verhoa pitkin valuvasta vedestä. Hidastuskuvat koreografiasta, jossa Capuletin ja Montaguen suvut taistelevat veden roiskuessa, ovat äärimmäisen vaikuttavia.

Liisa Kontunen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelija, jonka intohimon kohteina ovat tanssi ja kirjoittaminen.

¤¤¤¤

ROMEO & JULIA

Koreografia: Susanna Leinonen ja Jouka Valkama

Tanssijat: Da­nie­la Ben­di­ni, Eli­na Häy­ry­nen, Ak­sin­ja Lom­mi, Na­tas­ha Lom­mi, Mai­ja Ki­vi­luo­to, Sam Vaherleh­to ja Jou­ka Val­ka­ma

Visuaalinen suunnittelu: Susanna Leinonen, Jouka Valkama ja Tytti Wiinikka

Videosuunnittelu: Jouka Valkama

Tanssijat videolla: Jaakko Eerola, Ima Eljas Iduozee, Jaana Kovanen, Annika Nieminen, Lotta Suomi, Elisa Tuovila, Frans Valkama, Emmi Väisänen, Henrik Burman