Karoliina
Tunnelmaa festivaalilla voisi kuvata tiiviiksi ja intiimiksi. Ohjelmistossa nähtiin paljon erilaisia esiintyjiä Efva Liljan koreografian 70 vuotta lähentelevistä Kari Sylwanista ja Jan Abramsonista Eeva Muilun nuoreen energiaan. Parasta festivaalilla oli ehdottomasti juuri moninaisuus ja ihmistyyppien kirjo lavalla. Tässä suhteessa taiteellisen johtajan, Pirjo Yli-Maunulan, ohjelmistolle asettamat tavoitteet täyttyivät. Oli ilahduttavaa ja upeaa nähdä, että tanssi ei kuulu ainoastaan nuorille, huippuunsa treenatuille tanssijoille.
Itselleni parhaina kokemuksina jäivät festivaalilta mieleen tanskalaisen Palle Granhojn teos Aline Alene sekä Sanna Myllylahden After All – Kaiken jälkeen. Granhoj ansaitsee tunnustuksen kulttuuriteosta, sillä Aline Alene on välitön ja intiimi matka tanssija Aline Sanchez Rodriguezin elämään, Kuubaa unohtamatta. Myllylahden teos puolestaan virtasi liikettä ja tunnetta fyysisesti katsojan lähellä, liikkeen voiman tarttuessa yleisöön.
Festivaalin pääohjelmassa nähtiin tänä vuonna toistakymmentä teosta, joista noin puolet oli kotimaisia. Viidestä suunnitellusta kurssista toteutui neljä, sillä yli 60-vuotiaille tarkoitettuun Efva Liljan Movement as the Memory of the Body -työpajaan oli tullut vain yksi ilmoittautuminen: mukaan olisi halunnut Marjo Kuusela, joka oli kurssille alaikäinen. Seminaareja pidettiin valosuunnittelusta ja Trans-Danse Europe -projektista.
Festivaalin mainostamat ulkoilmaesitykset, residenssitoiminta ja oheisohjelma jäivät hieman ihmetyttämään. Ilmeisesti nämä kaikki toteutuivat vasta päätöspäivän ohjelmassa, torstain Kuuklubia lukuunottamatta. Viikon aikana Pyhäjärven kaupungin keskustassa en törmännyt kertaakaan mihinkään sellaiseen, mitä olin odottanut muiden kokeneiden festivaalikävijöiden kertoman pohjalta. Silti festivaali oli Pyhäjärvelle matkustamisen arvoinen. Vaikka saman teoksen näkisi Helsingissä tai muussa kaupungissa, ei tunnelma ole sama. Suosittelen lämpimästi kaikille matkaa keskelle Suomea!
Täydenkuun tanssien taiteelliseksi johtajaksi kaudelle 2007-2009 on valittu Harri Kuorelahti. Uusi johtaja vaikuttaa varmasti omalla linjallaan ja tulevien vuosien ohjelmisto muuttuu sen myötä Pyhäjärven ja Täydenkuun tanssien hengessä.
Karoliina Yli-Honko
Kirjoittaja on estetiikan opiskelija ja tanssin harrastaja. Hän on opiskellut Helsingin Yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa vuodesta 2000, Taiteiden tutkimuksen laitoksella vuodesta 2002. Estetiikan lisäksi hän opiskelee mm. taidehistoriaa ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta. Yli-Honko on kiinnostunut kokonaisvaltaisesti kulttuurista, mutta erityisesti tanssista ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä. Hän kirjoittaa säännöllisesti Liikekieli.comiin sekä estetiikan opiskelijoiden omaan nettilehteen Ärsykkeeseen (www.rsyke.org).