Teemu Määttänen: Toiston kierteessä

Toiston kautta voi videoteoksessa pohtia tanssijan tai liikkujan oman ajan näkymistä. Toiston jatkuessa liikkeiden alta alkaa paljastua sen taustalla oleva ajatus.


Toiston kierteessä

Valosuunnittelijaksi Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Teemu Määttänen on tehnyt jo monia videoprojisointeja ja visualisointeja. Mahdollisuudet Liikkeellä Marraskuussa -festivaalille aukenivat viime vuotisen Rotation 05 tanssi- ja musiikkivideofestivaalin työpajasta.

Kiasmassa pidetyn festivaalin aikana saksalainen koreografi ja mediataiteilija Stephanie Thiersch veti suomalais-saksalaista työpajaa, jossa Määttänen oli mukana. Ari Tenhula näki Määttäsen demon, piti siitä ja näin tuli kutsu tehdä tämänvuotiselle Liikkeellä marraskuussa -festivaalille tilausteoksena tanssivideo.

Seuraavalla kerralla -niminen videoteos perustuu nimenomaan videotaiteelle Määttäsen oman taustan ansiosta. Hän kertoo puhelimessa, että lähtökohtana teoksessa oli tutkia videon tuomien mahdollisuuksien kautta toistoa, aikaa ja liikettä. Samoja teemoja hän oli käsitellyt jo Rotation-festivaalin työpajademossa.

Koreografian Määttänen loi yhdessä videolla tanssivan Jaakko Simolan kanssa muutaman viikon harjoitusperiodin aikana. Videolla Simola monistuu ja sama koreografia nähdään vierekkäin. Liike on minimalistista, kuten videon visuaalinenkin maailma. Toiston kautta voi pohtia tanssijan tai liikkujan oman ajan näkymistä. Toiston jatkuessa liikkeiden alta alkaa paljastua sen taustalla oleva ajatus ja se, miten se vaikuttaa liikkeeseen, aikaan ja rytmiin. Tanssijoiden kanssa hän on työskennellyt ennenkin videoprojisointien ja valosuunnitelmien muodossa.

Tekoprosessi painottuu voimakkaasti jälkikäsittelyyn. Harjoitusperiodin jälkeen videomateriaali oli kuvattu yhdessä päivässä. Määttänen pyrki kuvaamaan kaiken nopeasti pitkän aikavälin toteutuksen sijaan. Vielä kaksi päivää ennen ensi-iltaa hän viimeistelee teoksen leikkauksia ja ääniä. Hän toteaa tällä hetkellä teoksen olevan vajaat kymmenen minuuttia pitkä, mutta se voi vielä muuttua.

Videon jälkikäsittelyssä on kulunut kuukauden verran aikaa, teknisesti sen tekeminen on siis erittäin hidas prosessi. Lisäksi Määttänen on tehnyt samassa illassa kantaesitettävään Paula Tuovisen koreografiaan REvenge videon ja valosuunnittelun. Määttänen sanoo uskaltaneensa ottaa myös Tuovisen teokseen liittyvän työn harteilleen, koska tiesi tämän olevan oman videoteoksensa lisäksi minimalistinen visuaalisesti. Kysyttäessä työtaakasta hän vastaa ytimekkäästi: ”Oli aika hevi setti”.

Teemu Määttäsen videoteos Seuraavalla kerralla nähdään Liikkeellä Marraskuussa -festivaalilla Helsingin Ateneum-salissa 2.-4.11.2006.

Haastattelijana toimi Karoliina Yli-Honko.