Tanssiteoksen dokumentointia – Joona Halosen koreografia ’Whispering Cosmos’, osa 3

Kolmas ja viimeinen videodokumentointi Joona Halosen koreografiasta ’Whispering Cosmos’ päättyy otoksiin teoksen läpimenoharjoituksista. Teoksen esitykset jatkuvat taas pienen tauon jälkeen 2. huhtikuuta Zodiakilla.Kolmas videodokumentointi ’Whispering Cosmos’ – teoksesta päättyy otoksiin läpimenoharjoituksista, jotka on kuvattu jo teoksen varsinaisessa esiintymistilassa, Kaapelitehtaalla Zodiakissa.

Tanssijat olivat selvillä omistaan. He hioivat kohtia, mitkä kokivat tärkeäksi ja tarpeelliseksi. Puhuttiin jo niin samasta teoksesta, ettei sisällössä ollut mitään epäselvää. Harjoituksissa käytiin läpi yksityiskohtia ja tarkennettiin ilmaisupuolta. Niiden aika oli, kun suuret linjat olivat selvillä. Koettiin läpi kokonaisuutta.

Läpimenon läpikäyminen vaati myös erilaisen latautumisen sinänsä. Siihen ei ryhdytty suoraan kahvikupin äärestä, vaan tanssijat ottivat aikansa  keskittymiseen, kulkivat läpi esitystä ja toistivat liikkeitä. Harjoitus alkoi saada piirteitä esitykseen valmistautumisesta, ja lähennyttiin taas tiettyä pistettä.

Oli mielenkiintoista huomata, mitkä kohtaukset olivat jääneet pois kokonaisuudesta, mitkä muotoutuneet erilaisiksi; soolosta duetoksi ja ryhmäkohtauksesta sooloon, ja mitkä kohtaukset olivat päätyneet esitykseen. Näyttäneekin siltä, että alkutreeneistä lähtien on ollut aika selvät visiot sisällön suhteen. Kolmanteen videointikertaan onkin valittu tarkoituksella muutamia kohtauksia, jotka löytyvät jo dokumentointiosasta 1, mutta jotka ovat siitä kehittyneet tiettyyn muotoonsa ja löytäneet lopullisen tarkoituksensa.

 

 


Heini Tuoresmäki