Tanssinopettajat menevät lakkoon

Liikekieli.com ei yleensä julkaise tiedotemuotoista materiaalia. Tämän uutisen kanssa tehdään poikkeus, sillä kyseessä on Suomen historian ensimmäinen tanssinopettajien lakko. Suomen Tanssitaiteilijain Liittoon kuuluu 920 jäsentä, joista puolet on tanssinopettajia. Suurin osa tanssijoistakin tekee satunnaisesti tanssiopettajan töitä.

Teatteri- ja Mediatyöntekijät (Teme) on yhdessä jäsenjärjestönsä Suomen Tanssitaiteilijain Liiton (STTL) kanssa julistanut lakkoja:
–       keskiviikkona 2.5. klo 8-22
–       torstai 10.5. klo 7 – lauantai 12.5. klo 22
–       maanantai 14.5. klo 7 – tiistai 15.5. klo 22

Lakko kohdistuu yksityisiin tanssikouluihin, jotka soveltavat Tanssinopettajien työehtosopimusta.
Lakon alaista työtä on kaikki Tanssinopettajan työehtosopimuksessa mainittu työ, joka kuuluu tanssinopettajan työvelvoitteeseen. Lakko koskee noin 500 tanssinopettajaa ja vajaata 100 tanssikoulua.

Tanssinopettajien työehtosopimusneuvottelut katkesivat 16.4. työnantajaliiton PALTA / STOPPin kanssa. Julistimme yhden päivän lakon, joka on 2.5 klo 8-22. Kun neuvottelut eivät tämänkään jälkeen edenneet, laajensimme lakkoa ja julistimme eilen 25.4. viisi uutta lakkopäivää.

OPETTAJA EI OLE ILMAIS- EIKÄ YLEISTYÖNTEKIJÄ

Jättäydyimme viime syksynä raamisopimuksen ulkopuolelle uudistaaksemme sopimusta.
Työnantajapuoli kuitenkin tarjosi huononnuksia ja palkankorotuksia alle valtakunnallisen raamiratkaisun!

Työnantajaliitto ehdotti opettajien työvelvoitteen laajentamista niin, että tanssinopettajat opetustyön lisäksi puvustaisivat esitykset, myisivät lippuja, esittelisivät opetustuntien sisällöt kirjallisesti, osallistuisivat opettajankokouksiin, lajipalavereihin sekä koulun opetussuunnitelmaan ja oppilashuoltoon jne.

Lista on pitkä ja vaativa. Tanssinopettajat eivät vieroksu työtä, vaan haluavat tekemästään työstä palkan. Tanssinopettajalla voi olla viisikin eri koulua työnantajina, joten yksistään opettajankokoukset ovat aikaa vieviä.

Tanssinopettajilla on tällä hetkellä Suomen huonoin opetusalan työehtosopimus. Liiton jäsenkyselyn perusteella enemmistö tanssinopettajista työskentelee osa-aikaisena vasten tahtoaan. Yli 60 % vastanneista tienaa alle 20.000 euroa vuodessa tanssinopettajana. Vastaajat kertovat, että opetustyön lisäksi heille kuuluu mm. lumen luontia, vessojen siivoamista ja pukuhuoltoa.

PALKAN”KOROTUKSET”

Työnantajapuoli tarjosi noin 1,3 % vähemmän kuin raamisopimuksessa.

Työnantajapuoli tarjosi kaksivuotista sopimusta (1.4.2012 – 31.3.2014). Tämä on kuukauden lyhyempi kuin valtakunnallinen raamisopimus, jonka piirissä on noin 94% suomalaisista työntekijöistä.

TEKIJÄPUOLEN TAVOITTEET

Temen ja Tanssitaiteilijain Liiton tavoitteet ovat opettajien työtehtävien ja työaikojen selkiyttäminen sekä palkkausjärjestelmän uudistaminen.

LISÄTIETOJA

Pääneuvottelija, Temen toiminnanjohtaja Raimo Söder puh 050 564 7669
Lakimies Erika Mattsson puh 0400 461 411

MIKÄ TEME?

Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto.
Jäseniä on 4.400. He ovat tanssin, elokuvan, teatterin, sirkuksen ja tv-tuotannon ammattilaisia.