Tanssinopettajaopiskelijoiden ryhmäkoreografiat kirjopesussa

Turun Taideakatemian Köysiteatterissa saatiin seurata neljän esityksen verran tanssinopettajaopiskelijoiden taidonnäytteitä, kun kolmannen vuosikurssin opiskelijat toivat lavalle luomiaan ryhmäkoreografiateoksia KIRJOPESU – harmaan 13 sävyä -esityskokonaisuudessa. Ensimmäinen kokonaisuus, joka esitettiin 2.-5.2.2012, koostui viidestä hyvin erilaisesta ja kekseliään omaperäisestä koreografiasta antaen tuulahduksen tulevaisuuden ammattilaisista. Teemat ja tunnelmat vaihtuivat teos teokselta syvällisestä kepeän kautta pohtivaan pitäen katsojan mielenkiinnon hereillä aivan loppuun asti.

Ensimmäisessä kokonaisuudessa esitettiin Ilona Salosen Syvä, Teija Kilpeläisen Kierto, Suvi Niemisen Premissi, Jennifer Joffsin Rajaväk sekä Emmi Hyvösen Kulo. Tanssijoina nähtiin sekä ensimmäisen että kolmannen vuosikurssin opiskelijoita, jotka hoitivat tehtävänsä hyvin ammattitaitoisesti. Jokaisessa esityksessä oli aistittavissa tanssijoiden vahva läsnäolo sekä ymmärrys liikkeestä, joiden vuoksi koreografien ajatukset välittyivätkin kirkkaasti.

Ideoiden raikkautta

Musiikillisesti ilta vaihteli vaihtelevasta äänimaailmasta flamencoon sekä instrumentaalisesta nykymusiikista hiljaisuuteen ja sisälsi äänellisesti monimuotoisen ja vivahteikkaan kokonaisuuden. Jennifer Joffsin Rajaväessä oli mukana muusikko Sami Perttula, joka oli tehnyt musiikin juuri kyseistä teosta varten ja toi lisää elävyyttä lavalle.

Puvustuksessa oli käytetty mielikuvitusta, ja oli mukava nähdä tanssijoita lavalla muissakin kuin mustissa tanssitrikoissa. Puvuissa oli esimerkiksi hyödynnetty maalarinteippiä, joka koristi tanssijoiden asuja. Pukeutumisen suhteen sukupuolinormeja oli sekoiteltu, lavalla nähtiin naistanssijoita pukeutuneena väärinpäin oleviin miesten kauluspaitoihin sekä miehiä hameissa.

Maalarinteippiä käytettiin niin ikään hyödyksi jakamalla lavaa sekä vertikaalisesti että diagonaalisesti, jolloin tilaa pystyttiin käyttämään monipuolisemmin hyväksi. Tilankäytöllisissä ratkaisuissa Köysiteatterin yläpuolella olevaa ritiläkattoa hyödynnettiin sijoittamalla muutama tanssija katsomon yläpuolelle.

Ryhmäkoreografiat osana opintoja

Ryhmäkoreografian ideoiminen ja toteutus kuuluu osaksi tanssinopettajakoulutusta, ja se tehdään muun opetuksen ohessa, suurimmaksi osaksi opiskelijan omalla ajalla. Harjoitukset ovat olleet pitkälti iltaisin koulupäivien jälkeen ja vaatineet ammattimaista sitoutumista koko työryhmältä. Ryhmäkoreografiailta oli opiskelijoiden vastuulla, ja se toteutettiin sekä ensimmäisen että kolmannen vuosikurssin voimin. Järjestelyjen lisäksi opiskelijat tekivät myös esitysten valo- ja ääniajot.

Katsojan mielenkiinto säilyi erinomaisen hyvin koko puolitoistatuntisen ajan. Näiden teosten innoittamana on ehdottomasti nähtävä lisää. Toinen kokonaisuus tanssinopettajaopiskelijoiden kolmannen vuosikurssin ryhmäkoreografioista nähdään maaliskuun viimeisellä viikolla 29.-1.3.2012.

Taija Sipola ja Elina Sirkiä

Kirjoittajat ovat Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian esittävän taiteen koulutusohjelman ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita. Taija Sipolan pääaineena on tanssi (tanssinopettajan suuntautumisvaihtoehto) ja Elina Sirkiän sirkus (sirkuksen suuntautumisvaihtoehto).