Tanssia vuonoilla ja Järvi-Suomessa

Pauliina Silvennoinen – Ikkunoista näkyy merta ja vuoria, kun viime viikolla maisema koostui järvistä ja mäntymetsästä. Kansainvälisistä tanssijoista ja muusikoista koostuva Dance Pro -ryhmä työskenteli heinäkuun ajan Äänekoskella, ja nyt ryhmä tekee töitä Norjan Stavangerissa.

Dance Pro -projekti alkoi vuonna 2004 Norjassa. Vapaaehtoisvoimin tuotetusta projektista on vuodessa kehittynyt ammattimainen projekti, joka tarjoaa tänä vuonna työpaikan kymmenelle tanssijalle, neljälle koreografille, tanssinopettajalle ja neljälle muusikolle. Projekti kokoaa kansainvälisiä tanssinammattilaisia rakentamaan lyhytkestoisen tapahtuman, jonka aikana valmistetaan tanssiesityksiä ja annetaan työpajoja harrastajille. Projekti tarjoaa työntekijöilleen hyvät työskentelyolosuhteet virikkeellisten ammattikoreografien, -muusikoiden ja -tanssijoiden kanssa. Tänä vuonna osallistujat tulevat Ruotsista, Belgiasta, Hollannista, Brasiliasta, Norjasta ja Suomesta.

Projekti toteutettiin ensimmäistä kertaa Suomessa tänä kesänä (2005). Keski-Suomessa järjestetty projekti onnistui loistavasti niin prosessiltaan kuin taiteelliselta tulokseltaan. Kahden viikon työskentelyjakson ajan neljästä eri maasta kotoisin oleva työryhmä asui ja työskenteli Äänekoskella Koskelan Setlementin tiloissa. Projektin aikana valmistetun ”Irti maasta” -tanssiteoksen koreografina toimi tanssitaiteilija Hanna Savolainen.

Dance Pro -projektin yhtenä tavoitteena on levittää ammattinykytanssin tarjontaa pääkaupunkien ulkopuolelle. Suomen esitykset nähtiin Äänekoskella Kinomikossa, Tampereella Hällä-näyttämöllä ja Hankasalmella Kihveli soikoon -festivaaleilla. Irti maasta -teos on mukana myös elokuussa tapahtuvalla Dance Pro -kiertueella Norjassa ja Ruotsissa.

Dance Pro Finland järjesti Äänekoskella projektin yhteydessä jazztanssin perus- ja jatkokurssit. Kurssit onnistuivat hienosti ja tarjosivat muutaman hikisen tanssipäivän innokkaille tanssin harrastajille. Harjoitusten tulokset esitettiin Keitele Jazzin päätteeksi järjestetyssä ulkoilmatapahtumassa. Dance Pro -projektiin kuuluivat myös yleisölle avoin harjoitustunti ja esitysten jälkeiset keskustelut yleisön kanssa. Esiintyjäryhmä kiersi harjoittelujakson aikana Äänekosken keskustassa esittämässä ulkoilmaperformansseja työprosessin pohjalta. Tapahtumat toivat nykytanssia uusien ihmisten ulottuville ja väriä kesäiseen katukuvaan.

Projekti luo osallistujilleen innostavan työympäristön; monet tanssikulttuurit ja erilaiset persoonat tekevät työstä mielenkiintoisen ja monipuolisen. Ilmapiiri on avoin tukemaan uusia ideoita. Jo se, että projektin perustajat ovat luoneet itselleen työpaikan kehittämällä tämän projektin, kertoo aloitteellisesta työtavasta. Suomessa luova ympäristö sai aikaan mm. tanssijoiden yhdessä työstämän pienimuotoisen tanssiteoksen ”By the way”, joka nähtiin Dance Pro Finland -tanssinäytöksissä. Suomessa työryhmä ehti kokea myös mökkeilyn ja saunomisen ja Stavangerissa ryhmä pääsee tutustumaan Norjan kuuluisiin vuonoihin.

Tällä hetkellä Dance Pro Norwayn aikataulu koostuu neljän eri nykytanssiteoksen harjoituksista ja päivittäisestä treenitunnista. Aamutreenitunnin antaa ruotsalainen tanssitaiteilija Håkan Larsson ja koreografioista vastaavat neljä nuorta tanssin ammattilaista Hollannista, Brasiliasta, Norjasta ja Ruotsista. Lyhyessä ajassa toteutettujen teosten tulokset ovat ällistyttävän hyviä; tiivis yhdessä eletty aika sekä innokkaiden ammattilaisten toisilleen tarjoama loistava työympäristö takaavat työn tuloksellisuuden. Nuoret ammattilaiset saavat projektista tärkeän kokemuksen päästessään työskentelemään sekä keskenään että kokeneiden tanssinammattilaisten kanssa.

Tärkeä osa Dance Prota on musiikki. Työryhmään kuuluu neljä muusikkoa Norjasta ja Ruotsista. Projektin muusikot ovat mukana säestämässä aamutreenitunteja sekä seuraamassa tanssiharjoituksia. Muusikot säveltävät musiikin lähes kaikkiin esityksiin ja elävä musiikki on luonnollisesti läsnä myös esityksissä.

Ensi kesänä Dance Pro -projektit toteutetaan Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa. Sisältö kehittyy jatkuvasti, mutta varmaa on, että Dance Prosta tulee jokavuotinen hanke, joka tuottaa lisää työpaikkoja tanssin kentälle, luo uusia verkostoja eri maiden välille ja antaa mielenkiintoisen työympäristön osallistujilleen.

Aurinkoisia terveisiä Dance Pron puolesta,

Pauliina Silvennoinen
tanssija

Dance Pro -tuottajaryhmä:
Elisabeth Thomassen (Norja)
Liv Runesdatter (Norja)
Sverre M. Heidenberg (Norja)
Pauliina Silvennoinen (Suomi)
Hanna Savolainen (Suomi)
Mattias Ekholm (Ruotsi)

Koreografit:
Hanna Savolainen (Suomi)
Nadja Hjorton (Ruotsi)
David Middendorp (Hollanti)
Mari Flønes (Norja)
Jair Cardoso (Brasilia)

Tanssijat:
Lina Asplund (Ruotsi)
Mari Flones (Norja)
Sverre Heidenberg (Norja)
Hendrik Lebon (Belgia)
Natasha Lommi (Suomi)
Stina Nyström (Ruotsi)
Pauliina Silvennoinen (Suomi)
Elisabeth Larsen (Norja)
Christine Lindvig (Norja)
Michelle Soares Marcondes (Brasilia)

Musiikki:
Liv Runesdottir (Norja)
Lars Normalm (Ruotsi)
Eivin One Pedersen (Norja)
Gunhild Seim (Norja)

Esitykset:
12.8, 13.8, 14.8.2005 Stavanger
15.8.2005 Sandnes
17.8.2005 Halden
19.8.2005 Tukholma

Lisätietoja projekteista saa osoitteista dancepro.finland(at)gmail.com ja dancepro.norway(at)gmail.com (korvaa ”(at)” @-merkillä).