Ensimmäisenä
Kuinka kokemusta voisi kuvailla? Sitä ei oikeastaan voi verrata mihinkään.
Tanssi animaatiosi!
Animoitu liike -työpaja
Konsepti Matti Niinimäki ja Päivi Hintsanen
Jyväskylän Kaupunginkirjastossa 24.–26.9.2009, osa Tanssin Aika -festivaalin ohjelmistoa.
Kävele sisään ja tanssi oma animaatiohahmosi!
Kaupunginkirjaston ikkunattoman huoneen ovenpielessä on pöytiä, pöydillä väriliituja, tusseja, valkoista paperia ja kangastilkkuja. Lasten askartelukerhon kokoontuminen – tuskin. Seuraavaksi katse nappaa avoimien tietokoneiden ääressä kyyhöttävät ihmiset, johtojen viidakon sekä valkokankaan, joka jakaa pimeän tilan kahtia.
Kysymys ei todellakaan ole lasten päiväkerhotoiminnasta, vaan mediataiteesta. Teema tanssi ja tekniikka ei ole ensimmäistä kertaa Tanssin Aika -festivaalin ohjelmistossa. Silti mitään näkemäni kaltaista ei Keski-Suomessa – tai missään muuallakaan maailmassa – ole aikaisemmin tehty tai koettu.
Idean primus motor on Matti Niinimäki, 25-vuotias opiskelija Lapin yliopistosta, joka on ollut tekemisissä mediataiteen kanssa vuosikausia. Läänintaiteilijaryhmä Live Herringin jäsen, Web Designer Päivi Hintsanen törmäsi verkossa liikkuessaan Niinimäen tuottamaan materiaaliin, ja monen vaiheen kautta festivaaleille syntyi walk-in -tyyppinen avoin työpaja. Pajaan on vapaa pääsy kaikilla halukkailla ikään, sukupuoleen tai mihinkään muuhunkaan luokitukseen katsomatta.
Mitä työpajassa tapahtuu?
Oman hahmon tanssimiseen ei tarvita tanssin harrastamista, ammattipätevyyttä tai rahaa. Ainoa vaatimus on ennakkoluuloton hyppy tuntemattomaan.
Pajan asiakas aloittaa työskentelyn valitsemalla itselleen hahmon, jonka haluaa tanssia. Rohkelikko piirtää paperille vaikkapa lumiukon tai prinsessan, värittää sen mieleisekseen tai valmistaa kangastilkuista hahmolleen asun. Olennaista on, että hahmo on esitettynä suoraan edestä, että sillä on neljä selkeästi erottuvaa raajaa, vartalo ja pää. Tällöin kehon eri osat pystytään skannaamaan ja hahmo pystyy irtonaisesti liikuttamaan raajojaan valkokankaalle heijastuvassa kuvassa.
Sen jälkeen – tai jo ennen piirustus-/väritysvaihetta – pajalainen valitsee musiikin ja taustakuvan muutamasta eri vaihtoehdosta sekä päättää hahmonsa tunnetilan. Päivi Hintsanen skannaa kuvan ja Matti Niinimäki liittää taustan, musiikin sekä hahmon yhteen.
Esiintyjän tehtäväksi jää tarranauhojen nivominen nilkkoihin. Tarranauhoihin kiinnitetään filmipurkin kokoinen kotelo, ja toiset purnukat hahmotanssija saa käsiinsä. Purkkien sisällä on infrapunalamppu. Kun kaikki on valmista, voi tanssija siirtyä valkokankaan taakse odottamaan musiikin alkamista.
Sitten alkaa tanssi! Tyylin ja tahdin jokainen artisti päättää itse. Musiikkikappaleet kestävät runsaat pari minuuttia, ja jokaisella on mahdollisuus päästää luovuutensa valloilleen. Sekä tanssija että pajayleisö voivat nähdä suorituksen valkokankaalla reaaliajassa. Esitykset ovat nähtävissä myös verkossa osoitteessa www.liveherring.org/animoitu_liike.
Lentoon!
Ensimmäisenä päivänä oli työpajassa vilske, kun animoidun liikkeen irtonaisesta otteesta pääsi jyvälle runsaat parikymmentä kävijää. Iältään tanssijat olivat pari-kolmekymppisiä; mukaan mahtui pari lasta ja joku keski-ikäinenkin uskalsi hypätä estradille.
Kuinka kokemusta voisi kuvailla? Sitä ei oikeastaan voi verrata mihinkään. Olennaista ei ole liikeratojen sujuvuus tai viimeistä piirtoa hiottu tekniikka. Hahmotanssi – animoitu liike – vetoaa mielikuvitukseen ja nojaa improvisaatioon. Se elää hetkessä ja on verkon välityksellä nähtävissä samanaikaisesti Itä-Intiassa ja Etu-Töölössä.
Yhteistyö mediataiteen tekijöiden ja tanssijoiden välillä ei ole uusi innovaatio, mutta Niinimäen-Hintsasen konsepti tuo tanssin liki jokamiestä. Oma kokemukseni uudesta aluevaltauksesta oli riehakas, ja pajayleisön naurunpyrskähdykset siivittivät pariminuuttisen performanssini hurjaan lentoon.
Maija-Liisa Westman
Maija-Liisa Westman on vapaa kirjoittaja ja kriitikko (SARVin tanssi- ja teatterijaoksen jäsen) sekä jatko-opiskelija Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskuksessa. Erityisesti teatteri, tanssi ja erilaiset kulttuurin kenttään kuuluvat ilmiöt ovat kiinnostuksen – ja kirjoitusten – kohteita.