Takuumiehet (Simo Heiskanen / Glims & Gloms), Espoo, ensi-ilta 31.8.2005

Terhi Vaimala: Hiiriä, ihmisiä ja käkiä
Glims & Gloms Dance Companyn uudessa Takuumiehet-teoksessa laitetaan arvot leikkisästi kohdalleen, ja kuten kunnon sadussa kuuluu, kaikki kääntyy lopulta hyväksi.


Takuumiehet, kor. Simo Heiskanen, kuva Ilpo Vainionpää
Kuva: Ilpo Vainionpää

Takuumiehet
Perustuu Eduard Uspenskyn samannimiseen kertomukseen (1975), suomennos Martti Anhava (Otava)

Dramaturgia, koreografia, videot Simo Heiskanen
Sävellys Riku Niemi
Lavastus Simon Le Roux
Pukusuunnittelu Sari Suominen
Valosuunnittelu Pasi Pehkonen

Rooleissa Kaisa Niemi, Simo Heiskanen, Tuomo Railo, Hermanni Rask, Riku Immonen, Sakari Saikkonen

Äänet ja nauhat Riku Niemi, Petri Pyykkönen
Nuket Kerttu Ruuskanen
Ompelijat Outi Joupperi, Elina Lehtonen
Lavastajan assistentti Lucie Kuropatová-Freundlich
Valokuvaaja Ilpo Vainionpää
Tuottajat Jutta Heikkilä, Tuomo Railo

Ensi-ilta 31.8.2005 Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa
Helsingin Juhlaviikot 2005


 

Hiiriä, ihmisiä ja käkiä

Glims & Gloms Dance Companyn teos Takuumiehet perustuu Eduard Uspenskin kertomukseen vuodelta 1975. Tanssiteatteriteoksen edetessä 70-lukulainen asenneilmapiiri tulee tekstissä – ja lauluissa – yhä selvemmin esille. Samoin koreografiasta löytyy hetkittäin viitteitä työväenlaulujen aikaan. Niihin aikoihin sadut taisivat useimmiten olla opettavaisia, kuten tämäkin tarina. Opettavaisuus on kuitenkin vain yksi puoli tarinaa ja koko noin tunnin kestävää teosta, jonka tapahtumasisältö on runsas.

Teos alkaa kohtauksella, jossa Tanja-tyttö (Kaisa Niemi) tanssii viipyillen huoneessa kuin etsiskellen jotain. Kohtauksen tunnelma on miellyttävän hienovarainen. Tanja on huomannut kodinkoneiden sisällä asustavat pienet miehet, ja vilaus takuumiehestä tuo Tanjalle varmuuden: kyseessä ei ollut hiiri, vaan pieni mies. Tästä siirrytäänkin takuumiesten maailmaan, joka on alkua paljon suoraviivaisempi ja reippaampi. Lavastus ja puvustus toimivat yhdessä hyvin. Värikäs lelu- tai satumaailma, jossa mittasuhteet eivät ole ihan kohdallaan, muuntuu nopeasti Tanjan huoneesta takuumiesten maailmaksi näköradioineen ja käkikelloineen.

Haalareihin pukeutuneet takuumieshahmot ovat hienoon silinteriin sonnustautunutta kellomestari Könniä (Tuomo Railo) lukuun ottamatta melkoisia temppuilijoita. Rytmisiä elementtejä ja akrobatiaa sisältävä liikemateriaali toimii hienosti takuumiesten puuhien välittäjänä vaikkapa kohtauksessa, jossa miehet puuhaavat kokoontaitettavien tikapuiden parissa kaikkia painovoiman lakeja vastustaen.

Takuumiesten porukkaan kuuluu myös Könnin kanssa kellossa asustava laiskanpuoleinen diiva Maija Käki (Kaisa Niemi), joka tuo raukeasti liikkuvalla hahmollaan mukavaa kontrastia takuumiesten maailmaan. Maija Käen laiskottelu ei kuitenkaan jää takuumiesten suurimmaksi huoleksi. Talossa asuu hiiriä, ja heidän kanssaan tullaan toimeen siinä määrin huonosti, että sotatila on lähellä. Sen lisäksi, että käy mahtailemassa takuumiehille paikan päällä, itserakas hiirikuningas apulaisineen kidnappaa kellomestari Könnin.

Riku Immosen ja Kaisa Niemen hiirikaksikko on hilpeää katsottavaa ja näyttelijäntyö sujuvaa. Hiirikuningas on suuruudenhullu ja typerä mutta karismaattinen, kun taas apurinsa luutnantti Hiirelä on levottomasti liikehtivä ja jatkuvasti höpöttävä hölmö.

Vaikka hiiret ensin käristetäänkin sähköllä, laitetaan arvot kuitenkin lopuksi kohdalleen, ja kuten kunnon sadussa kuuluu, kaikki kääntyy hyväksi. Itsevaltiutta hamuavan hiirikuninkaan on taivuttava demokratian vaatimusten edessä ja takuumiehetkin ymmärtävät, että hyvä on jaettava tasapuolisesti kaikkien kesken. Tämä julistetaan tarttuvalla laululla, joka jää helposti soimaan katsojan päähän.

Terhi Vaimala on valmistunut Teatterikorkeakoulusta tanssijaksi 2003. Hän on työskennellyt tanssijana mm. Jyrki Karttusen, Tarja Rinteen ja Liisa Risun teoksissa.