Taiteellisesti tinkimätöntä ja pakahduttavan intensiivistä

Viiltävän kimeä ujellus koskee kehoon ja mieleen. Korkealla näyttämön yläpuolella oleva ketjumainen rakennelma tuo mieleen biologian kirjan sykerön, jossa DNA:n molekyylit ovat kietoutuneet toisiinsa.

Ujellus loppuu. Urkujen jylhä pauhu, perkussioiden tiukat iskut ja kuulas huilun ääni vuorottelevat. Sävelet maalaavat maisemaa ikiaikaiselle ja samalla modernille temppelitanssille. Onko kaukaa haettua puhua pyhän kosketuksesta?

Nopeaa käännöstä tarkoittava musiikkitermi Volti Subito kuvastaa teosta symbolisesti ja reaalisen tasolla. Entä jos liikkeet asuvatkin syvällä muistipoimujemme kätköissä? Mitä jos alati kiihtyvällä tempolla sykkivä maailmamme voi liikeratojen muistin ansiosta tarjota lepohetken?

Virpi Pahkisen taiteilijuutta niin koreografina kuin tanssijanakin leimaa perfektionismi ja syvällinen analyysi teoksen taustalla. Pintakiilto, miellyttämisenhalu tai trendien seuraaminen eivät kuulu Pahkisen keinovarastoon. Hänen taiteensa on omaleimaista ja tinkimätöntä. Voisin myös kuvitella: sellaista, joka ei jätä katsojaa välinpitämättömäksi.

Volti Subito on kuin arvoituksellinen matka tuntemattomaan. Sen liikemateriaali on Pahkiselle leimallista: käpristyneitä sormia, ojentuneita raajoja, akrobatiaa ja joogan liikekieltä. Tanssissa eri osat sulautuvat saumattomaksi kokonaisuudeksi, niin että ihminen ja luonto, mennyt ja nykyisyys muodostavat kokonaisuuden. Olemme yhtä ja samaa kaikki, katkeamaton ketju.

Teoksen hallittu kokonaisuus toistuu Helene Thorsellin androgyynissä puvustuksessa sekä Jens Sethzmanin valoissa ja pelkistetyssä lavastuksessa. Virpi Pahkisen ohella Pontus Sundset häikäisee intensiteetillään ja liikkeidensä puhtaudella. Hänen näyttämökarismansa on harvinaislaatuisen kirkas. Vasta 11-vuotias Sakari Romero Tuurala on lahjakas nuori tanssija, jonka kullanhohtoinen olemus tuo viattomuuden säikeen tanssin ja musiikin intensiteetin keskelle.

Tunti Virpi Pahkinen Companyn seurassa on kuin syväsukellus ajattomaan ja painottomaan tilaan. Olo on nöyrä: taide koskee ja koskettaa, yhä edelleen.

 

Maija-Liisa Westman

Kirjoittaja on vapaa kirjoittaja, teatteri- ja tanssikriitikko ja kritiikin tutkija. Teksti on julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa.

 

Virpi Pahkinen Companyn Volti Subito, vierailuesitys Kansallisoopperan Alminsalissa 29.10.2015

Koreografia: Virpi Pahkinen
Musiikki: Gunnar Idenstam, Jonas Sjöblom
Lavastus ja valaistus: Jens Sethzman
Puvut: Helene Thorsell
Tanssijat: Patrik Bragdell, Tyra Wigg, Pontus Sundset, Renata Simon, Virpi Pahkinen, Sakari Romero Tuurala

Kuva: Carl Thorborg. Kuvassa Sakari Romero Tuurala.