Jyrki
Situation Room
Koreografia: Jyrki Karttunen
Tanssi: Joona Halonen, Anne Hiekkaranta, Jyrki Karttunen, Mirva Mäkinen, Linda Priha ja Eero Vesterinen
Valosuunnittelu ja lavastus: Kimmo Karjunen
Äänisuunnittelu: Tuomas Fränti
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Kantaesitys 11.4.2008
Esitys Täydenkuun Tanssit -festivaalilla 22.7.2009
Tuokiokuvien sateenkaari
Jyrki Karttusen teos Situation Room on nimensä mukaisesti tapahtumien tila tai huone. Teos rakentuu pienistä tuokiokuvista, joiden selkärankana tapahtumien huone on. Tilanteista palataan aina takaisin harjoitussalia muistuttavaan tilaan ja keskittynyt tunnelma vaihtuu esiintyjien rentoon puheensorinaan, kinasteluihin ja yleiseen hyörinään. Esityksessä halutaan tuoda ilmi huumorin keinoin myös kuva siitä, mitä voisi tapahtua harjoituksissa tai ryhmän kesken esitystilanteiden ulkopuolella.
Lavalla näemme esiintyjäryhmän, joka on vaaterekkien, tekopalmujen ja valokuvausstudioista tuttujen ”sateenvarjolamppujen” ympäröimä. Tanssimatto muistuttaa tumman ruskeaksi petsattua parkettia. Tilalle muodostuu kaareva katto melko alas laskettujen, eteenpäin ylösnousevien valokuutioiden avulla.
Tilasuunnittelu kutkuttaa mielikuvituksen lentoon: itse kuvittelin tämän harjoitussaliksi kutsumani paikan sijaitsevan vanhan kerrostalon ylimmässä kerroksessa, joka on avara kaarevan katon alla. Puulattia narahtelee ja joustaa askelten alla ja ikkunoista tulee sisään luonnonvaloa. Jos ikkunoista katsoisi ulos näkisi rakennusten kattoja ja sinistä taivasta.
Valon ja tarpeiston vaihdoilla tila muuttuukin silmänräpäyksessä paikaksi, joka vaikuttaa olevan tuhansien kilometrien päässä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mieleenpainuva kohta on Karttusen ja Anne Hiekkarannan duetto. Pari tanssii – tai yrittää tanssia – argentiinalaista tangoa. Tunnelmassa on etelän iltaa, jossa leuto tuuli kutittaa palmun lehviä.
Tango on tunteikas, mutta sen tanssijat ovat hieman ymmällään itsestään ja toisistaan. Argentiinalaiseen tangoon kuuluvista jalan liutuksista ja nopeista aksenteista tulee jalkasolmuja, potkuja ja varmasti myös mustelmia parin jalkaan. Välillä kiistellään siitä, kumman piti tehdä ja mitä. Pari katsoo yleisöä hieman kysyen, että mikä tässä nyt ei mene niin kuin pitäisi.
Asusteilla leikittely muuttuu kunnon pukuleikiksi Love is in the Air -kappaleen karaokeversion aikana. Laulu on siansaksaa, mikä kiinnittää huomion sanojen merkityksien sijaan sävelkulkuihin ja lavatapahtumiin.
Situation Roomissa Karttunen yhdistää taiturimaisella tavalla intensiivisiä koreografiapätkiä humoristiseen esitystilanteella leikittelyyn. Hän saa toisistaan täysin irralliseltakin tuntuvat osaset sointumaan yhteen.Tanssikohtauksissa todella keskitytään tanssimaan ja katsojakin saa rauhoittua seuraamaan virtaavaa liikettä. Intensiivinen liikkeen seuraaminen voi myös uuvuttaa ja siksi Karttusen teoksen jaksottelu ja tilanteiden katkaiseminen jollakin aivan muulla tunnelmalla virkistää katsojan mieltä.
Situation Room, kuten monet muutkin Karttusen teokset, on merkitysten ja tulkintojen runsauden sarvi. Se on mielestäni erittäin kiehtovaa, sillä teosta ei ole helppo määritellä vaikka se on rajattu kokonaisuus. Mutta jotenkin hauskojen kohtausten ja rauhoittavien liikkeiden havainnoimisen summana katsojalle tulee hyvä olo.
Karoliina Korpilahti
FM, Liikekieli.comin päätoimittaja
Lue myös
https://www.liikekieli.com/taiteentoimijat/543-jyrki-karttunen-kysyy-tanssiteoksestaan.html
https://www.liikekieli.com/taiteentoimijat/536-jyrki-karttunen-monien-tilanteiden-mies.html