Sirkusperhe ja seepra

Circus Helsingin joulushow Helium – halu lentää sai revanssin tammikuun lisäesityksillä. Esiintyvän ryhmän nuorten rento esiintyminen, leikillinen kokonaisuus ja tyylikkäästi valikoitu, koskettava musiikki vievät ihaniin tunnelmiin.

Heliumissa nähdään Circus Helsingin koko esiintyvä ryhmä 8-vuotiaasta 21-vuotiaaseen. Vuonna 2001 perustetun Circus Helsingin alkuperäinen nimi oli Young Circus, joka sinänsä nykyistä nimeä paremmin kertoi nuorten sirkusopetuksen olevan heidän toiminnassaan keskeistä.

Kohtauksia sitova pääpari on punatukkainen, lettipäinen tyttö, joka saa ilmapallon itseään pienemmältä pellavapäiseltä pojalta. Korkea tila hyödynnetään alusta asti, kun näyttämön neljä kulmaa saavat lumenvalkoiset kankaat, ja ne hopeapukuiset ilma-akrobaattinsa.

Kanveesilla kuuden tytön kollektiiviruumis rakentuu siltojen avulla pyramidiksi. Isomman pyramidin esiintyjät ovat vetäneet kasvoilleen valkoiset naamiot, kuin taidemanifestina, identiteettikysymyksenä.

Sooloja nähdään muun muassa jonglöörauksessa, rengastrapetsilla, kiinalaisella tolpalla, vanteilla ja tiukalla nuoralla. Rentous, liikunnan ja esiintymisen ilo ovat vahvimmillaan läsnä ryhmäesityksissä, kuten liikemateriaaliltaan virkeässä hyppynarunumerossa.

Kiistan kohteena Heliumissa on seepra, joka tahtoisi lentää. Tätä keinuhevosmaisilla jaloilla kulkevaa juovikasta maskottia myllytetään ja metsästetään pitkin näyttämöä. Jopa niin kovin sirkustoverit koulivat sitä esiintyjäksi ja talon tavoille, että se halkeaa kahdeksi permantoakrobaatiksi. Palatakseen jälleen koikkelehtimaan keinulaudan viereen, jolloin spagaattivoltteja tekevä esiintyjä muiluttaa sen mukaansa, ja lentoon.

Circus Helsingin Helium - halu lentää. Kuva: Mikael Halmeenmäki.
Circus Helsingin Helium – halu lentää. Kuva: Mikael Halmeenmäki.

Puvustus on boheemia ja hattuja myöten viimeisteltyä. Mukaan meininkiin liittyvän jättiläisen hörhelöt ihastuttavat, etenkin kun sen puujalkojen juureen tulvahtaa tuhatjalkaista muistuttava murmeli, ja näyttämön trafiikkiin kiiruhtaa myös siltakaarrossa varsin lujaa etenevä akrobaatti.

Musiikkivalinnat ovat persoonallisia ja elegantteja. Niille kuuluu suuri kiitos hartaan taianomaisen, ja silti humoristisen kokonaisuuden tasapainottajana.

Nuorten esiintyminen on luontevaa ja vaivatonta. Maneerit ovat korkeintaan hurmaavia – kuten kiinalaisen tolpan farkkupukuun ja tennareihin sonnustautuneen neitokaisen pään kääntyminen kohti katsomoa välittömästi pudotuksen jälkeen.

Se, että esiintyjinä ovat sirkusta aktiivisesti treenaavat ja taitavat nuoret, tuo esiintymiseen (vaikkapa haastavalla tiukan nuoran vaijerilla) mukaan myös oppimiseen kuuluvat lipsahdukset – tavallaan luvan epäonnistua. Ammattilaisareenalla katsoja ei tätä kovin usein näe.

Jos et saanut lippua Heliumiin, kannattaa yrittää seuraavaan Open stage-iltaan ystävänpäivänä. Jo ennen Suvilahtea, aikaisemmissa Vallilan tiloissa aloitetuissa Open stage-illoissa on ollut mahdollista nähdä itse teossa myös kansainvälisiä esiintyjiä, tai muita kotimaisia sirkusartisteja.

Huomisen tähdet ovat Circus Helsingissä tänään.

Maija Jelkänen

Kirjoittaja on freelancetoimittaja ja harvinaisten kivien keräilijä, jota kirjat ja hevoset eivät ole koskaan lakanneet kiinnostamasta.

¤¤¤

Circus Helsinki: Helium – halu lentää

Ohjaus ja puvustus: Saga Kolehmainen ja Kristiina Janhunen.

Valot: Ville Piiparinen.

Esiintymässä: Effi Anttila, Pinja Anttonen, Sofia Biris, Ellen Ekroos, Jan Grönqvist, Ruusa Hallaste, Taru Harjunpää, Milja Hietala, Aaro Isosaari, Oona Kansi, Sofia Kistol, Kasperi Kola, Nuutti Konttinen, Kia Koponen, Pihla Kultti, Meri Tähti Kunttu, Margareeta Lauronen, Amanda Lindberg, Cecilia Lindberg, Mesi Lounela, Katja Majola, Paula Markkanen, Juuso Meklin, Amiira Nissinen, Beda Rajapuro, Venla Rauhamäki, Aino Savolainen, Mereta Sivén, Viola Tokola, Lauriina Tola, Ronja Tuomainen, Fanni Tähtinen ja Samir Verma.

Making on Helium -video Youtubessa: