Huhtikuisen vapaan tapaamisen tapahtumapaikkana oli Hurjaruuthin matala näyttämötila Kaapelitehtaalla. Lähes tunnin mittaisen illan aikana nähtiin Mad-tuotannon ja Simo Kellokumpu Companyn tuottamat teokset Sine
Free meet
Sine
Koreografia Kati Kallio
Tanssi Riikka Kekäläinen ja Satu Rekola
Musiikki ja äänisuunnittelu Nuutti Vapaavuori
Puvustaja Sari Suominen
Valosuunnittelija Juho Rahijärvi
Videosuunnittelu Mika Ailasmäki
Ensi-ilta 7.10.2005 Kanneltalo, Helsinki
I saw you dancing
Koreografia ja tanssi Simo Kellokumpu
Musiikki J.S. Bach, Leonard Cohen
Valot ja visualisointi Jukka Huitila
Kantaesitys
Hurjaruuthin näyttämö, Helsinki 26.-29.4.2006
SINE
Kati Kallion Riikka Kekäläiselle ja Satu Rekolalle tekemä duetto Sine aloitti illan. Esityksen nimeen viittaava valon sine heijastui takaseinän videokuvasta ja valaisi samalla teoksen soololla aloittavan Kekäläisen. Tanssijassa leikkivä videokuva oli hiukan rakeinen takaseinälle heijastettuna, täytti näyttämökuvan ja vei jopa välillä häiritsevän paljon huomiota. Pystyäkseni katsomaan esiintyjää täytyi jossain vaiheessa tehdä selkeä valinta taustakuvan ja tanssijan välillä.
Käsiohjelmassa Kallio kertoo teoksen käsittelevän ulkopuolisuuden ja yksinolon tunteita. Voiko kiireen keskellä levähtää pysähtymättä? Mikäli hetkeksi paikalleen istuva esiintyjä tekee sen puolestasi, on se ehkä mahdollista…
Teos rakentui selkeästi tanssijoiden omista sooloista ja duetosta. Liikekielessä oli selkeä suuntaus ja variaatioita toistuvista liikesarjoista, mutta kokonaisuus jäi jollain tapaa uupumaan eri dynamiikan vaihteluita. Molemmat tanssijat, sekä Kekäläinen että Rekola, tanssivat osuutensa hyvin, mutta yhteinen pitkä tanssijakso teoksen loppupuolella toistuvan liikefraasin kertauksena jähmetti teosta tehden kokonaisuudesta hiukan tasapaksun. Alkuosan liikelaadulliset variaatiot eivät päässeet näin oikeuksiinsa.
Hurjaruuthin matala tila varmasti vaikutti videokuvan mahdollisuuksiin ja uskoisin teoksen saavan eri ulottuvuuden syvemmässä tilassa.
I SAW YOU DANCING
Simo Kellokummun I saw you dancing muodostui myös selkeästi kahdesta erilaisesta osasta. Musiikilla oli suuri merkitys näiden osioiden tunnelman luojana; alun Bach vaihtui Cohenin tunnelmoivaan Boogie Streetiin.
Alku oli dynaaminen, liikkeet repivän aksentoivia ja tilallisesti laajoja. Kellokummun todella tiukat housut vain tuntuivat hiukan rajoittavan esiintyjää, en tiedä. Pitkänä tanssijana hänellä tuntuisi olevan enemmänkin ulottuvuutta.
Toinen osa vaihtui viiniin ja tupakan polttoon, vain hetkellisesti. Yläosa paljaana, silmät peitettyinä sivusuuntaan liikkuen teksti rakentuu tanssijan ylävartaloon paljastaen tekstin: …and when I knocked your door you were at my door bringing me Rimbaud’s ”Une saison en enfer”.
Liikelaadullisesti toinen osio oli hyvin ”teatterimainen” alkuun verrattuna ja liikkuminen rajoittui sivusuuntaan etenevään hyvin minimaaliseen ylävartalon ”jammailuun”. Huitilan puudelimainen installaatio näyttämön etuosassa ei oikein avautunut. Loppukuva lattialla kyljellään makaavasta koreografista lopetti mielestäni hiukan kesken jääneen teoksen.
Näkemäni yhteisillan esityksen katsojamäärä ei tavoitellut taivaita ja esitysmääriä näille pientuotannoille toivoisi enemmän kuin neljä. Huolimatta tukijoiden ja yhteistyökumppaneiden listasta alkaa tekijöillä olla tiukkaa pääkaupunkiseudulla taloudellisesti Zodiakin ulkopuolisissa tuotannoissa tilojen puutteen takia. Kulttuuriasiainkeskuksen ja kaupungin nimeä ei löytynyt tukijoiden listasta. Helsingin kaupungilla olisi oivallinen tilaisuus nostaa profiiliaan tämän tyyppisten pientuotantojen ja tanssin tukijana.
Tanssija ja koreografi Sari Lakso toimii Suomen Tanssitaiteilijain Liiton hallituksen puheenjohtajana.
Kuva: Nina Nordin