Anne Jämsä: Elollisen ja elottoman rajalla

Esineet inhimillistyvät ja esineellistävät ihmistä. Korealaisen Geumhyung Jeongin esityksissä, näyttelyissä ja videoteoksissa esineet vaikuttavat heräävän huomaamaan ihmisen. Ihmisestä tulee esineen huomion kohde. Tapasin Jeongin Soulissa pari vuotta sitten taidemuseossa, jossa oli esillä hänen videoteoksiaan, sekä kuntoiluvälineitä, joiden kanssa Jeong esiintyi museosalissa katsojien istuessa voimistelumatoilla.

Hihnavibraattori oli nykytaidemuseoon tuotu vanha kuntoilulaite. Geumhyung Jeong nojasi taaksepäin lanteillaan kulkevan hihnan varassa ja nosti pyyhkeen pois laitteen päältä. Alta paljastui anatominen miehen pää, jonka aivolohkot näkyivät avatussa kallossa. He katsoivat toisiaan vilpittömästi. Hän alkoi keinuttaa lanteitaan niin, että laitteen hihnan käsivarret vaikuttivat liikkuvan ylös ja alas. Liike kasvoi. Hän kytki laitteen moottorin käyntiin, ja se alkoi täristä yhä nopeammin ja nopeammin. Se ravisti hänen lanteitaan raivokkaasti. Vauhdin kasvaessa aivot alkoivat täristä ja hyppiä niin paljon, että lopulta puoliskot tipahtivat yksi kerrallaan lattialle. Tärinä jatkui entistä kiivaampana. Sitten hän hyppäsi lähelle laitteen runkoa ja kietoi jalkansa sen ympärille. Liike rauhoittui. Hän sammutti laitteen suutelemalla kytkintä ja jäi hetkeksi liikkumatta paikoilleen.

Jeongin teoksissa vuorovaikutus arkisten esineiden, laitteiden ja välineiden kanssa on yhtä aikaa mielikuvituksellinen nukketeatteri-illuusio ja sarja teeskentelemättömiä harjoitteita. Teosten seksuaalinen viritys on rakennettu taitavasti katsojan mielikuvituksen varaan niin, ettei teoksissa varsinaisesti tehdä eikä näytetä mitään alaikäisille sopimatonta. Keinoja ei kätketä. Tilanne on paljas ja asiallinen.

Omaperäisenä koreografina ja performanssitaitelijana kansainvälistä mainetta saavuttaneen Geumhyung Jeongin teoksia esitetään ympäri maailmaa niin taidemuseoissa kuin teattereissakin. Geumhyung Jeong on valmistunut maisteriksi sekä Korean National University of Arts yliopistosta pääaineenaan tanssi ja performanssi, että Korean Academy of Film Arts -yliopistosta pääaineenaan animaatioelokuva. Hän yhdistää teoksissaan tanssia ja nukketeatteria.

Ihmisen ja esineen välisestä vuorovaikutuksesta kiinnostuneen Jeongin esitykset ovat teeskentelemättömiä, mutta silti lähes yliluonnollisia. Paljaina kylmässä valossa esineet vaikuttavat heräävän eloon, kun esiintyjä käsittelee niitä. Partnereina esiintyy esineitä pölynimurista kuminaamioon ja purjelaivaan.

Esineet, kuten kuntoiluvälineet, elvytysnuket, kaivinkone ja erilaiset naamiot esiintyvät Jeongin teoksissa aistivina ja havaitsevina olentoina, vaikka onkin selvää, että niiden elollisuus on näennäistä. Irvokkaat kumikasvot näyttävät kuolleilta, mutta liikkuvat kuin näkisivät ja kaipaisivat huomionsa kohteelta vastausta. Nukketeatterin tekniikat tekevät lääketieteellisestä elvytysnukesta sosiaalisten suhteiden metaforan.

Eleettömästi esitetty vertauskuvallinen seksi esineiden kanssa on samanaikaisesti suorasukaista ja häilyvää, asiallista ja hullunkurista, hyvin yksinkertaista ja nokkelaa. Teokset tuovat sekä ihmisen ja esineiden suhteista että ihmisten välisestä kommunikaatiosta esiin manipulaation, huomion ja haluamisen mekanismeja.

Jakamaton huomio, jonka Jeongin liikuttamat esineet kiinnittävät hänen ruumiiseensa, tekee teoksista aistillisia. Nautinnon näyttelemistä tai muita esitettyjä tunteita ei tarvita. Tarkka havaitseminen, keskittyminen liikkeeseen ja tilan jättäminen ihon tai esineen pinnan tuntemuksille tekee esityksestä herkän, vaikka esittämisen tapa on lakonisuudessaan tunteeton. Jeong muuntuu tahdottomaksi nukeksi, jota esine liikuttaa ja tutkii. Tähän katsoja voi eläytyä. Toisen katse ja kosketus houkuttelee. Ihminen haluaa tulla huomion kohteeksi, esineellistyä.

Viime keväänä toimme WHS Teatteri Unioniin Jeongin luentoperformanssin Oil Pressure Vibrator, joka oli humoristinen ja outo rakkaudentunnustus kaivinkoneen hydrauliselle piikkausvasaralle. Jeong kertoi esityksessä taiteensa taustoista, näytti videoita ja kuvaili suhdettaan kaivinkoneisiin. Videolla nähtiin, kuinka hän vähitellen oppi kuljettamaan kaivinkonetta ja kuinka piikkausvasara upposi hiekasta rakennettuun naishahmoon. Piikkausvasara oli naisen halun kohteena niin räikeä kärjistys ja Jeongin vaivannäkö tavoitteensa eteen niin perusteellista, että asetelma oli sekä naurettava että raadollisen tosi.

Huhtikuussa Jeong esitti teoksensa 7ways WHS Teatteri Unionissa. Esitys koostuu seitsemästä duetosta Jeongin ja eri esineiden välillä. Yhdessä 7ways-esityksen duetoista naamion ja esiintyjän raajojen muodostama hahmo liikkuu näyttämöllä kuin raajarikko tai vanhus, tarvitsevana ja kömpelönä. Epätäydellinen ja helposti rikkoutuva ihminen tarvitsee loputtomia harjoituksia, ensiapua, kuntoutuskoulutusta, urheiluharjoitteita ja kaikenlaista elämisen kuivaharjoittelua kohdatakseen toisen ihmisen tai itsensä. Jeongin tarkkaan harjoitelluissa esityksissä toinen on itsen osa. Hän jakaa itsensä esinettä liikuttavaan ja esineen huomion kohteena olevaan osaan. Tätä kaksijakoisuutta Jeong itse kutsuu hermafrodiittiseksi. Ihminen tarvitsee huomiota. Esine ei torju.

Anne Jämsä

Kirjoittaja on helsinkiläinen pukusuunnittelija ja lavastaja, joka kuuluu WHS-nykysirkusryhmän ja Teatteri Unionin perustajiin. Häntä kiinnostaa esineteatterin visuaalinen näyttämöilmaisu.

Kuva ylhäällä Geumhyung Jeongin teoksesta Oil Pressure Vibrator. Kuva: Gajin Kim
Alempi kuva teoksesta 7ways. Kuva: Wooshik Lee