REvenge (Paula Tuovinen), Liikkeellä marraskuussa 2006

Valon varjolla Mia Kivinen: Eipä tartte sitte puukon kanssa heilua
Kostoa huviksi ja hyödyksi videotykin karussa valossa.


REvenge, Paula Tuovinen
Kuva: Sakari Viika

REvenge

Konsepti, koreografia ja tanssi:
Paula Tuovinen

Valosuunnittelu ja video:
Teemu Määttänen

Äänisuunnittelu:
Mikael Eriksson

Liikkeellä marraskuussa 2006
Ateneum-sali, Helsinki 2.–4.11.2006

 


Eipä tartte sitte puukon kanssa heilua

Paula Tuovisen kannattaisi patentoida kostometodinsa multihyödyllisenä mielenterveydenhoitona. Ei kannata jäädä nurkkiin jupisemaan viraston väärinkohtelusta tai huitoa teräaseella yhteistyökyvyttömiä kanssaihmisiä, vaan tehdä ahdistuksen aiheesta esitys ja antaa absurdien faktojen puhua puolestaan.

Jos esityksen tekee kunnolla, niin kuin Tuovinen tekee, ei katsojalle jää vaivaantunutta mielikuvaa sympatiaa kerjäävästä hienohelmasta, vaan teoksessa on tyylikkään koston aiheuttaman myötänautinnon lisäksi myös tanssitaiteellisia ansioita. Kaikki voittavat – muutamaa tanskalaista ehkä lukuunottamatta.

Teemu Määttäsen valo/videosuunnitelma on yksinkertaisen oivaltava. Valonlähteenä on yksi videotykki, josta valkoisen valon lisäksi törmyyttää muutama harkittu lippu ja varjostus, enkä tässä tapauksessa enempää valokikkailua kaipaakaan.

Vaihto yleisvaloon puheosuuden alkaessa riittää mainiosti ja on erityisen hienoa, ettei esityksen rankkaa jakoa kahteen yksinkertaiseen tilanteeseen ole pehmitelty edes tukivaloilla videotykille. Karuus puhuu kauniimmin kuin sata värinvaihtajaa.Mia Kivinen

Mia Kivinen

Kirjoittaja on helsinkiläinen maisteritason valosuunnittelija. Hän kirjoittaa Liikekieli.comiin teosarvioita erityisesti valosuunnittelun näkökulmasta.