Residenssi esityksenä

Zodiakin syksyn ensimmäisessä ensi-illassa katsoja pääsee sisälle residenssityöskentelyn muuttuvaan tilaan. Koreografi Simo Kellokummun, valokuvataiteilija Aurélie Pétrelin ja ohjaaja Vincent Roumagnacin esitys-installaatio Reset on käynnissä kuuden päivän ajan (5.–10.9.2013) kello viidestä ilta yhdeksään. Zodiakin näyttämölle katsoja saa tulla milloin haluaa, lähteä, kun siltä tuntuu ja palata, vaikka seuraavana päivänä.

Saavuin paikalle, kun esitys oli suurinpiirtein puolessa välissä. Kellokumpu, Pétrel ja Roumagnac ovat keränneet näyttämön toiselle laidalle residenssinsä aikana Zodiakista löytynyttä irtaimistoa. Esityksen pystytykseen liittyvien tavaroiden joukossa on eri kokoisia valokuvavedoksia Zodiakissa vierailleista tanssitaiteilijoista ja dokumentaatiota residenssin tapahtumista. Kellokumpu ja Roumagnac kantavat viimeisimpiä rekvisiitan jäänteitä rauhallisesti samaan kasaan ja Pétrel valokuvaa tapahtumia. Kesken kaiken tilaan astuneena vie hetken ennen kuin esityksen ideasta pääsee kärryille.

Kun koko irtaimisto on kasattu tilan toiselle laidalle, kastelevat Kellokumpu ja Roumagnac Zodiakin lattian. Tekemisen rauhallinen tahti säilyy. Mopilla kiiltävän märäksi kastellun lattian kuivumista edesautetaan lastalla, mutta sille annetaan aikaa. Valot sammutetaan ja tilan ikkunat avataan. Ulkoa tuleva valo heijastuu märältä lattialta. Kun lattia hiljalleen kuivuu, lastan jättämät aaltoilevat jäljet haihtuvat. Yllättäen aluksi etäiseltä tuntunut esitys alkaakin vangitsemaan. Lattian kuivumisen seuraaminen on rauhoittavaa. Tila kuin puhdistetaan ja tuuletetaan aiemmista tapahtumista, jotta irtaimisto voidaan asettaa uudelleen ja uuten muotoon.

Reset: Simo Kellokumpu, Vincent Roumagnac, Aurélie Pétrel, kuva: Aurélie Pétrel
Reset: Simo Kellokumpu, Vincent Roumagnac, Aurélie Pétrel, kuva: Aurélie Pétrel

Lattian kuivuttua Kellokumpu ja Roumagnac kantavat ja levittävät keskittyneesti tavaroita jälleen ympäri tilaa. Teoksen konsepti avautuu pala palalta, kun uusi esine, valokuva tai jonkin aiemman esityksen valmistukseen kuulunut rekvisiitta asetetaan harkitusti paikoilleen. Tasainen kävelytahti melkein äänettömästi ja edestakaisin tilassa korostaa koko teoksen meditatiivista rytmiä.

Näyttämötilaan asetetuista esineistä ja kuvista alkaa rakentua kerrostumia, jotka viittaavat toisiin tapahtumiin. Yksitellen näkyviin kannettavat valokuvavedokset niin muista residenssissä vierailleista tanssitaiteilijoista kuin itse esityksen prosessistakin muodostuvat kuvaksi Zodiakin historiasta. Samalla Reset-teos sekä Kellokummun, Roumagnacin ja Pétrelin residenssi asettuu osaksi tätä historiaa.

Teos kuvaa miellyttävällä tavalla myös residenssin prosessia. Työskentely on pitkäjänteistä ja jatkuvassa muutoksessa. Kun johonkin vaiheeseen on päästy, putsataan pöytä ja siirrytään seuraavaan, kantamalla kuitenkin mukana edellisen vaiheen materiaalia.

Saara Moisio

***

Reset
Konsepti ja toteutus: Simo Kellokumpu (koreografi), Aurélie Pétrel (valokuvataiteilija), Vincent Roumagnac (ohjaaja)
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Simo Kellokumpu, Vincent Roumagnac, Aurélie Pétrel
Tukijat: Niilo Helanderin Säätiö, FIACRE (Région Rhône-Alpes)
Yhteistyössä: HIAP ( Helsinki International Artist Programme)