Pole Art tarjosi tankotaidetta kansainväliseltä huipulta

Taiteellinen tankotanssi ja sirkus ovat jälleen lähentyneet. Tämä näkyi liki täydessä Savoy-teatterissa lauantaina 14.9., kun Pole Artin mestaruudet ratkottiin viidettä kertaa.

Lavalla on kaksi metallista, pystysuoraa tankoa.  Toinen tangoista pyörii, toinen on staattinen. Tangolla polvitaipeensa ja jalkapohjansa tukemana seisova mies pujottaa kravatin kaulaansa ja nostaa sen niskansa taakse kuin hirttosilmukan. Hän on tankotanssin kaksinkertainen maailmanmestari, venäläinen Evgeny Greshilov.

Tarinallisia vihjeitä ovat toimistorotan univormu: valkoista paitapuseroa muistuttava liivinriekale ja kravatti. Mies ottaa olkapidon tankoon, heilauttaa jalkansa eteen ja tulee näyttämön pintaan voltilla.

Greshilov hyödyntää katutanssin tekniikkaa, ja se tuo mukaan ilmavuutta ja karheutta. Oivallus symmetriasta välittyy, kun mies toistaa vaakasuoran pidon toisella tangolla kasvot ja napa alaspäin.

Esitys on niin dramaturgisesti kuin ilmaisultaan vahva. Itsemurha on jo valmiiksi dramaattinen aihe, mutta esityksen loppu on avoin tulkinnalle. Reunalla huojuva mies päästää kravatin kädestään putoamaan ulos lavalta. Greshilov voittaa Pole Artin miesten sarjan mestaruuden.

Häikäisevää erilaisuutta

Miesten sarjan viisi kilpailijaa käyttävät naiskilpailijoita enemmän taiteellisia elementtejä. Yleisön saa mukaansa parhaiten Derick Pierson, jonka klovni oli kuin jenkkiläisen modernin kauhun klassikkokuvastosta.

Viihdyttävän esityksen ääniraita on alun perin Cabaret-musikaalin tunnetuksi tekemä ”Money”, joka on nyt muokattu tivolimusiikiksi. Sanoitus parodioi rahan valtaa maailman akselina. Miimikkomainen klovni näyttelee hitusen verran yli – ja yleisö ulvoo. Pierson sijoittuu miesten sarjan toiseksi.

Kilpailijat onnistuvat erinomaisesti ja suoritukset ovat teknisesti puhtaita.  Kilpailun ainoa suomalainen Oona Kivelä on naisten sarjan ennakkosuosikki. Telinevoimistelutaustainen Kivelä on ehtinyt voittaa niin Pole Artin kuin tankotanssin maailmanmestaruudenkin.

Kivelä on valinnut musiikikseen Franz Lisztin klassisen ja romanttisen pianosävelmän. Hän tulkitsee teoksen tyylipuhtaan tunteikkaasti ja tunnistettavan uljaasti. Kaunislinjainen koreografia on kisan teknisesti taidokkain.

Kuvassa Oona Kivelä. Kuva: Tuula Ylikorpi.
Kuvassa Oona Kivelä. Kuva: Tuula Ylikorpi.

Kivelän muutamaan kertaan kisoissa väläyttämä breakdance-osaaminen olisi ehkä tuonut vastavoimaa Lisztin melodiaan. Kivelä sijoittuu toiseksi.

Amerikkalainen Phoenix Kazree tanssii elastisen levollisesti. Hän leikittelee saman liikkeen varioimisella ja näin toimii myös Heidi Coker. Cokerin esiintymisessä vähemmän on enemmän, mutta selkeys ja kokeileva ote vetoavat tuomaristoon, ja Coker voittaa naisten mestaruuden.

Lyyriseen ja musiikilliseen suuntaan

Taidemuoto, joka yhdistää tanssia, akrobatiaa sekä sirkusta on esittäjälleen vaativaa. Fyysisesti voimaa ja notkeutta kysyvä tekniikka on hallittava täydellisesti, jotta illuusio liikkeen keveydestä ja ilmaisu toteutuvat.

Pole Artin tuomariston edustaja Anna de Carvalho arvioi, että tulevaisuudessa ei enää pyritä kehittämään teknisesti hämmästyttävämpiä otteita tai asentoja. Hän näkee paluun pehmeämpään, jatkuvaan liike-energiaan ja sulaviin siirtymisiin. Suunnan ollessa lyyrinen ja musiikillinen hän näkee tankotanssin olevan lähellä perinteikästä sirkusta.

Ja lähellä katsojaa, lisäisin.

Maija Jelkänen

¤¤¤

Pole Art on vuorovuosin Helsingissä ja Tukholmassa järjestettävä, kansainvälisesti ainutlaatuinen tankotanssikilpailu, joka on profiloitunut taiteellisen ja luovan tankotanssin tapahtumaksi.

Evgeny Greshilovin esitys Polerankingin kanavalla YouTubessa:

Esitykset järjestyksessä täällä.