Karoliina Yli-Honko: Ohjauksen
Nordic Grand Prix -koreografiakilpailun voittajien kantaesitys ei lunastanut odotuksia.
Ohjauksen tarpeessa
Cullberg-baletissa Ruotsissa tanssivat Tilman O’Donnel ja Shintaro O-ue päättivät uudella teoksellaan Plan B vuoden 2006 Kuopio tanssii ja soi -festivaalin. Teoksessa oli mietitty paljon samoja teemoja kuin Jyrki Karttusen teoksessa Human Imitations. Tässä mielessä esityspaikka Karttusen teoksen jälkeen osoittautui huonoksi, sillä O’Donnelin ja O-uen koreografia tuntui puolitiehen hiotulta kokeilulta.
Plan B on käsitteellinen teos, jota kannattelee vain muutama hataraksi jäänyt tukipilari. Suuressa valkoisessa tilassa teos keskittyy mikrofoneihin ja puheeseen. Teoksessa on hyviä oivalluksia, mutta ne jäävät vain pieniksi hetkiksi pitkältä tuntuvan 50 minuutin sisällä.
Alun hauska duetto on toteutettu kovaäänisen kanssa tasapainoillen. Taitavat tanssijat keskittyvät liikkumisen sijasta lopputeoksen ajan puhumiseen. O-uen mikrofonimonologin aikana tulee jopa lievä kiusaantunut tunne sen jatkuessa ehkä tarkoituksellisen epävarmasti. Kaikki puhe teoksessa on englantia, mutta sisältöä tai ilmaisevuutta siinä ei ole. Mukaan on vielä lisätty yksi latinan kielinen kirkollinen laulu, mutta se jää täysin irralliseksi.
Hyvää koreografiassa ovat sen arkisesta elämästä johdetut puitteet, kuten hälyäänistä muodostuva äänimaailma joissakin kohdin, painava liike sekä ihmisten välinen kommunikointi. Nämä kaikki toimivat ideatasolla hyvin, mutta kuten sanottu, toteutus koreografiana on jäänyt synopsista muistuttavaan luonnostelmaan. Luulen ymmärtäväni, millaiseen nykyaikaisen pelkistettyyn ja absurdiin teokseen tanssijat ovat pyrkineet, mutta he olisivat tarvinneet kipeästi kunnon ohjausta koreografian tekemiseen.
Karoliina Yli-Honko
Kirjoittaja on estetiikan opiskelija ja tanssin harrastaja. Hän on opiskellut Helsingin Yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa vuodesta 2000, Taiteiden tutkimuksen laitoksella vuodesta 2002. Estetiikan lisäksi hän opiskelee mm. taidehistoriaa ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta. Yli-Honko on kiinnostunut kokonaisvaltaisesti kulttuurista, mutta erityisesti tanssista ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä. Hän kirjoittaa säännöllisesti Liikekieli.comiin sekä estetiikan opiskelijoiden omaan nettilehteen Ärsykkeeseen (www.rsyke.org).