Karoliina Yli-Honko: Tanssin
Orgaaninen ja vuorovaikutteinen Palkeen henki -esitys on taiteiden välisen yhteistyön kypsä ja herkullinen hedelmä.
Kuva: Lucie Kuropatová
Palkeen henki
– yhteisen hengityksen lumous
Koreografia Thomas Freundlich
Tanssi Tanja Kuisma ja Thomas Freundlich
Musiikillinen suunnittelu Pasi Hirvonen (harmonikka)
Avustavat muusikot Emma Anttila (huilu), Kari Räsänen (kontrabasso)
Puvustus ja visualisointi Lucie Kuropatová
Valosuunnittelu Jarkko Lievonen
Musiikki Astor Piazzolla, Erkki Jokinen, Sofia Gubaidulina
Ateneum-sali, Helsinki 6.11.2005
Tuotanto Sibelius-Akatemia, Ateneum-sali, Thomas Freundlich & Co.
Arvioitujen teosten koreografi kuuluu Liikekieli.comin toimituskuntaan.
Tanssin ja musiikin onnistunut liitto
Kolme mielenkiintoista sävellystä sekä Thomas Freundlichin vivahteikas koreografia kietoutuvat yhteen tässä esityskokonaisuudessa, joka toimii osana muusikko Pasi Hirvosen taiteellista tohtorintutkintoa. Hirvonen soittaakin itse harmonikkaa kaikissa numeroissa. Esitys jakaantuu sävellysten mukaan kolmeen osaan, joista kahdessa on mukana tanssia: Astor Piazzollan Histoire du Tangossa ja venäläisen nykysäveltäjän Sofia Gubaidulinan sävellyksessä Et exspecto. Näiden teosten välissä kuullaan teos …pressentir…, Erkki Jokisen harvoin esitetty moderni sävellys kontrabassolle ja harmonikalle.
Piazzollan sävellys tangon historiasta esitetään huilulle ja harmonikalle sovitettuna. Freundlichin koreografia sijoittuu väljästi hämyiseen tangobaariin. Lavaa rajaavat valkoiset puhviverhot ja punaiset pöytävalaisimet. Duetto, jossa tanssii Freundlichin lisäksi Tanja Kuisma, on keimaileva, aaltoileva ja viekas. Nainen kiusoittelee miestä, mittailee voimiaan ja lopulta antaa periksi.
Kuisma on välillä nukkemainen astellessaan jäykästi varpaillaan, mutta hän ei kuitenkaan liiku mekaanisesti tai ilmeettömästi. Liikkeet suuntautuvat kohti maata, pliéssä ja aivan alhaalla lattiatasolla tehtävät liikkeet ovat hallitsevia. Jännite tanssijoiden välillä on hienovarainen, mutta tiivis.
Viimeisessä numerossa Et exspecto soittajana on vain Hirvonen, valokeilassa keskellä hämärää lavaa. Hänen molemmilla puolillaan roikkuvat ilmassa veistokselliset pukutaideteokset. Harmaisiin huopa-asuihin pukeutuneet Freundlich ja Kuisma saavat impulssinsa harmonikan palkeiden tyhjentymisestä ja täyttymisestä. Gubaidulinan erikoinen sävellys rakentuu näiden hengitystä muistuttavien äänien ja taukojen ympärille, joiden mukaan myös koreografia näyttää muotoutuvan.
Aavemaisen tunnelman luovat hämäryys ja tanssijoiden käyttämät vesi ja hiekka. Hitaasti venyvissä asennoissa Freundlichin kämmenistä valuu vesitippoja lattialle, kun taas Kuisman sormien välistä ilmaan levittyvä hienojakoinen hiekka muistuttaa usvaa. Lattiatason liikettä käytetään jälleen paljon, mutta hieman eri tavalla. Rystysten varassa konttaavien tanssijoiden liikkeissä on jopa jotakin eläimellistä. Et exspecto on esityksistä kiehtovin ja sen voisi hyvin kuvitella näkevänsä kansainvälisissä kilpailuissa.
Kautta linjan musiikin ja tanssin suhde on tasapainoinen, kumpikaan ei ole täysin sidottu toiseen. Musiikki ei ole vain säestystä, eikä tanssi kuvita musiikkia. Koreografia liittyy sävellyksiin enemmänkin teemallisesti, siinä pureudutaan syvälle musiikin välittämään tunnetilaan ja vireeseen. Freundlich osoittaa kykynsä luoda jatkuvaa ja elastista liikettä, jonka intensiteetti ei herpaannu. Lucie Kuropatován lavastus ja etenkin puvustus ovat huomiota herättäviä kekseliäässä taidokkuudessaan.
Karoliina Yli-Honko
Kirjoittaja on estetiikan opiskelija ja tanssin harrastaja. Hän on opiskellut Helsingin Yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa vuodesta 2000, Taiteiden tutkimuksen laitoksella vuodesta 2002. Estetiikan lisäksi hän opiskelee mm. taidehistoriaa ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta. Yli-Honko on kiinnostunut kokonaisvaltaisesti kulttuurista, mutta erityisesti tanssista ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä. Hän kirjoittaa säännöllisesti estetiikan opiskelijoiden omaan nettilehteen Ärsykkeeseen (www.rsyke.org). Lisätietoja: karoliina.yli-honko@helsinki.fi