Päiväntanssit ja Wilderness-residenssi Kokko1721-tilalla

Kokko1721 on Jukka Ristolaisen ja Saila Reiniön vanhalla Kokon maatilalla toimiva taiteilijaresidenssi, joka luo aktiivisesti verkostoja Suomessa ja kansainvälisesti sekä osallistuu uudenlaisten taiteellisten sisältöjen luomiseen tarjoamalla erityislaatuiset puitteet.

Päiväntanssit

Päiväntanssit -tapahtuma on alkanut vuonna 2002 tanssitaiteilija Saila Reiniön ideasta ja esityksestä Mikkelin Anttolassa. Muuton mukana päiväntanssit siirtyivät Kangasniemelle Kokko1721-residenssiin. Vierailevina taiteilijoina on ollut enimmäkseen tanssitaitelijoita ja live art- taiteilijoita, mutta viime vuosina myös muusikoita yleisöpohjan kasvattamiseksi.

Päiväntanssien tarkoituksena on tarjota taidetta haja-asutusalueiden asukkaille sekä tuoda taiteilijoita rauhalliseen perinnemaisemaan esiintymään ja kokemaan taiteen tekemistä ja erilaista arjen koreografiaa kaupungin ulkopuolella.

Kuva: Sari Palmgren.
Kuva: Sari Palmgren.

Kokko1721-residenssi on jo paikallisten ihmisten hyvin tiedossa, vaikka kaikki eivät päiväntansseille asti aina saavu. Jo Päiväntanssien olemassaolo avartaa tanssin näkyvyyttä alueella huomattavasti.

31.8.2013 oli kahdestoista Päiväntanssit -tapahtuma. Illan esiintyjinä oli Hello!earth Kedja Wilderness -residenssiryhmä Tanskasta, Johanna Tuukkanen Acts of Clothing esityksellä ja Heli Siekkisen konsertti Iho jossa elän.

Esitykset olivat hyvin koskettavia ja yleisö otti esitykset erittäin hyvin vastaan.

Kedja Wilderness-residenssi: hello!earth-ryhmä

Viiden maan Keðja Wilderness -hanke vie tanssitaiteilijat ainutlaatuisiin työskentelypaikkoihin Pohjolassa. Kokko1721-maatilaresidenssi sai elokuussa vieraakseen tanskalaisen hello!earth-ryhmän.

Wilderness-hankkeen tavoitteina on edistää taiteilijoiden liikkuvuutta ja luoda siltoja taiteilijoiden ja paikallisyhteisöjen välille. Hankkeeseen on valittu mukaan kymmenen taiteilijaryhmää eri Pohjoismaista ja Baltiasta. Kukin ryhmä työskentelee kahdessa eri residenssissä, kahden vuoden aikana. Jokaiseen residenssiin liittyy myös toimintaa paikallisyhteisöissä.

Wilderness-residenssitaiteilijat ovat tulleet kolmen viikon residenssin aikana myös tutuksi paikallisille. He ovat muun muassa käyneet katsomassa kirkkovenesoutukilpailuja ja vierailivat maanviljelijä Heimo Marttisen Pienikankaan tilalla, jossa taiteilijat työskentelivät Highlander-lehmien kanssa. Taiteilijat havainnoivat ja tarkkailivat lehmien laumakäyttäytymistä.

Tanskalainen hello!earth on tunnettu paikkasidonnaisista, osallistavista teoksistaan, joita on toteutettu mm. Barcelonassa, Rio de Janeirossa, Jerusalemissa ja Kööpenhaminassa.

Suurkaupunkiprojektit vaihtuvat nyt luontoon sijoittuviin, osallistaviin koreografisiin luonnoksiin, jotka toteutettiin Päiväntanssien yhteydessä.

Ryhmä koostuu eri taiteilijoista eri projekteissa. Kokon residenssissä oli kolme tanssitaiteilijaa: koreografi, ohjaaja Vera Maeder (Dk), Riikka Theresa Innanen (Fin), Gustavo Ciríaco (Brazil) sekä biologi Ariana Jordao (Portugal/Uk) ja ääni -ja visuaalinen suunnittelija Jacob Langaa-Sennek (Dk).

Taiteilijat kokivat, että pääsivät tutustumaan isäntänsä Jukka Ristolaisen kautta syvällisesti paikalliseen yhteisöön ja suomaiseen kulttuuriin. Työskennellessä residenssissä monet ajatukset ja ideat syntyvät myös ennen ja jälkeen varsinaisten harjoitusten, koska työryhmä on koko ajan aiheen parissa ja yhdessä.

Residenssiaikana taiteilijat ovat työskennelleet paljon ulkona metsässä tehden erilaisia osallistavia luonnoksia ja tehtäviä. Päiväntansseissa ryhmä pääsi kokeilemaan osallistavaa koreografiaa paikallisen yleisön kanssa. Paikallisväestö koostui eri ikäisistä ihmisistä, jotka olivat hyvin vaikuttuneita kokemastaan. Taiteilijaryhmä koki, että taiteen tekemisellä on todellinen merkitys pienessä yhteisössä.

Kuva: Sari Palmgren.
Kuva: Sari Palmgren.

Keðja Wilderness -hanke on osa laajaa ja monivuotista pohjoismais-baltialaista Keðja-yhteishanketta, jota tukee Euroopan komissio. Hankkeen nimi tulee islannin kielestä ja tarkoittaa ketjua; Keðjan tavoitteena onkin vahvistaa pohjoista yhteistoimintaa pitkäjänteisesti. Wilderness-residenssiprojektin järjestäjinä toimivat M.A.D. Tanssimaisterit ry (Suomi), Dansarena Nord (Norja), BORA BORA (Tanska), New Theatre Institute of Latvia sekä Performing Arts Iceland.

Lisätiedot hankkeesta: www.kedja.net

Taiteilijaresidenssien etenemistä voi seurata blogissa:  kedjawilderness.tumblr.com

Keðja Wilderness –hanketta esittelevä dokumenttivideo löytyy täältä.

Sari Palmgren

Kirjoittaja on tanssija-koreografi, joka toimii myös Wilderness-residenssien projektikoordinaattorina.