Pääosissa Minkus, Petipa ja Candice Adea

Seitsemäs Helsingin kansainvälinen balettikilpailu käynnistyi tiistaina Kansallisoopperan Alminsalissa. Sali kertyi täyteen innokasta balettiväkeä. Väliajalla oli oikea tupaillan tunnelma, kun tutut tapasivat toisiaan. Alkuerän jännitys näkyi varsinkin ensimmäisellä puoliajalla hermostuneina suorituksina ja varovaisuutena. Väliajan jälkeen tunnelma sähköistyi, ja erityisesti juniorisarjalaiset paransivat suoristuksiaan hurjasti.

Illan parhaat naurut sai kilpailijat lavalle juontanut Timo Sokura. Kerta toisensa jälkeen hän asteli näyttämölle esitelläkseen kilpailijan ja – useimmiten parivaljakko Ludvig Minkuksen ja Marius Petipan. Kolmestakymmenestä neljästä kilpailunumerosta Petipan koreografia nähtiin peräti 24 kertaa. Perinteiseen tapaan miehet tanssivat paljon Don Quixotea. Naisten valinnat kilpailunumeroiksi olivat kohtuulliset monipuoliset ja Esmeraldakin nähtiin vain kolmasti.

Tyhjä balettinäyttämö on ankara paikka nuorelle tanssijalle esiintyä yksin. Varsinkin ensimmäisen puoliajan juniorisarjassa oli epätasaisuutta, hermostuneisuutta ja varovaisuutta. Tanssittiin polvet koukussa, hidasteltiin ja keskityttiin korkeisiin jalan nostoihin. Tässä joukossa kilpailun juniori, Suomen vasta 15-vuotias Sara Antikainen pärjäsi hyvin. Ensimmäisessä Gisellen variaatiossa oli turhaa varovaisuutta mutta toisen puoliajan ote baletista Huonosti vartioitu tyttö oli varsin onnistunut ja esiintyjänä Antikaisesta paistoi tanssin ilo. Ensimmäisen alkuerän juniorisarjasta mieleen jäivät parhaiten Georgian Nutsa Chekurasvili riehakkaana Kitrinä sekä Tsekin Václav Lamparter varmana esiintyjänä. Myös Italian Francesco Frola Gabriele vakuutti yleisön Joutsenlammen Sigfridin variaatiolla. Chekurasvilin opettaja Nina Ananiashvili istuu balettikilpailun tuomaristossa.

Filippiiniläispari Candice Adea & Jean Marc Cordero, Don Quijoten Pas de deux. Kuva Sakari Viika.

 

Seniorisarjan raikuvimmat aplodit sai filippiiniläispari Candice Adea ja Jean Marc Cordero. Vaikka pari oli keskenään epäsuhtainen, heidän yhteistyönsä toimi. Adean valovoimaisuutta esiintyjänä ja hienoa tekniikkaa ei haitannut Jean Marc Corderon hentous tai lievä yliyrittäminen. Ei tarvitse olla suuri näkijä jos arvaa, ettei Adea tanssi loppuelämäänsä Filippiineillä. Myös Romanian Andrei Cozlac sai kuulla bravo-huutoja esitystensä päätteeksi.

Yleisön joukossa moni totesi naisten jääneen tiistain alkuerissä miestanssijoiden varjoon. Totta onkin, että miesten näyttävät hyppyvariaatiot olivat vahvoja näyttöjä, kun taas naisilta samankaltaista virtuositeettia nähtiin vain muutaman kerran. Poikapulaa potevan baletin kannattaisi tuoda katsomoon lisää miehiä. Kukapa mies ei haluaisi olla kuin Kuuban juniorisarjan kilpailija Rodrigo Almarales, lihaksikas vartalo pelkässä lannevaatteessa kauniiden naisten seassa.

Liisa Vihmanen

Kirjoittaja on Ylen toimittaja, joka laittoi 7-vuotiaana balettitossut jalkaansa, eikä ole saanut niitä vieläkään pois.