Viiden maan Keðja Wilderness -projekti vie taiteilijat ainutlaatuisiin työskentelyresidensseihin Pohjolan laidoille. Avoimella haulla projektiin on valittu mukaan kymmenen taiteilijaryhmää eri Pohjoismaista ja Baltiasta.
Islantilainen, mutta etupäässä Berliinistä käsin toimiva koreografi Margrét Sara Guðjónsdóttir työskenteli kolmen tanssijan: Angela Schubotin, Suet-Wan Tsangin ja Laura Siegmundin kanssa Hailuodossa kahden viikon ajan. Hailuodon luonto ja saaren yhteisö ovat tarjonneeet ainutlaatuiset puitteet nykytanssiryhmän intensiiviseen työskentelyyn.
Tanssia Hailuodon nuorisoseuran talolla
Syrjäseuduille sijoittuvissa residensseissä paikalliset ja vierailevat taiteilijat voivat tehdä yhteistyötä ja esitellä nykytanssia sitä harvemmin näkeville yleisöille. Margrét Sara Guðjónsdóttir työryhmineen työskenteli residenssijaksonsa ajan Hailuodon perinteikkäällä nuorisoseuran talolla. Peltomaiseman keskellä seisova hieno vanha rakennus muuttui tanssistudioksi maaliskuun puolivälistä pääsiäiseen saakka.
Lauantaina 30.3 hailuotolainen yleisö tuli paikan päälle katsomaan taiteilijoiden työskentelyä. Haastattelin Magret Saraa ja tanssijoita vähän ennen avoimen harjoituksen alkua.
Laura: Meille oli jo kokemus, kun saavuimme saareen jäätietä pitkin! En ole koskaan aiemmin kulkenut jäätiellä.
Margret Sara: Tämä kaksiviikkoinen residenssi on ollut paljon parempi kuin toivoimme. Täällä on ihania ihmisiä ja ihana asuinpaikka. Olemme saunoneet elämämme parhaassa saunassa. Hailuotolaiset ovat todella vieraanvaraisia!
Työryhmä on kävellyt päivittäin lumessa ja auringon paisteessa nuorisotalolle. He ovat työskennelleet eri meditaatiotekniikoiden parissa, jotka auttavat kehoon uppoutumista ja sen riisumista eri tavoin. Koreografi on kiinnostunut ajatuksesta, jossa keho nähdään “rauniona”, jolloin kehosta on purettu kaikki ylimääräinen.
Angela: Olemme kokeneet todellista autenttisuutta. On ollut vapauttavaa, että meidän ei ole tarvinnut miettiä lopputulosta. Voimme todella tuntea mitä tunnemme ja todella pudota olotilaamme ja pudottaa pois mitä pudotettavaa on.
Tanssitaiteilijoiden työskentelyä eri residensseissä voi myös seurata verkkoblogissa.
Osa pidempää ketjua
Seuraava residenssi Suomessa on elokuussa 2013 Kangasniemellä Kokko1721-residenssissä. Wilderness-residenssien tavoitteena on edistää taiteilijoiden liikkuvuutta, tarjota ainutlaatuisia työskentelymahdollisuuksia ja luoda siltoja taiteilijoiden ja yhteisöjen välille. Yli sadan hakijaryhmän joukosta hankkeeseen on valittu kymmenen taiteilijaryhmää. Residenssiprojekti on osa laajaa ja monivuotista pohjoismais-baltialaista Keðja-yhteishanketta, jota tukee Euroopan komissio. Hankkeen nimi tulee islannin kielestä ja tarkoittaa ketjua; Keðjan tavoitteena onkin vahvistaa pohjoista yhteistoimintaa ja taiteilijoiden verkottumista.
Hailuodon residenssin järjestäjänä ja suomalaisena kumppanina toimii JoJo – Oulun Tanssin Keskus. Wilderness-projektin järjestäjinä toimivat M.A.D. Tanssimaisterit ry (Suomi), Dansarena Nord (Norja), BORA BORA (Tanska), New Theatre Institute of Latvia ja Performing Arts Iceland.
Sari Palmgren
Kirjoittaja on tanssija-koreografi, joka toimii myös Wilderness-residenssien projektikoordinaattorina.
¤¤¤
Myös Liikekieli.com on mukana pohjoismais-baltialaisessa Keðja-yhteishankkeessa Writing Movement -projektilla, jonka tarkoitus on herättää keskustelua tanssikirjoittamisesta ja sen tulevaisuudesta. Seuraava hankkeeseen kuuluva keskustelutilaisuus järjestetään Tanssivirtaa Tampereella -festivaalilla tiistaina 16.4. kello 16.30 Hällä-näyttämön pienessä salissa.