Nuorten koreografien ja tanssijoiden ilta, Tanssin Aika 2010

Tanssin Aika antoi esiintymistilaa myös nuorille tekijöille. Illan kolmea teosta yhdisti ainakin tekijöiden nuoruus ja jossakin tapauksessa tietty raakilemaisuus, rosoisuus. Lupausta saatiin jostakin tulevasta, joka on vasta hahmollaan.

 

IMIOTIE 2
Koreografia ja tanssi: Laura Lehtinen ja Saara Hurme

Emma and a small house in Finland
Koreografia ja tanssi: Emma Tolander

Kerro
Koreografia ja tanssi: Rancid Rockers eli Simeoni Juoperi, Tatu Leinonen ja Juho Vuoristo

Kaikki teokset ovat ensi-iltoja ja Tanssin Aika -festivaalin tilausteoksia.

Jyväskylän kaupunginteatterin pieni näyttämö 26.9.2010

 

Nuorten koreografien ja tanssijoiden ilta

Yksi Tanssin Ajan perusperiaatteita sen koko 5-vuotisen historian ajan on ollut esiintymistilaisuuksien antaminen nuorille koreografeille ja tanssijoille. Festivaaleilla on nähty useita kantaesityksiä ja tilausteoksia, ja kaikki kolme teosta – IMIOTIE 2, Emma and a small house in Finland sekä Kerro – kuuluvat juuri tähän kategoriaan.

Mitä yhteistä edellämainituilla sitten oli? Ainakin tekijöiden nuoruus ja jossakin tapauksessa tietty raakilemaisuus, rosoisuus. Ikään kuin lupaus jostakin tulevasta, joka on vasta hahmollaan.

Illan aloittivat Saara Hurme ja Laura Lehtinen, Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksen kolmannen vuosikurssin opiskelijat. Heidän teoksensa oli kuin impressio, häivähdys salaisesta puutarhasta, jossa pienet lapset leikittelevät. Nuorten naisten liikkeellinen ilmaisu oli improvisaationomaista: vapaata, assosioivaa, mutta kuitenkin harkittua. Leikillä oli säännöt: toinen tanssijoista koetti houkutella kumppania mukaan yhteiseen leikkiin. Tanssijoiden välisen yhteys ja luottamus heijastui katsomoon saakka.

Tukholman balettiakatemiassa ja Tukholman tanssiyliopistossa opiskellut Emma Tolander kertoi tanssin, puheen, kuvan ja musiikin avulla suhteestaan Suomeen. Esitys oli intiimi, päiväkirjamainen sukellus Emman ensimmäiseen Suomen-vierailuun ja hänen kummaan kaihoonsa muuttaa asumaan maahamme. Teos koostui löyhästi toisiinsa sidotuista fragmenteista, joiden välinen punainen lanka oli vaikeasti hahmotettavissa. Suomalaista todellisuutta kuvaavat, taustalle projisoidut kuvat vaikuttivat, ja Tapio Rautavaaran tulkitsema Emma-veisu istui tunnelmaan kuin nakutettu.

Illan päätti kolmen nuoren miehen, Simeoni Juoperin, Tatu Leinosen ja Juho Vuoriston muodostama break-ryhmä. Ryhmän jäsenet ovat esiintyneet, kilpailleet ja opettaneet kotimaassa ja Euroopassa. Esitys sukelsi keskelle jokamiehen elämää: tietokone ja kännykät istuivat käteen ja kaverusten rupattelu kulki rattoisasti.

Verkkaisen alun jälkeen ote vaihtui energiseen breakiin. Yhteinen viisivuotinen historia näkyi lavalla: treenitunnit, esitykset ja kilpailumatkat olivat hioneet kolmikon työskentelyn sujuvaksi ja vaivattoman näköiseksi. Ei ihme, että miesenergia tempaisi yleisön mukaansa ja kolmikko keräsi ansaitusti raivoisat aplodit.

Maija-Liisa Westman