Nordic Grand Prix (Oded Graf ja Yossi Berg, Ólöf Ingólfsdóttir, Eeva Muilu, The Life Art Collective)

Olli Ahlroos: Mielenkiintoinen kattaus. Pääruokana siirappia. Monella tavalla mielenkiintoisen, tässä muodossa kolmannen kerran Kuopiossa järjestetyn koreografiakilpailun voitti lopulta Alan Lucien Øyen Norjasta. Voittanut kappale oli ehkä rakenteellisesti ja liikkeellisesti ehyin perinteinen tanssiteos, muttei taiteellisesti kovinkaan mielenkiintoinen.


Nordic Grand Prix koreografiakilpailu

Could be Heroes (Tanska)
Koreografia ja tanssi: Oded Graf, Yossi Berg
Musiikki: David Bowie
Puvut: Inbal Liblich

Math (Islanti)
Koreografia: Ólöf Ingólfsdóttir
Tanssijat: Brad Sykes, Emilía Benedikta Gísladóttir, Gianluca Vincentini,
Valgerður Rúnarsdóttir
Musiikki: Hallur Ingolfsson
Valot: Aðalsteinn Stefánsson
Puvut: Ólöf Ingólfsdóttir

Teos siitä mitä on (Suomi)
Ohjaus: Eeva Muilu
Esiintyjät: Sofia Hilli ja Eeva Muilu
Puvut: Riitta Röpelinen
Äänet: Harri Ahponen
Valot: Vesa Ellilä

tie me to this world (Ruotsi)
Koreografia: The Life Art Collective MELO
Esiintyjät: Ola Hjelmberg, Anders Jacobson, Melina Mastrotanasi, Josef Palm, Sara Soumah, Olle Svensson

In time and it will snow (Norja)
Koreografia: Alan Lucien Øyen
Tanssijat: Alan Lucien Øyen, Suzie Davies
Valot: Sigve Sælensminde
Musiikki: Sigur Rös

Kuopion kaupunginteatteri, 20.6.2007


 

Mielenkiintoinen kattaus. Pääruokana siirappia.

Monella tavalla mielenkiintoisen, tässä muodossa kolmannen kerran Kuopiossa järjestetyn koreografiakilpailun voitti lopulta Alan Lucien Øyen Norjasta. Voittaneessa teoksessa tanssi Øyenin lisäksi Suzie Davies. Yleisöäänestyksen voitti puolestaan Eeva Muilu Helsinki Dance Companylle keväällä valmistamallaan koreografialla Teos siitä mitä on. Tuomariston perustelujen mukaan Øyenin teos oli hyvin rakennettu ja liike erittäin korkeatasoista ja aitoa. Teoksen kaikki elementit olivat tasapainossa, mikä teki tuomariston mukaan lopputuloksesta puhdasta runoutta. Voittaja kutsutaan valmistamaan teos ensi vuoden festivaaleille.

Øyen (s. 1978) valmistui tansiijaksi vuonna 2001 Oslossa, minkä jälkeen hänet kiinnitettiin tanssijaksi maansa kansalliseen nykytanssiryhmään Carte Blanche. Vuonna 2005 Øyen siirtyi Saksaan ja liittyi Pretty Ugly –ryhmään. Øyenin omia koreografioita on esitetty Norjan lisäksi ympäri Eurooppaa ja Argentiinassa. Vuonna 2006 Øyen perusti oman Winter Quest –tanssiryhmän.

Kilpailu voittajan valitsi pohjoismainen tuomaristo, jossa istuivat Jorma Uotinen, Kenneth Kvarnström, Karene Lyngholm, Katrin Hall ja Louise Seibaek. Samaiset tuomariston jäsenet myös valitsivat maansa edustajat kilpailuun.

Voittanut teos oli ehyt kokonaisuus, tunteisiin vetoava perinteinen tanssiteos. Se oli runollis-sentimentaalinen ja herkkä, melkein siirappinen koreografia, jossa Øyen itse tanssi pehmeästi ja varmasti. Kuitenkaan ei Øyenin teos ollut se, mikä teki kilpailusta mielenkiintoisen. Voittanut kappale oli ehkä rakenteellisesti ja liikkeellisesti ehyin perinteinen tanssiteos, muttei taiteellisesti kovinkaan mielenkiintoinen. Erityisen mielenkiintoiseksi kilpailun teki Eeva Muilun ja ruotsalaisen MELO –kollektiivin teokset. Ne nimittäin kertoivat uudenlaisen koreografisen ajattelun vahvasta läsnäolosta nuoremmanpolven teoksissa. Tuomaristo ei päätöksessään kuitenkaan tähän kyennyt reagoimaan.

Tanskan ja Islannin edustajat olivat pikkusiistejä, eivätkä ne herättäneet juurikaan mielenkiintoa. Ruotsalainen MELO –kollektiivi sen sijaan oli kaikesta rosoisuudestaan huolimatta hieno tuttavuus. He esittivät pienen katkelman laajemmasta teoksestaan, joka näkemäni perusteella olisi todella mielenkiintoista nähdä kokonaisuudessaan. Eeva Muilun teoksien tapaan ruotsalaisten teoksessa ja koko kollektiivissa oli nähdyn lyhyen katkelman perusteella aimo annos tervetullutta, tuoretta ajattelua koskien esityksen rakentamista, tanssia ja taidetta yleisemminkin. Kollektiiviin, jonka ajattelumaailmaan mukaan kaikki tekevät mitä tahansa ja kaikkea, kuuluu tanssijoiden ja muusikoiden lisäksi esimerkiksi arkkitehti ja teknikko. Muilun ja MELO –kollektiivin kaltaisten uusien ja ennakkoluulottomien toimijoiden noteeraaminen on ehdottoman tärkeää koko taiteenalan tulevaisuuden kannalta. Olli A. Ahlroos

Olli A. Ahlroos

Kirjoittaja on teoreettisen filosofian ja estetiikan opiskelija Helsingin yliopistossa. Hän suorittaa työharjoittelua Liikekieli.comissa kevään 2007.

olli.ahlroos(at)liikekieli.com

Kuva: Johannes Romppanen

Korvaa sähköpostiosoitteessa (at) @-merkillä.