Elina
Artikkeli on julkaistu Hufvudstadsbladetissa 11.9.2008.
New Yorkissa tehdään tuplasti enemmän töitä
”Ihanaa, kun on ollut loma,” 21-vuotias tanssija Elina Miettinen sanoo oltuaan kotona Suomessa kolme viikkoa.
Loman aikana hän on ehtinyt viettää aikaansa perheen ja ystävien kanssa sekä palautua erittäin rankalta esityskaudelta. Kipeän lonkan takia aikaa on kulunut myös lääkärikäynteihin ja fysikaalisiin hoitoihin. Kesän alussa, vuoden rankimman jakson aikana, ABT:n tanssijat työskentelevät jopa kaksitoista tuntia päivässä ja kahdeksan viikon ajan esityksiäkin on kahdeksan viikossa.
”Taistelin parhaani mukaan, vaikka kipu lonkassa paheni koko ajan. Sain tanssia paljon enkä yksinkertaisesti halunnut luopua paikastani edes harjoitusten ajaksi, sillä joku muu olisi voinut saada sen. Lisäksi teimme kiertueita sekä Yhdysvalloissa että Aasiassa, joita en halunnut missata,” Miettinen sanoo.
Kevin McKenzie, ABT:n taiteellinen johtaja, huomasi siron, pienikokoisen tytön kauniine linjoineen New Yorkin kansainvälisessä balettikilpailussa, johon Miettinen osallistui viime vuonna. Erityisesti hän piti nuoren tanssijattaren ilmaisukyvystä ja vahvasta läsnäolosta lavalla.
”Pari kuukautta kilpailun jälkeen olin Kreetalla ystävieni kanssa viettämässä lomaa, kun sain puhelun myöhään illalla. McKenzie tarjosi minulle puolen vuoden sopimusta ABT:iin. Päässäni humisi, mutta päätös oli silti helppo tehdä, koska sopimukseni Kansallisbalettiin loppuisi samanaikaisesti, kun uusi työ alkaisi.”
Kilpailut antoivat varmuutta
Elina Miettinen on syntynyt Petroskoin lähellä Belomorskissa. Perhe muutti Helsinkiin hänen ollessaan viisivuotias. Neljä vuotta myöhemmin hän aloitti tanssiopinnot Helsingin Tanssiopiston vapaaoppilasluokalla. Viisitoistavuotiaana hän osallistui Moran balettikilpailuun, jossa saavutti finaalipaikan. Silloin hän oivalsi haluavansa tanssista ammatin.
”Halusin ulkomaille opiskelemaan ja otin yhteyttä Amsterdamin National Ballet Academyyn, jonne sain opiskelupaikan 2005-2006. Kypsyin paljon vuoden aikana ja opin selviytymään yksin. Minusta tuli rohkeampi ja tunsin, että haluaisin myös tulevaisuudessa työskennellä ulkomailla. Seuraavana vuonna matkustin kuitenkin kotiin saatuani sopimuksen Kansallisbalettiin. En olisi ikinä arvannut, että niin pian saisin taas töitä ulkomailta.”
Tammikuussa hän lähti yksin New Yorkiin ja järkyttyi ensin hieman. ABT:ssa tehtiin nimittäin tuplasti enemmän töitä kuin mihin hän oli tottunut kotona Suomessa.
”Yksi tähdistä, Julie Kent, tuli ensimmäisenä päivänä tervehtimään minua, ja se tuntui jännittävältä. Jo pikkutyttönä katsoin DVD:eitä, joissa Julie tanssi, ja harjoittelin askeleet. Koko ryhmä viettää niin paljon aikaa yhdessä, että kaikkiin tutustuu. Balettitunneilla kaikki ovat innostuneita, ja kilpailu- ja taisteluhenki innostavat minuakin yrittämään enemmän.”
Kannustus tärkeää
”ABT antaa mahdollisuuksia ja kannustaa heti alusta asti. Kaikki saavat tanssia. Suomessa joutuu uutena ryhmässä usein roikkumaan varamiehenä. Se voi olla hyvin masentavaa,” Miettinen toteaa. Tällä hetkellä hänellä on corps de ballet -sopimus ABT:iin.
Hän on myös saanut harjoitella demisolistisia rooleja. Näin voi päästä hierarkiassa ylöspäin. Toistaiseksi pääroolit ABT:ssa tuntuvat kaukaisilta ja Miettinen haluaakin keskittyä tekniikan ja voiman kehittämiseen tulevana kautena. Amerikkalaiset ovat tunnettuja pirueteistaan ja nopeudestaan.
”Suomessa kolme piruettia on ihan okei, mutta ABT:ssa kahdeksan ei ole epätavallinen näky. Syksyn repertuaari koostuu modernista ja neoklassisesta tanssista. Niissä haluaisin myös kehittyä.”
Paljon vapaa-aikaa ei jää ja rentoutuakseen Miettisellä on tapana nauttia pitkistä kylvyistä. Hän jakaa Manhattanilla asunnon ystävänsä kanssa. Vuokrat ovat huimat verrattuna Helsinkiin, mutta toisaalta palkatkin ovat korkeammat ABT:ssa kuin meidän Kansallisbaletissamme.
Työhönsä hän keskittyy vakavasti, mutta vapaa-ajalla hän irrottautuu siitä täysin ja pitää seikkailusta. Tulevaisuudesta hän ei osaa vielä sanoa paljoa ja tekee mieluummin suunnitelmia vuodeksi kerrallaan. Ehkä hän tanssii eläkeikään, ehkä ei.
”Jos kroppa ei kestä täytyy miettiä uudestaan. Tai mennä naimisiin rikkaan miehen kanssa,” Miettinen sanoo nauraen.
Jenny Jägerhorn
Kirjoittaja kiinnitettiin Suomen Kansallisbalettiin 2000. Hän on toista vuotta opintovapaalla ja opiskelee journalistiikkaa Helsingin yliopistossa.
Profiili: Elina Miettinen
Ikä: 21 vuotta
Perhe: Äiti, isä ja kaksi veljeä
Asuu: New Yorkissa, Manhattanilla
Esikuva: ”Maja Plisetskaja. Hän tanssi vielä iäkkäänä, ja olen miettinyt miten hänen kroppansa on kestänyt ja miten hänellä on riittänyt motivaatiota.”
Lempibaletti: ”Romeo ja Julia on hieno rakkaustarina, jossa on Prokofjevin kaunis musiikki.”
Kuuntelen: ”R&B:ta ja muuta tanssimusiikkia. Ei klassista, siitä saan tarpeekseni töissä.”
Syön/juon mielelläni: ”Sushia ja karjalanpiirakkaa. Cosmopolitan on lempidrinkkini, kun menen ulos. En myöskään selviä ilman aamukahvia.”
Motto: ”En pelkää uusia haasteita ja haluan elää täysillä.”