Mummon omenapuu (Teija Häyrynen & Tätitrio), Tanssin aika -festivaali, Jyväskylä 1.10.2006

Salla Kekki: Monitaiteellinen tuokio lastenmielisille
Jyväskylän Tanssin Aika -festivaaleilla ensi-iltansa saanut Mummon omenapuu on monitaiteellinen tanssi- ja musiikkisatu. Tanssin Aika -festivaaleilla se edusti erilaista, kokeilevaa tanssitaidetta.


Mummon omenapuu, kor. Teija Häyrynen
Kuva: Matti Häyrynen

Mummon omenapuu

Koreografia: Teija Häyrynen
Tanssi: Teija Häyrynen (Täti Sininen)
Musiikki: Leena Pantsu (Täti Vihreä)
Rekvisiitta ja visualisointi: Sonja Vectomov (Täti Ruskea)
Puvustus: Heidi Manninen
Tuotanto: Tätitrio

Tanssin aika -festivaali
1.10.2006 Jyväskylän Taidemuseo, ensi-ilta


Monitaiteellinen tuokio lastenmielisille

Mummon omenapuu on suunnattu vauvaperheille ja leikki-ikäisille. Lapset pääsevätkin osallistumaan jokaiseen esityksen kohtaukseen. Laulujen ja runojen sanat on kirjattu käsiohjelmaan ja niitä esitetään niin selkeällä toistolla, että yleisö pääsee helposti mukaan. Ensi-illassa lapset olivat rohkeasti mukana alusta asti, joten mummon omenapuumiljöötä voidaan pitää onnistuneena ja luonnollisena.

Mummon omenapuu on hellyttävä esitys. Laulut ja lausunnat ovat suloisia ja Leena Pantsun musiikki kauttaaltaan vahvaa. Erikoismaininnan ansaitsevat sadunomaiset äänet, kuten tuulen humina, sateen ropina ja heinikon suhina. Musiikki, lausunta ja yleensäkin äänen keinoin vaikuttaminen on esityksessä niin hallitsevaa, että tanssi ja varsinainen tarinankerronta jäävät selkeästi jalkoihin.

Välillä esitystä on vaikea mieltää tanssiteokseksi, sillä sen pääanti nojaa muihin elementteihin. Tanssilliset osiot ovat huomattavasti odotuksia vähemmässä. Monitaiteellinen onkin huomattavasti osuvampi adjektiivi kuvaamaan teosta kuin tanssillinen. Mummon omenapuu on ihastuttava, monitaiteellinen tuokio lapsiperheille, mutta vauvatanssiksi en osaisi sitä määritellä.

Kaiken kaikkiaan esityksestä huokui jyväskyläläisten tekijöiden taidekasvattajan kokemus. He osaavat käsitellä lapsia luonnollisesti ja antavat tilaa lasten uteliaisuudelle. Ensi-illan esitys upposi lapsiin kuin häkä, eivätkä aikuisetkaan voineet välttyä hymyilemästä. Tätitrio esittää Mummon omenapuuta lokakuun aikana vielä viisi kertaa Keski-Suomessa.

Salla Kekki

Kirjoittaja on jyväskyläläinen liikunta-alan opiskelija ja urheilutoimittaja, joka seuraa tanssia ulkopuolisena sen monipuolisuutta ihaillen.