Moving (Meklin) Täydenkuun Tanssit 2008

Olli Ahlroos: Heli Meklinin teos Moving on rohkea avaus kehollisen ajattelun äärelle. Teoksen rohkeus on ennen muuta rohkeutta keskittyä teeman kannalta oleelliseen, kaikesta turhasta karsittuun kehon ja liikkeen tarkasteluun.
Heli Meklin: Moving

Koreografia: Heli Meklin
Esiintyjät: Anna Cadia, Ville Oinonen, Vera Tegelman
Äänisuunnittelu: Mikael Eriksson
Taiteellinen neuvonantaja: Jenni Koistinen

Täydenkuun tanssit, Pyhäsalmi, Inmet-areena, 23.7.2008


 

Rohkea avaus ajatteluun

Heli Meklinin teos Moving on rohkea avaus kehollisen ajattelun äärelle. Teoksen rohkeus on ennen muuta rohkeutta keskittyä teeman kannalta oleelliseen, kaikesta turhasta karsittuun kehon ja liikkeen tarkasteluun. Tämä ei tarkoita, etteikö teos olisi samaan aikaan esimerkiksi onnistunut olemaan hauska.

Pelkistetty kehon ja kehollisen ajattelun olemassaolon mahdollisuuden tarkastelu on oivaltavasti rinnastettu teoksessa ennen muuta kieleen. Sekin on toteutettu pelkistetysti, olennaiseen keskittyen ja kaiken lisäksi hauskasti. Liikkuvien kehojen rinnalla, ikään kuin vertailukohteina kehon olemukselle, lavalla nähtiin myös kasveja ja videokollaaseja.

Teoksen rakenne vältteli kaikkia päällekkäisyyksiä. Rakenne oli perusteltu juuri rinnastuksien alleviivaamiseksi. Jos keskityttiin katsomaan kehoa ja liikettä, siihen todella keskityttiin ja sitä alleviivattiin. Kasvien ollessa lavalla ei siellä ollut pitkään muuta kuin ne kasvit. Samoin videoteokseen luotiin alleviivaava fokus. Kokonaisuus oli hallittu, vaivattomasti etenevä ja pirteä teos.

Samankaltaisia, mutta ei aina näin onnistuneita ja harkittuja teoksia on toki nähty – paljonkin – ja tullaan ilmeisesti vielä paljon näkemäänkin. Mukavaa ja suotavaa olisi, ettei tällaisesta ehtisi aivan valmista esitysformaattia ja normia kehkeytyä, vaan huomaisimme, ettei uusien esitystaiteen metamorfoosien aika ole ohi. Tematiikan laajuus varmasti ajan myötä myös kristallisoituu uudenlaisiksi, syvemmälle kaivautuviksi näkökulmiksi, jotka myös ohjaisivat voimakkaammin pois jo olemassa olevien muoto- ja rakennenormien tuonne puolen (olivat nämä normit kuinka hauskoja ja houkuttelevia tahansa), luomaan yhä enemmän ja yhä rohkeammin aidosti uut

Olli Ahlroos