Monitaiteiset kädet

Panu Varstalan ja Marjo Kuuselan Kenen kädet yhdistää tanssia, teatteria ja esitystaidetta. Esityksen syntyyn on vaikuttanut yhteisen näyttämön periaate, jonka mukaan jokainen esityksen teossa mukana ollut vaikuttaa kokonaisuuden muotoutumiseen valitsemallaan tavalla.

Hyväntuulisesti itseironisen esityksen tulkkina toimiva Masi W. Eskolin ampuu kliseitä puheenvuorollaan, joka kasvaa rauhallisesta sarkasmista kiroilun säestämään pauhaukseen. Tulkki uhkailee soittavansa Natoon aikeenaan pommittaa hengiltä jokainen ”kohtaamisista” ja ”kehon muistista” vielä esityksiä väsäävä tanssitaiteilija. Naurattaa, sillä onhan niitä kohtaamisia tosiaan nähty aika lailla.

Rajusanaisesta kritiikistä ja perinteisiin tarttuvasta ravistelusta huolimatta teoksen yleistunnelma on enemmän kysyvän kokeileva kuin vaativa. Kohtaukset, jotka uhkaavat välillä kääntyä kaoottisiksi (sitä kuitenkaan tekemättä) testaavat uteliaasti erilaisia tapoja yhdistää tanssia, tekstiä, kuvaa ja musiikkia. Teemoiksi nousevat ihmisyys, taiteen määritelmät ja tulkin parjaama kehon muisti.

Kenen kädet. Kuva: Marko Mäkinen.
Panu Varstalan ja Marjo Kuuselan teos Kenen kädet. Kuva: Marko Mäkinen.

Kokonaisuus on viihdyttävä ja pitää otteessaan. Mullistavat vau-elämykset jäävät silti jostain syystä uupumaan. Mutta ei se mitään. Teos onnistuu varoittelemaan kaavoihin kangistumisesta ja herättämään kysymyksiä.

Mielenkiintoiseksi nousee tekstin ja tanssin välinen suhde, joka jää mieleen sisarellisena yhteytenä, jossa vanhempi sisarus, teksti, tuntuu osoittelevan ja härnäävän tanssitaiteen totuttuja kaavoja. Olisi kiva nähdä tanssin antavan takaisin samalla mitalla, sillä teksti esityksessä tuntuu ainakin osittain määrittävän tanssikohtausten luonteita.

Kenen kädet jää mieleen kevyen hauskana pohdiskeluna tanssi- ja esitystaiteen piirteistä. Se kantaa lavalle kirjoitusta, soittoa, laulua, tanssia, lausuntaa, valoprojisointeja ja animoituja kuvia. Joakim Berghäll säestää improvisaatiota taidokkaasti. Marjo Kuusela yllättää mahtavalla katutanssisoololla. Yleisölle tarjoillaan karkkia.

Monet elementit valuvat yhdeksi kompaktiksi otteessaan pitäväksi paketiksi ja kokonaisuus toimii oikein hyvin. Sujuvasta improvisaatiosta, oivaltavasta ironiasta ja karkeista nauttinut yleisö poistuu salista hymyillen.

Liisa Kontunen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelija, jonka intohimon kohteina ovat tanssi ja kirjoittaminen.

¤¤¤

Kenen kädet

ZODIAKIN NÄYTTÄMÖ, Helsinki

Koollekutsuja, koreografia, tanssi, sävellys: Panu Varstala
Koreografia, tanssi: Marjo Kuusela
Tapahtumien tulkki: Masi W. Eskolin
Musiikki: Joakim Berghäll
Valosuunnittelu, projisoinnit: Tiiti Hynninen
Pukusuunnittelu: Anne Kotola
Kuvat: Marko Mäkinen
Tuotanto: Taideosuuskunta Apinatarha