Merkintöjä: Kesämaha

Panu Varstala – Koko kesä on mennyt tanssin merkeissä. Täyspitkän koreografisen debyytin nostattamat keltaiset nesteet ovat haihtuneet päästä, ja navanympärys on mukavasti pömpöllään.


 

Kesämaha

Koko kesä on mennyt tanssin merkeissä. Kuopio, Jyväskylä ja Pyhäsalmi ovat tulleet tutuiksi. Kuopiossa teimme kouluamme tunnetuksi Uotisen Arc-en-ciel– ja omilla tori- sekä klubi-improesityksillämme.

Kuopion herkkupala oli ehdottomasti Maguy Marinin May B. Teos oli upea! Etenkin tanssijoiden roolin eläminen oli vaikuttavaa. T. Juntunen ja tyhjät lasi -keikka oli itselleni mukavinta iltaelämää. Luulen, että soittomme soi festarikansan mielissä vielä pitkään.

Tein Jyväskylän kesän festivaaleille ensimmäisen kokoillan koreografiani Onerva. Teos pohjautui viitteellisesti Eino Leinon ja L. Onervan elämään ja runoihin. Vastaanotto oli yllättävä. Kaikki kolme esitystä olivat loppuunmyytyjä. Kritiikki oli varsin positiivissävytteistä. Kirjailijat Hannu Mäkelä ja Anna Kortelainen saapuivat katsomaan esitystä. Olivat pitäneet. Tunsin salaa, kuinka keltainen neste nousi päähäni ja jalkani tuskin hipoivat maan kamaraa. On palkitsevaa kokea se, että yleisö vaikuttuu samoista asioista kuin työryhmä. Minulle paras kiitos oli kuitenkin esiintyjien (neljä tanssijaa ja kuvataiteilija) ja koko lopun työryhmän valtaisa paneutuminen sekä heittäytyminen teoksen vietäviksi. Nesteet ovat pääosin haihtuneet, joten paluu arkeen nakertaa jo auringon taustapaneeleissa.

Tiukan tanssikesän katkaisi viikon loma Posiolla. Luonto, rauha, uni, ruoka, juoma, kalastus, ystävät ja sauna järven rannalla…kesämaha sai alkunsa ja samalla tajusin, kuinka pelottavan väsynyt olin:

Aamu

Kuin kuolemaa
katson itseäni peilistä.
Aurinko nousee
ja västäräkki hymyilee mato suussa.

(Posiolla -07)

Posion jälkeen oli viikon rutistus Pyhäjärven täydenkuun tansseissa. Viikko oli raskaan antoisa. Teimme Pyhäsalmen rautatieasemasta eräänlaisen ”tanssin talon”. Marjo Kuuselan johdolla valmistimme esityksen, joka alkoi Pyhäsalmen K-kaupan edestä ja päättyi asemalle. Jopa ilmeisen varaukselliset paikalliset olivat kokeneet esityksemme omakseen ja palvelleen kaupungin sekä etenkin kauniin asemarakennuksen valoisampaa esilletuloa. Nykyään nuoret pitävät huolen omilla eritteillään, ettei talovanhus ainakaan unohdu.

”Pyhiksellä” oli hienoa nähdä omat kaverit lavalla. Saara Töyrylä (Simo Kellokumpu co.), Vera Tegelman ja Pekka Louhio (Kitti co.) ja Saku Koistinen (Tero Saarinen co.) tanssivat kaikki yleisön tietoisuuteen erittäin komeasti. Festivaalit kruunasi Tommi Kitin soolo Kitti co:n Darlings-illassa ja jälleen kerran Saarisen Hunt.

Intensiivinen puolitoistaviikkoinen on lomaa takana ja vielä viikko jäljellä. Katson napaani ja nauran. Sen ympärys on jotenkin kummallisesti pömpöllään. Kohta:


Paluu

Kulman takana
riutunutta poroa
vaanii ahman arki.
Ketjun ylipäällikkönä
toimii kello.
(Posiolla -07)

Merkintöjä-palstalla Panu Varstala ja Veli Lehtovaara kirjoittavat elämästään ja ajatuksistaan Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteen laitoksen opiskelijoina.