Maryland (Ulla Koivisto), Zodiak, Helsinki, ensi-ilta 10.10.2005

Tuomas Lahti: Olemista hetkessä
Teos on kuin ikuista valmistautumista….suoritukseen, kilpailuun, elämään… kuolemaan? Hyväksyäkö elää nykypäivässä, sellaisena kun olen nyt vuosien jälkeen?


Maryland, kor. Ulla Koivisto, kuvassa Mary Prestidge, kuva Tuukka Koivisto vspaca=

Maryland

Koreografia ja ohjaus Ulla Koivisto
Tanssi Mary Prestidge
Vierailevana esiintyjänä Liisa Pentti

Video- ja kuvamateriaali Lucy Baldwin
Musiikki ja äänisuunnittelu Philip Jeck
Valosuunnittelu Ilkka Volanen

Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus

Ensi-ilta 10.10.2005 Zodiak, Kaapelitehdas, Helsinki
Muut esitykset 12.10., 14.10. klo 19 ja 15.10. klo 15

 


Maryland on hyvin elämäkerrallinen teos. Katse on vahvasti menneeseen, omaan historiaan. Välillä tuntuu, että ”levy on jäänyt soimaan paikalleen”; muutokseen olisi päästävä. Mutta samoja virheitä toistetaan. Milloin tulee oppi virheistä? Teos on kuin ikuista valmistautumista….suoritukseen, kilpailuun, elämään… kuolemaan? Hyväksyäkö elää nykypäivässä, sellaisena kun olen nyt vuosien jälkeen? Rehellisyys siitä mitä keho on nyt ja sen näyttäminen niin miten se näyttäytyy, ei puvun korjailuja.

Teoksen loppu antaa vastauksen. Ikkunoiden avaus, valon sisääntulo, hengityksen ja kehon vapautuminen kontakti-improvisaatiomateriaalin kautta yhdessä Liisa Pentin kanssa. Liike muuttuu kuin ei tarvitse itse puurtaa. Tämä olikin teoksen mielestäni mielenkiintoisin kohta. Oleminen juuri nyt siinä hetkessä, ei menneisyydessä eikä tulevassa, joka onkin kontakti-improvisaation perusajatus.

Tuomas Lahti

Tuomas LahtiKirjoittaja on Ranskassa asuva tanssija, joka on valmistunut Centre de danse contemporaine -koulusta Angersissa, Ranskassa 2001. Hän toimii Liikekieli.comin Ranskan kirjeenvaihtajana.