Liikkeellä marraskuussa: Harhakuvia Pimeydestä

Kovin usein ei tanssiesityksen katsomossa unohda olevansa tanssiesityksen katsomossa. Mediakeskus Lumeessa esitetyn hollantilaisen koreografi-tanssijan Jefta van Dintherin, valosuunnittelija Minna Tiikkaisen ja äänisuunnittelija David Kiersin yhteisteoksessa Grind niin kuitenkin käy.

GRIND. Kuva: Viktor Gårdsäter.

Näyttämölle avataan hämärä unikuva, kohtaus suoraan painajaisesta. Huumorin lisäksi esittävässä taiteessa vaikeimpia asioita on konkretisoida unien tunnelma fyysisin keinoin näyttämölle, jossa keinoina ovat ihmisruumis, valo ja äänet. Alitajunnan maisemasta kiinni saaminen ja sen rakentaminen teoksen kielelle vaatii erityislahjakkuutta, jota kaikilta tekijöiltä taatusti löytyy.

Valon taso lavalla on juuri niin hämärä, että liikkeen aistii paremmin; sivusilmällä, kun ei katso suoraan kohti. Varjot risteilevät kuin mustat pilvet, ihmisen varjo alkaa elää omaa elämäänsä ja räpsähtelee sähkön lailla edestakaisin. Koko tunnin mittainen esitys on uskomatonta oivallusta siitä, millaisiin laajuuksiin ja mahdollisuuksiin nykyisellä valo- ja äänitekniikalla voidaan päästä. Grind on erityisen tehokas painajaisherkälle ja pimeänpelkoiselle katsojalle: en ole koskaan ollut niin tyytyväinen siitä, että en mennyt eturiviin istumaan.

Tässä ”pimeyden estetiikan” teoksessa tuodaan jotain ainakin itselleni ennennäkemätöntä tanssinäyttämölle. Nykytanssin kenttä on niin väljä, että esitys uppoaa vaivatta tanssin kategoriaan, mutta ennen kaikkea ilahduttaa ja yllättää juuri se nykytekniikan käyttö kokonaisuudessaan. Nykyisenä digiaikana helposti päädytään projektoriheijastuksiin tai muihin vastaaviin ratkaisuihin, kun taas Grindissä käytettiin yksinkertaisesti ihmisvartaloa, liikettä, valaistusta ja ääntä. Välillä van Dintherin hahmo lavalla näyttää todella epäinhimilliseltä, digitekniikalla tehdyltä kuvalta. Äänimaisema vaihtelee teoksessa elektrosta sähkövatkaimeen, joka onkin äärettömän tehokas vahvistettuna ja kaiutettuna. Ääni menee suoraan kallonpohjaan ja herkistää kaikki aistit äärimmilleen. Kakkutaikinan vatkaaminen ei taida jatkossa enää tuntua samalta.

Todella iso käsi Grindin työryhmälle tästä esityksestä. Käsitys nykytanssin tasosta nousi jälleen monella asteella.

Elise Malmivirta

***

Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen & David Kiers: GRIND
Konsepti: Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen
Koreografia ja esitys: Jefta van Dinther
Valosuunnittelu: Minna Tiikkainen
Äänisuunnittelu: David Kiers
Musiikki: David Kiers and Emptyset
Tuotanto: Jefta van Dinther – Sure Basic & Minna Tiikkainen
Vastaava tuottaja: Hybris Konstproduktion & Frascati Productions
Yhteistuotanto: Frascati Productions, Weld, Tanzquartier, Pact Zollverein, Grand Theatre & Jardin d’Europe through Cullberg Ballet.
Ensi-ilta: 16.12.2011 Weld, Stockholm

Lue myös Nina Vurdeljan arvio samasta esityksestä.