Kuukauden tanssielokuvat

Uudessa sarjassa tanssitaiteilijat ja/tai elokuvantekijät esittelevät kiinnostavia netistä löytyviä tanssielokuvia. Ensimmäisenä M.A.D:n ja Loikka -tanssielokuvafestivaalin taustavoima tanssija-koreografi Kati Kallio: ”Ajattelin tuoda näytille muutaman elokuvan, jotka ovat innoittaneet minua kuratoidessani Loikka -festivaalin koululaissarjoja.”

Pohdin valintaani tehdessä myös foorumia, jossa leffat esitellään. Tuumin, että netissä katsottavaksi on parasta valita alle 5 minuutin elokuvia, sillä en oikein jaksa itse pieneltä ruudulta pidempiä katsoa. Lisäksi pohdin sitä, ettei pikkuruutu aina tee oikeutta elokuville. Nämä esimerkit ovat kuvaustavoissaan ja perusideoissaan niin selkeät, että ne toimivat hyvin netissä katsottavaksi. Paljon on lyhyitä alle 5 minuutin namipaloja, ja minulle iski myös valinnan vaikeus! Mutta ehkäpä jätän ne muut toisten esiteltäviksi. Kiinnostava lyhytelokuvamuoto on myös 60 sekunnin leffat. Toivottavasti joku keksii esitellä tässä sarjassa myös niitä!

Hannah

4’57 (Great Britain, 2009/10)
Ohjaus / Director: Sérgio Cruz
Koreografia / Choreographer: Hannah Dempsey, Sergio Cruz

Dynaaminen ja kaunis elokuva Hannah (2009) on ohjaaja Sérgio Cruzin lyhytelokuva nuoresta vammaistanssijasta ja -urheilijasta Hannah Demseystä. Elokuvassa nuoren naisen sinnikkyys ja tahtotila tempaa katsojan mukaansa huikealle matkalle. Erityisesti pidän Cruzin taituruudesta pelkistää asioita. Hienosti suunnitellut kuvat ja dynaaminen kuvaustapa vangitsevat.

Shadowed

5’00 (Great Britain, 2009)
Ohjaus / Director: Hamish Anderson
Koreografia / Choreographer: Todd Holdworth and Sofia Souri

Hamish Andersonin elokuva Shadowed (2010) on kaunis ja eheä esimerkki tanssielokuvasta, jossa itse taidokas tanssiminen nousee pääosaan. Elokuvassa nuoren miehen yksityiseen hetkeen nousee muistoja edelliskesältä.
Elokuvan rakenne on selkeä, sitä on helppo seurata ja kuvat on tarkaan tutkittu. Kuvauspaikka on huikean kaunis.

Frictions

4’30 (France, 2010)
Ohjaus / Director: Steven Briand
Koreografia / Choreographer: Clara Henry

Steven Briand on yhdistänyt elokuvassaan Frictions (2011) taidokkaasti tanssia, animaatiota ja uusimpia elokuvatekniikoita. Tämä on ehdottomasti paras näkemistäni stop-motion tekniikkaa hyödyntävistä tanssielokuvista.

”RIP Rich” featuring NoNoize, Man, BJ & D-real from TURF FEINZ original Turf Dancing from East, Oakland, CA

3’57 (USA, 2009)
Filmed & Edited by Yoram Savion
YAKfilms

Nuoret miehet valtaavat itselleen kadunkulman Oaklandissa. Dokumentin omainen lyhytelokuva kuvaa häkellyttävän taidokasta liikekommunikaatiota. Tanssijoiden taituruus on innoittavaa.

Kati Kallio

Kirjoittaja on tanssija-koreografi, joka on osallistunut LOIKKA-tanssielokuvafestivaalin järjestämiseen sekä suomalaisen tanssielokuvan kehittämiseen vuodesta 2008 lähtien. MAD-tuotannon toiminnassa hän on ollut mukana vuodesta 1995 lähtien ja MADin hallituksen puheenjohtajana vuosina 2005-2007 ja 2009-2010. Nykyisissä teoksissaan hän keskittyy tanssielokuvaan ja paikkasidonnaisten improvisaatiota ja koreografiaa hyödyntävien tanssiesitysten tekemiseen.