Kuukauden tanssielokuvat

Sarjassa tanssitaiteilijat ja/tai elokuvantekijät esittelevät kiinnostavia netistä löytyviä tanssivideoita. Vuorossa Thomas Freundlich, toinen uusista Loikka -tanssielokuvafestivaalin taiteellisista johtajista, koreografi ja tanssielokuvantekijä.

Weightless

Ruotsalaisen monitaiteilija Erika Janungerin teos jaksaa ihastuttaa. Hieno osoitus siitä, että yksi idea (vaikka maailman yksinkertaisin) kauniisti tehtynä riittää. Kuluvan syksyn aikana elokuvaa esitetään New Yorkissa Times Squaren valtavilla valomainostauluilla. Elokuvan YouTube-versio ei taida olla taiteilijan luvalla julkaistu, mutta tuskinpa hänelle paljoakaan hallaa tehdään jos siihen tässä yhteydessä linkitetään. Mikäli video poistuu jossain vaiheessa linjoilta, täällä on virallinen traileri, josta kyllä selviää homman perusajatus: www.youtube.com/watch?v=sJ7bt8cPTF8

Solipsist

Andrew Huangin kokeellisesta lyhytelokuvasta on hieman vaikea määritellä onko kyseessä tanssielokuva vai ei, mutta visuaalisesti ällistyttävä se on joka tapauksessa. Huomionarvoista on, että elokuvan efektit on tehty pääosin ”luomuna” eli muuten kuin tietokonegrafiikalla.

Body of War

Vuoden 2012 Loikka-festivaalilla nähty Isabel Rocamoran ohjaus Body of War on varmasti yksi vaikuttavimpia koskaan näkemiäni tanssielokuvia. Jälleen kerran: Yksi idea, upeasti tehtynä. Se riittää. Hitto kun olisi keksinyt tämän itse.
Koko leffaa ei ole netissä katsottavana mutta trailerikin on hieno:

Stronger

Ja edellisen vastapainoksi toisenlainen näkökulma maskuliinisuuteen. Wilkie Bransonin lyhärissä kaikki elementit – teema, liike, miljöö, kameratyöskentely, leikkaus – osuvat kohdalleen niin että pöllyää. Sananmukaisesti! Ei voi mitään, ainakin itselleni tämä vain kolisee kerran toisensa jälkeen.

 

Thomas Freundlich

Thomas Freundlich (s. 1975) on viimeisen kymmenen vuoden aikana toteuttanut Suomessa ja ulkomailla noin 35 koreografiaa, jotka kattavat ryhmäteoksia, sooloja, nykyooppera- ja teatteriproduktioita sekä tanssielokuvia. Hänen viimeisin näyttämöteoksensa on tanssijoille ja teollisuusroboteille koreografioitu Human Interface, joka nähtiin Zodiakin tuotantona toukokuussa 2012. Freundlich työskentelee tällä hetkellä valtion kolmivuotisella taiteilija-apurahalla. Valtteri Raekallio ja Thomas Freundlich perustivat Liikekieli.comin vuonna 2004. Kuluvana vuonna heidät nimitettiin Loikka -tanssielokuvafestivaalin taiteellisiksi johtajiksi.